Noul Hyundai i20, design îndrăzneț, tehnologie la zi

Hyundai-i20-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Primele imagini cu noul Hyundai i20 au fost făcute publice, iar designul este puțin diferit față de ce ne-am aștepta de la producătorul coreean. Totodată, avem și primele detalii cu privire la noul model de clasă mică al coreenilor.

Rivalul lui VW polo are un design mult mai angular, cu o grilă hexagonală și faruri ce îmi aduc aminte de Ford Edge. Profiul este și el schimbat, mașina având o prezență sportivă mulțumită plafonului arcuit, vopsit în două nuanțe și a montantului C cu elemente cromate. Spatele este locul unde mașina este de nerecunoscut față de predecesorii săi, stopurile fiind legate printr-o bandă LED și poziționate foarte jos. Ele au o nouă semnătură luminoasă în Z, accentuând imaginea dinamică a citadinei.

Mașina a crescut în dimensiuni, așa cum era de așteptat. Noul i20 este cu 5 mm mai lung, cu 30 mm mai lat și cu 24 mm mai scund decât actualul model. Ampatamentul a avut și el de câștigat. Cu toate că vorbim de un singur cm, pasagerii locurilor din spate se vor bucura de orice plus. Portbagajul măsoară acum 351 litri, sau cu 25 litri mai mult decât în trecut, iar valoarea se apropie chiar de cea unui model de clasă compactă (Focus are 375 litri).

Hai să vorbim și despre motorizări. Pe anumite piețe va fi păstrată unitatea aspirată de 1.2 litri cu patru cilindri și 84 cai putere de pe generația actuală. Aceasta va fi cuplată la o transmisie manuală cu cinci rapoarte. Celelalte opțiuni sunt alcătuite din versiuni diferite ale propulsorului 1.0 T-GDI. Prima este o versiune de 100 cai putere cu 172 Nm pe care o știm de la i20-ul ce încă se vinde. A doua este alternativa mild-hybrid a acestui motor, ce vine cu un sistem electric pe 48 volți cu starter-generator în locul alternatorului clasic și cu o baterie minusculă (nu bateria de mașină). Este același sistem folosit de Ford pe noile EcoBoost Hybrid și se spune că reduce consumul mediu cu 3-4%. Dacă te chinui să accelerezi mai ușor și să iei conduci puțin mai preventiv poți obține câștiguri mai bune decât cu acest sistem. Mai există și varianta de 120 cai putere, tot cu 172 Nm, tot mild-hybrid. Sper că nu vă gândiți la diesel, deoarece nu va mai fi disponibil.

Interesante sunt opțiunile de transmisie. Nu știu cum a reușit Hyundai, dar noua manuală cu șase trepte de pe cele trei motorizări 1.0 T-GDi are un sistem de coasting încorporat ce decuplează transmisia de la motor atunci când șoferul ia piciorul de pe accelerație deși cutia în sine este încă în viteză. Orice schimbare de treaptă va anula sistemul de coasting, deoarece mașina sesizează că șoferul are nevoie de frână de motor. Această soluție a fost adoptată cu gândul că mașina economisește combustibil, dar frâna de motor este oricum eficientă. Cine nu dorește să mestece în mămăligă (Bratu) va alege automata cu șapte trepte și dublu ambreiaj.

Despre interior nu știm multe, decât că i20 va propune un tablou de bord digital (10.25″) opțional, precum și două tipuri de sistem de infotainment cu ecrane tactile de 8 sau 10.25″. Din schița făcută publică de coreeni observăm designul funky al volanului, modul cum sistemul de infotainment se topește în restul bordului și accentele colorate, precum la Kona. Luminile ambientale cu LED vor reprezenta o premieră pentru i20, comenzile au fost schimbate total, iar pasionații de entertainment au la dispoziție Apple CarPlay, Android Auto și sistemul audio BOSE, renunțând la Krell.

Versiunile de bază vor avea câteva echipamente de siguranță activă, dar cine va lua un model echipat complet se va bucura de Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, Forward Collision-Avoidance Assist, Lane Following Assist, Rear Cross-Traffic Collision Assist, Intelligent Speed Limit Assist, Parking Collision-Avoidance Assist, Leading Vehicle Departure Alert, Lane Keep Assist, Driver Attention Warning și High Beam Assist.

Hyundai i20 va fi dezvăluit publicului la Salonul Auto de la Geneva, la începutul lunii martie.