The funnyman is back! Daniel Ricciardo revine în F1 la Alpha Tauri, chiar în cursa viitoare.

SuperSpeed • Daniel Ricciardo • Red Bull • Yuki Tsunoda • Alpha Tauri • Formula 1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ricciardo revine ca pilot permanent în Formula 1. O fi pe (discutabil) cea mai lentă mașină din circuit, dar cred că toată lumea se bucură și e curioasă să vadă dacă „Honey Badger” și-a regăsit mojo-ul. Și bârfele spun că l-a găsit.

 

Revenirea lui așa bruscă e doar o jumătate de surpriză, pentru că semne erau. Nimeni de pe la Red Bull și Alpha Tauri nu era mulțumit de prestațiile lui Nyck De Vries – care a avut un start de sezon foarte dificil.
Mașina nu l-a ajutat, ce-i drept, dar și performanțele lui erau departe de așteptări și departe de cele ale lui Yuki Tsunoda, care era folosit ca reper (și nu neapărat cel mai precis și consecvent reper).

Ca o concluzie, bruscă – pentru că așa se întâmplă lucrurile destul de des în tabăra lui Helmut Marko și a lui Christian Horner, Daniel Ricciardo se va întoarce la volanul unei mașini Alpha Tauri chiar în cursa următoare, în Ungaria (21-23 iulie).

Mulți dintre cei de la Alpha Tauri îi sunt deja cunoscuți, de pe vremea în care era pilot pentru echipa numită atunci Toro Rosso. Și atmosfera generală de sub umbrela Red Bull îi e familiară. Și se pare că, după ce a fost lepădat de McLaren și s-a întors la Red Bull ca al treilea pilot, și-a găsit încet-încet ritmul în sesiunile de simulator. Inițial „sursele” spuneau că era cam ruginit, dar și-a reintrat în mână pe o mașină bună destul de repede.

Ieri, pe 11 iulie 2023, chiar a făcut niște tururi la Silverstone pe o mașină Red Bull, în cadrul programului de teste Pirelli. Și…

„Sursele” spun că cel mai rapid tur al lui Ricci pe Silverstone ar fi fost suficient de bun pentru prima linie de start în GP-ul de duminică. Nu-i rău deloc, mai ales dacă te gândești că mașina de teste nu e optimizată chiar în aceeași măsură cu cea pregătită pentru Grand Prix.

Horner s-a arătat foarte mulțumit de rezultate. Marko trebuie să fi fost și el la fel de mulțumit, că altfel nu s-ar fi mișcat treaba atât de repede, mai ales că Ricciardo nu s-a arătat anterior prea încântat de varianta „jump in midseason”.
Totuși nici nu putea zice nu, că imediat s-ar fi interpus un junior Red Bull, cum ar fi Liam Lawson.

 

Ce se așteaptă acum de la Ricciardo?

• Performanță mai bună decât ce a dat De Vries – parcă nu-i așa greu.

• Dezvoltare de mașină și întărirea echipei care a șchiopătat în ultima vreme – are cu ce, și pe experiență, și pe moral.

• Ceva transfer de experiență și dădăceală pentru juniorul Tsunoda – o fi băiat bun Daniel, dar aici cred că o să fie focusat pe cum să revină el la Red Bull, nu pe cum să-l ajute pe Yuki.

• Să își mai ajusteze mâna în curse (nu doar în simulator), ca să fie gata pentru cazul în care Perez nu iese nici el din perioada negativă prin care trece – dacă Riciardo merge bine, presiunea pe Perez e implicită.

• Un boost de imagine pentru Alpha Tauri și poate ceva venituri suplimentare din sponsori și vânzări de produse – asta e garantat, că Ricciardo are mai mulți fani decât echipa 🙂

 

Altceva de menționat?

• Hai să ne aducem aminte câteva lucruri, pentru context:
          – Ricciardo e născut în 1989, are 34 de ani, deci e al patrulea vârstnic din F1, după Alonso (1981), Hamilton (1985) și Hulkenberg (1987), dar înainte de  Bottas (tot 1989), Perez (1990) și Magnussen (1992).
          – Prima lui cursă în F1 a fost la Silverstone, în 2011, când l-a înlocuit pe Narain Karthikeyan într-o mașină HRT (Hispania Racing). Primul contact oficial cu o mașină F1 a avut loc, însă, în 2009, la un test alături de alți „juniori” Red Bull.

          – Până acum a condus mașini HRT, Toro Rosso, Red Bull, Renault și McLaren.

          – Are 8 victorii în Formula 1, șapte cu Red Bull și una cu McLaren. 32 de poziții pe podium. Victorii în alte competiții inferioare și două titluri de campion, în 2008 – Formula Renault 2.0, respectiv în 2009 – WEC British Formula 3.

• Dacă nu se descurcă bine la Alpha Tauri – chiar așa, cu materialul clientului, cum o fi el – Ricciardo nu cred că va mai primi altă șansă de la cineva.

• Daniel va alerga, cum știm, cu numărul 3. Deci nu vom mai avea pe circuit mașina cu numărul 21, al lui Nick De Vries.

• De Vries va încerca să prindă un loc pe grilă pe undeva, o poziție la Williams în locul lui Sargeant fiind o posibilă țintă, totuși cu șanse mici de reușită.

 

Concurența e acerbă pentru posturile din Formula 1, iar Nick n-a beneficiat de multă toleranță la Red Bull. N-am nimic cu De Vries – chiar îmi pare rău că stofa lui de campion (F2 și Formula E) nu s-a croit pe Formula 1 suficient de repede ca să evite această mazilire – dar mă bucur că-l avem iar în prim plan pe Ricciardo. Măcar o să fie funny :)). Deși eu cred că el încă mai poate victorii, nu doar glume. Să vedem…

Imagini: Red Bull
Linkuri: https://www.redbullracing.com/int-en
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici