OPINIE: VATMAN = BATMAN? Traficul BUCURESTEAN naste MONSTRII zi de zi!

IMG_20200112_084332-01

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Una dintre cele mai penibile reacții ale internetului la știrea cu mașina lovită de un tramvai după ce mașina a încălcat legea este aceasta:

 /></p><p>Nu știu cine a făcut-o, nu știu dacă a realizat-o cu ocazia acestui „scandal” sau dacă este o hipstăreală mai veche ce brusc a devenit de actualitate. Am primit-o pe whatsapp și de acolo am preluat-o pentru acest articol, am lăsat chiar și semnătura artistului în cazul în care reușiți să descifrați numele său.</p><p>„Mamă, ce tare, uite, Vatman, Batman, mamă cât de funny, de ce ești hater, hai că e tare”. Hm. Pentru mine, nu este. Așa cum acel „vatman” nu este și nu va fi niciodată un super-erou. Niciodată. Sau, poate, dacă suntem atenți la nuanță putem să îl considerăm într-adevăr un „vigilante”. Un justițiar. Am să îi spun „vigilante” în cele ce urmează pentru că personal consider că traducerea „justițiar” nu este întocmai potrivită, cei doi termeni pentru mine cel puțin nu prea se pupă ca însemnătate.</p><p>Conform DEX, avem așa: „<b><i>justiți<span class=ar, ~ă smf, a [At: DA / P: ~ți-ar / Pl: ~i, ~e / E: fr justicier] 1-2 (Înv) (Persoană) care avea dreptul de a împărți dreptatea într-o regiune (în epoca feudală). 3-4 (Persoană) care face dreptate. 5-6 (Persoană) care urmărește să facă dreptate. 7-8 (Persoană) care iubește dreptatea.”

Conform Cambridge: „a person who tries in an unofficial way to prevent crime, or to catch and punishsomeone who has committed a crime, especially because they do not think that official organizations, such as the police, are controlling crime effectively. Vigilantes usually join together to form groups.”

O să continui cu dicționarele și la „vatman” în același DEX, aici avem: „VATMÁN, vatmani, s. m. Persoană care conduce un tramvai. La S.T.B. direcția izbuti să facă, prin corupție și prin intimidare, o spărtură în rîndurile vatmanilor.PAS, Z. IV 151. – Accentuat și: vátman.” 

Deci, ce avem aici: un alt angajat al Statului frustrat care a modificat el dicționarul online după propriul plac. Cel care a făcut asta nu face decât să ne demonstreze o frustrare împotriva autorităților, o frustrare pe care probabil fiecare persoană din România o are câtuși de puțin. Nu deschidem acum polemica fiecărui nemulțumit însă personajul din altercația cu mașina în trafic probabil că resimte și el grijile cotidiene, situația nu tocmai plăcută a locului de muncă… nemulțumiri. Cu siguranță el are un nivel de stres fantastic datorat factorului personal (ce trebuie calculat și de către angajator) dar și celui datorat locului de muncă. Iar acest loc de muncă este un mijloc de transport în comun al municipiului București cu o masă proprie de 35 de tone. La gol. Cumva, putem spune că prin intermediul angajatorului său, acest „vigilante”, pardon, acest vatman se află zi de zi la locul de muncă în slujba cetățeanului. Dacă nu îi convine acest lucru, poate mereu să schimbe job-ul. Suntem în 2019, nu mai trebuie să stai legat de un job toată viața, există posibilități și posibilități, dacă vrei.

Până la schimbarea locului de muncă acest vatman se găsește în slujba cetățeanului bucureștean și reprezintă SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREȘTI. Zi de zi, el servește interesele bucureștenilor fiind la cârma unei arme de fier, mă repet, o armă de fier de 35 de tone. De ce am spus armă? Pentru că în cazul de față, vatmanul a decis să fie „vigilante”, să ia situația în propriile mâini și a folosit tehnica de transport în comun din dotare CA O ARMĂ de justițiar. Cum spun asta? Simplu, vă rog să urmăriți cu atenție, imaginile needitate de mai jos, clipul video al accidentului așa cum a fost el filmat de camera vatmanului.

Atât la știri cât și prin numeroase alte video de pe Internet, clipul a fost editat. În principal pentru că „BATMAN” are un limbaj clasic românesc. Și eu înjur, și eu vorbesc urât, dar nu atunci când sunt la muncă în slujba cetățenilor. Vă rog să urmăriți cu atenție imaginile între secundele 25 și 40 și veți observa clar că în primul rând vatmanul este deranjat pe bună dreptate de încălcarea legii de către mașina din fața sa. Reacția șoferului de a deschide geamul pe dreptatea tramvaiului îl enervează și mai mult iar apoi, vatmanul devine VIGILANTE folosind arma din dotare. Lovește voit, mitocănește, mișelește, mașina din față. Devine din VATMAN, BATMAN și deci VIGILANTE. Folosind un mijloc de transport în comun al Bucureștiului drept ARMĂ.

Dacă vă faceți griji despre șoferul mașinii care a instigat la ură, dacă nu știați deja el a fost pedepsit conform legii. Autoritățile s-au auto-sesizat și folosind imaginile video ale lui BATMAN, l-au sancționat conform LEGII DIN ROMÂNIA.Mă bucur enorm că s-au luat aceste măsuri și că au fost comunicate! Mă bucur enorm că o mașină care încalcă legea în București mai ales împiedicând un transport în comun ecologic a fost scoasă în fața publicului! Sper ca de acum să se înființeze o secție specială a Poliției Rutiere care să analizeze toți imbecilii care apar în astfel de video pe internet, să se auto-sesizeze și să ia măsuri! La naiba, chiar mi-am comandat o cameră video de bord și am să îi ajut și eu pe polițiști să se auto-sesizeze și de la video-urile mele. Am susținut de ani de zile, nu se va face curat în trafic dacă nu se montează camere de filmat la fiecare colț de stradă. Acest caz este încă o dovadă a faptului că este nevoie urgent de așa ceva în toate orașele acestei țări.

DAR. Dragă Poliția Română. Dacă te-ai auto-sesizat atât de frumos în cazul șoferului ce a încălcat vizibil și fără echivoc legea… de ce nu te-ai auto-sesizat și în cazul „JUSTIȚIARULUI”… de ce durează atât? Avem totuși un video care demonstrează că un angajat al unei companii ce cumva ține de stat lovește de bunăvoie și nesilit de nimeni mașina din fața sa. Cu o armă de 35 de tone de fier plină de oameni! Pentru mine, asta este tentativă de distrugere, de vătămare corporală sau chiar tentativă de omor. Pentru că sincer… pot înțelege ideea de „vigilante” și legea îi va da dreptate dacă este autoapărare. Dar aici nu e cazul de așa ceva este un caz de „justițiar” clar și foarte clar toate cazurile de „justițiari” din Lume ajung să fie pedepsite în fața Justiției. Pentru că nu-i așa, dragi polițiști, nimeni nu este mai presus de Lege și Legea este aceeași pentru toți. Să nu ne lăsăm purtați de valul internetului și să facem din acest „accident” un exemplu pentru toată lumea. Să nu mai luăm decizii doar într-o direcție, hai să fim corecți până la capăt!

Pot să fiu de-acord că „VATMAN = BATMAN” pentru că lăsând la o parte romantismul poveștii acestui supererou din benzi desenate, a-ți face dreptate de unul singur este ilegal. Strict în Litera Legii, a-ți face dreptate de unul singur ESTE ILEGAL. Deci vatmanul s-a transformat în Batman, Batman este „vigilante”, posibil „justițiar” deci este o persoană care a încălcat legea.

Dragă șoferule al mașinii care ai blocat linia de tramvai, nu am nimic să îți spun. Ah, ba da. Ai dosar penal. BRAVO, FRATE, BRAVO. Nu e ca și cum nu știai că e ilegal să blochezi transportul în comun sau să rulezi lângă intersecție, aproape de centrul ei, pe linia de tramvai având și linie continuă între banda ta și cea de tramvai. E sincer păcat că ai făcut asta. Și urât. Toți care pun cât de puțin alți participanți la trafic în pericol trebuie pedepsiți pentru că așa se întâmplă peste tot în Lume. Nu există discuție. Pur și simplu. Încă ceva, nu înțeleg de ce ai coborât pe scandal din mașină. De ce nu ai mers până la capăt cu șmecheria? De ce nu ai făcut scandal până la capăt? De ce nu ai scos sabia, bâta, pistolul, de ce nu ai spart, răsturnat tramvaiul? De ce nu ai făcut plângere la Poliție având în vedere că 35 de tone au atentat clar la viața ta? Vezi ce faci cu datul ăsta jos din mașină pe scandal pentru că nu se știe niciodată peste cine dai. Poate dai peste un imbecil mai mare decât tine. Sau decât vatmanul.

Dragă VATMANULE pentru mine ești un asasin aflat în slujba bucureștenilor. Pentru mine, trebuie să fii trimis la un control psihiatric. Pentru mine, nu mai ai ce să cauți la cârma unui tramvai mulți ani de acum înainte. Puteai să fii erou, puteai să înjuri și să faci tot ce vrei tu pe filmare și toată lumea ar fi fost de partea ta dacă nu loveai mașina. Putea să fii eroul tuturor celor sacrificați în trafic. Și dacă boul din mașină ieșea să te atace că îl claxonai, deveneai martir, prietene. Și nu știu dacă știi dar martirilor li se ridică statui. Dar tu ai ales să iei situația în propriile mâini. Dacă erai într-o mașină de 1.2 tone la gol… mai loveai mașina din față chiar și pe dreptatea ta? Îți spun eu, nu. Ești un las asasin care nu te-ai gândit că poate în mașina din față este o femeie gravidă care pierde sarcina din cauza acțiunii tale. Sau în tramvai de la „micul” impact se împiedică un bătrân și își rupe piciorul sau șoldul și își petrece restul vieții la pat. Dinamica unui accident nu poate fi știută dinainte și nu poți să îmi spui că știai că nu provoci răni dând cu 35 de tone într-o mașină de două tone. Sau, nah poate ești un criminal în serie care face asta regulat. LOVEȘTI DE BUNĂVOIE cu tramvaiul mașinile care încalcă legea în fața ta. Nu sunt ca toți cretinii internetului care cer pușcărie pentru orice infracțiune care are pedeapsa cu închisoarea pentru încălcarea legii. Nu consider că trebuie să te duci la închisoare pentru ce ai făcut dar trebuie să ai dosar penal pentru că ai dat dovadă că EȘTI UN PERICOL PUBLIC plătit din… ghinion… bani publici.

Dragă conducători ai mijloacelor de transport în comun, NU SUNTEȚI ZEII șoselelor. Sunteți oameni aflați în slujba populației, oameni ale căror vehicule au anumite priorități în trafic, trasate clar în Legile acestei țări. Mai departe, obrăznicia voastră și efectiv nesimțirea cu care luați niște decizii în trafic trebuie pedepsite aspru. Personal mă minunez atunci când văd un autobuz care chiar oprește la trecerile mai mici de pietoni. Sau când mai acordați și voi prioritate atunci când trebuie să o faceți. De cele mai multe ori uitați că și voi trebuie să respectați legile de circulație pentru că și voi, cu toate prioritățile clare ale mijloacelor de transport în comun, sunteți participanți la trafic ce trebuie să se supună Legilor României.

Dragă Internet, nu am numit marca și modelul mașinii implicată în incident pentru că asta nu ai înțeles tu niciodată: nu contează în ce mașină se încalcă legea atunci când se încalcă. Dacă la un astfel de incident atât de grav pentru ambele părți tu înțelegi să bați tobele pe marca mașinii înseamnă că meriți tot ce ți se întâmplă, în viață, în general. Nu îmi amintescă să văd scris numele mărcii trotinetelor sau motocicletelor implicate în accidente anul acesta. Maturizează-te, Internet. Suntem în 2020. Sau ca să îți spun pe înțelesul tău de univers limitat, suntem în „douăzeci, douăzeci”.