Mulți dintre voi probabil ați și uitat faptul că Toyota vinde un model electric cu pile electrochimice, foarte rarul Mirai.
Producătorul japonez se pregătește de introducerea pe piață a celei de-a doua generații a berlinei alimentate cu hidrogen, însă dorește să schimbe percepția publicului cu privire la un asemenea vehicul. Cum? Prin design.
Deși modelul din imagini poartă eticheta de concept, noul Mirai este aproape gata pentru producția de serie, fie ea și foarte mică. Proporțiile mașinii s-au schimbat radicat datorită trecerii la o arhitectură cu tracțiune spate (propulsie pentru nostalgici). Avem o capotă lungă, o grilă ce nu s-ar simți străină pe un Lexus, un set de faruri ce urmăresc linia generală a mașinii și un set de jante tip elice pentru rezistență redusă la înaintare. Profilul a fost sculptat în tunelul aerodinamic și urmează trendul actualelor coupe-uri cu patru uși precum Audi A7 Sportback sau BMW Seria 8 Gran Coupe. Am lăsat ce e mai bun pentru final. Spatele mașinii este clar inspirat de la GR Supra, dar pare mult mai supărat. Ai putea spune că arată ca un tată ce își vede fiul adolescent venind băut acasă deși are școală a doua zi. Numai ecologie nu îți inspiră mașina asta.
Interiorul se depărtează de tema elegantă a exteriorului și adoptă o cuminte, dar modernă. Imediat observăm sistemul de infotainment Toyota Premium Multimedia cu ecran tactil de 12.3″ sau tabloul de bord digital cu ecran de 8″, însă și oglinda retrovizoare poate deveni un display la nevoie. Similar sistemului de la Evoque, aceasta proiectează imaginile unei camere de marșarier.
Un autoturism cu pile electrochimice își generează singur curentul electric folosind hidrogenul și oxigenul, singura emisie fiind apa. Poți încărca un rezervor de hidrogen în doar cinci minute dacă găsești o stație, iar autonomia de 630 km este chiar remarcabilă, cu 30% mai mare decât a primei generații Mirai.
Vom vedea noua Toyota Mirai Concept la Salonul Auto de la Los Angeles, California fiind cea mai mare piață pentru FCEV-ul japonez.