OFICIAL: KIA Ceed, fără apostrof

2018-kia-ceed-hatch-unveiled-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Da, ați citit bine, a treia generație a compactei coreene ce va putea fi admirată la Salonul Auto de la Geneva a pierdut apostroful din nume și a devenit pur și simplu, Ceed.

La fel ca modelul actual, noul Ceed a fost dezvoltat în Germania și va fi fabricat în Slovacia, lângă frații Sportage și Venga.

Design

Producătorul coreean a oferit hatchback-ului un aspect matur, în liniliile noului limbaj KIA. Mașina este mai joasă și mai lată, oferindu-i o prezență sportivă. Cu linii ascuțite, gurile de ventilație joase, grila tiger-nose și noile lumini de zi “ice cube LED”, Ceed reușește să impresioneze, având un aer upmarket, chiar dacă nu 100 % premium. Orice detaliu, de la farurile full LED la eleronul sportiv fac din noua KIA Ceed un pachet solid.

După cum vedeți în imagini, culoarea albastră în care este vopsită mașina este superbă, dar vestea bună este că se poate alege din 12 nuanțe pentru fratele lui Hyundai i30. Jantele pot fi de oțel cu dimensiunile de 15 și 16”, sau de aliaj de 16 sau 17” în două nuanțe.

Interior

Layout-ul cabinei este inspirat de la i30 sau Stonic și dispune de comenzi intuitive și ergonomic amplasate, cum ar fi ecranul sistemului de infotainment flotant, aflat în raza privirii șoferului. Materialele au fost îmbunătățite, iar când coreenii spun că au fost îmbunătățite, știi că diferențele vor fi palpabile, fisisajele metalice sau cromate îți vor da o stare de bine, iar clienții vor avea ocazia optării între tapițerie de stofă, piele sintetică sau piele adevărată.

Dimensiuni

KIA spune că noul Ceed nu va împărți platforma J6 cu Hyundai i30 și Sportage, ci va folosi noua arhitectură K2. Asta înseamnă lățime mai mare cu 20 mm, înălțime mai joasă cu 23 mm și un portbagaj de 395 litri. Ampatamentul a rămas identic cu cel al generației precedente, pură coincidență.

Tehnologie

Nicio mașină modernă nu își mai permite să nu fie la curent cu ultimele noutăți în materie de tehnologie, iar coreenii au știut exact ce vor clienții de compacte. Există sisteme de infotainment cu ecran tactil de 5, 7 sau 8”, sistem de sonorizare JBL premium, Bluetooth, Apple Carplay, faruri automate, keyless entry sau noul Drive Mode Select ce permite trecerea din modurile Normal în Sport. Primul favorizează economia de combustibil și un răspuns al direcției relaxat, iar cel din urmă ascute răspunsul accelerației și întărește direcția.

Pe lista de opționale se vor regăsi parbrizul încălzit (pentru prima dată pe o KIA), încărcare inductivă pentru smartphone sau scaune față încălzite și ventilate.

Tot la capitolul tehnologic se pot menționa și sistemele active de asistență ale șoferului, precum High Beam Assist, Driver Attention Warning, Lane Keeping Assist și Forward Collision Warning cu Forward Collision-Avoidance Assist, care sunt standard. Opțional, te vei pute bucura de Lane Follow Assist (pentru prima dată pe o KIA vândută în Europa), Smart Cruise Control cu Stop & Go, Blind Spot Collision Warning, Rear Cross-Traffic Collision Warning, Smart Parking Assist și recunoașterea pietonilor cu avertizare haptică în volan pentru sistemul Forward Collision-Avoidance Assist.

Motorizări

Baza în gama noii KIA Ceed va fi o motorizare aspirată pe benzină 1.4 MPI ce va dezvolta 100 cai putere, ea va fi urmată de două unități supraalimentate cu injecție directă: 1.0 T-GDI ce produce 120 cai putere și 1.4 T-GDI cu 140 cai putere. Fanii diesel vor putea alege una dintre cele două variante a noului turbodiesel 1.6 CRDi (nume de cod U3) ce va pune la bătaie fie 115, fie 136 cai putere.

Toate motorizările vor veni în standard cu o transmisie manuală cu șase trepte, dar 1.4 T-GDI și 1.6 CRDi vor avea opțiunea unei automate cu dublu-ambreiaj și șapte rapoarte.