Noul Peugeot E-3008 nu se încurcă cu cifrele: până la 320 CP și 700 km autonomie

Peugeot e-3008

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Un SUV angular, cum ne așteptam, care continuă abordarea „haute-couture” a mărcii. Vine cu noul Panoramic i-Cockpit și e făcut pe o platformă complet nouă a grupului Stellantis. Pe piață din februarie 2024.

 

Peugeot nu-și permite să dea greș cu 3008. E o mașină care s-a vândut în peste 1,3 milioane de exemplare în 7 ani, o mașină care luptă într-un segment foarte aglomerat, unde miza e mare. În plus, e un pas important, care cumva definește modul în care Peugeot (și restul mărcilor din grup) continuă pe calea electrificării 100% a gamei de modele.

Avem o platformă nouă, pe care o vom vedea folosită la o mulțime de modele. Ea a fost concepută pentru versatilitate, fiind nevoită să se adapteze diverselor tipuri de caroserii, mase și abordări dinamice venite dinspre mărcile grupului.
Ca elemente esențiale… capacitatea de a folosi unul sau două motoare, centru de greutate jos, ampatament scurt, dar cu spațiu pentru baterii cu capacități diferite și autonomii de până la 700 km.

Este primul model al grupului care folosește noua platformă STLA Medium.

 

Produs în Franța

Peugeot E-3008 va fi produs exclusiv în Franța, la Sochaux. Mașina va fi pusă în vânzare în februarie 2024 și nu există încă referiri detalite la prețuri, dar știm că E-3008 se va baza pe două niveluri de echipare – Allure și GT –, cu trei pachete de opțiuni care să facă alegerile mai simple pentru cumpărători.

Sunt trei motorizări menționate deocamdată – 210 CP, 230 CP și 320 CP (240 kW, din care 157 kW / 343 Nm în față și 83 Kw / 166 Nm în spate, versiune bimotorizată) –, dar se pare că pe anumite piețe vor fi disponibile și modele hibride.

„Noul E-3008 reunește inventivitatea și îndrăzneala Peugeot, întruchipează toate valorile mărcii noastre. A reinventa 3008 înseamnă a lucra la modernitatea acestuia, a reconcilia designul dinamic cu eficiența optimă printr-o siluetă fastback și a inova cu o nouă generație de Peugeot Panoramic i-Cockpit” – Matthias Hossann, Peugeot Design Director.

Partea frontală a fost desenată în jurul logoului restilizat, cu blocuri optice Pixel LED, adaptive, standard pe toate versiunile. Cele trei „gheare” rămân proeminente și în față, și în spate, dar se remarcă faptul că lipsesc complet elementele cromate. Jantele de 19 sau 20 de inch au o abordare tehnico-geometrică, ele având o contribuție importantă la coeficientul aerodinamic redus (Cx 0,28).

Dimensiunile sunt de 4,54 m (lungime) x 1,89 m (lățime) x 1,64 m (înălțime), iar porbagajul are o capacitate de 520 litri, indiferent de versiunea de motorizare. În ceea ce privește culorile, la lansare vor fi disponibile numai șase, cea din imaginile oficiale fiind denumită Obsession Blue și trecând dinspre albastru spre verde, în funcție de lumină și reflexii. GT-ul va avea în standard vopsea în două tonuri, cu plafon negru lucios.

În interior se remarcă curbura amplă a bordului, alternanța de materiale texturate și aluminiu adevărat, iluminarea posibilă în opt culori și, desigur, noul cockpit cu ecran lat de 21 de inci. Acesta din urmă este însă disponibil doar pe versiunile GT, pe Allure fiind înlocuit de două ecrane separate, de 10 inch fiecare, care vor prelua funcțiile într-un mod similar ecranului lat: pe stânga – viteză, putere, sisteme dinamice de control/ajutor, energie etc., pe dreapta – navigație, media, climatizare etc.

Partea centrală a tabloului de bord găzduiește i-Toggles, butoane sensibile la atingere complet personalizabile, care pot fi programate pentru a oferi acces rapid la 10 dintre funcțiile preferate ale utilizatorului: apelarea unui contact favorit, pornirea navigării către o destinație frecvent utilizată, reglarea radioului la o stație preferată, setarea temperaturii ideale a aerului condiționat etc.

Selectorul de viteze a fost mutat de pe consola centrală pe bord, lângă butonul start-stop, lucru care pare să amplifice senzația de spațiu în față. Volanul mic – deja un element de identificare Peugeot – este redesenat și are comenzi noi, cu moduri îmbunătățite de detectare a degetelor și funcționare, conform comunicatului oficial. Există și două clapete noi în spatele lui, pentru controlul celot trei niveluri ale frânării regenerative.

Peugeot se laudă că pentru scaune a primit aprobarea AGR (Aktion Gesunder Rücken), asociație germană de medici și terapeuți care promovează cercetarea în prevenirea durerilor de spate.

Sunt primele scaune Peugeot care pot fi echipate cu suport lateral dinamic, pentru a se adapta corpului, totodată oferind încălzire, ventilație și masaj (opțional). Și scaunele din spate sunt încălzite.

Interiorul propune 17 spații diferite de depozitare, cu un volum total de circa 34 litri. Allure vine cu sistemul Peugeot i-Connect, care oferă conectivitate completă datorită funcției de oglindire wireless (Apple CarPlay/Android Auto). GT se bucură de i-Connect Advanced, cu multiple funții suplimentare. „OK Peugeot” permite control vocal pentru un număr mai mare de comenzi și setări.

Despre utilizare?

În comunicatul oficial ni se spune că E-3008 întoarce în numai 10,6 metri și are cameră video în spate, cu sistem de curățare, dar există și o opțiune pentru vedere 360 cu multiple camere și senzori.

Există trei moduri de condus – Eco, Normal și Sport –, plus unul 4WD disponibil până la 135 km/h, dar numai la mașinile echipate cu două motoare.

Platforma suportă baterii cu capacități de până la 98 kWh într-un ampatament ținut în mod special scurt, pentru adaptabilitate și manevrabilitate – 2,73 m, în cazul lui E-3008. Bateria este garantată 8 ani sau 160.000 km la 70% din capacitatea inițială, fiind în stare să preia curent alternativ cu 11 kW (opțional 22 kW) sau continuu cu 160 kW. De la 20 la 80 % se poate încărca în 30 de minute pentru „Standard Range” și în mai puțin de 30 minute pentru „Long Range”.

Autonomia declarată (regim WLTP, în curs de aprobare):

  • 525 km – 2WD, Standard Range, 210 CP, 73 kWh;
  • 700 km – 2WD, Long Range, 230 CP, 98 kWh;
  • 525 km – 4WD Dual Motor, Standard Range, 320 CP, 73 kWh;

Există și funcția V2L (Vehicle to Load). Această caracteristică oferă clienților opțiunea de a alimenta un dispozitiv electric prin intermediul bateriei de înaltă tensiune a noului Peugeot.

Imagini: Peugeot
Linkuri: https://www.peugeot.com.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici