Pagani Huayra R Evo – și frumoasă, și dată naibii

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Huayra R Evo este făcută pentru pistă și e cea mai puternică Pagani din istorie. Mai are și alte „cea mai” calități, dar important e că are o eleganță clasică pe care multe hypermașini o uită prin garaje.

Inima ei este un V12 de 6 litri – același pe care Pagani îl mai folosește – doar că aici are 50 CP și 20 Nm în plus, adică ajunge la 900 CP și 770 Nm. Nu te condamn dacă te întrebi dacă mai contează.
Sigur că în lumea noastră doza asta suplimentară de potență nu contează, dar în lumea celor pentru care e făcută mașina… contează. La fel cum contează ajustările aduse suspensiei și caroseriei pentru a face din R Evo un vis pentru cei care aderă la programul Arte in Pista, organizat de Pagani începând din 2021.

Vorbim de un grup foarte restrâns de oameni care se adună la evenimente speciale pe circuite celebre și se dau cu mașini ca asta, reglate cu finețea unei mașini de curse, dar alergate în evenimente „de familie”, fără obiective competiționale. Sunt sigur că toți vor să scoată și cei mai buni timpi, dar nu ne mirăm, că n-or fi ajuns miliardari fără ambiție și orgoliu…

Dincolo de formele exterioare este o monococă cu scaune integrate, realizată din Carbo-Titanium HP62 G2 și Carbo-Triax HP62, cu subcadre față și spate din oțel în aliaj crom-molibden.

Înapoi la mașină… 900 de cai putere la 8.750 rpm și 770 Nm disponibili între 5.800 și 8.200 rpm, ca să fim înțeleși. O bestie cu 12 cilindri, transmisie secvențială cu șase trepte către puntea spate și, probabil, un zgomot infernal de care să te tot bucuri de la zero la 350 km/h, cât poate.

Huayra R Evo cântărește doar 1.060 kg (uscat), deși este mai lungă decât Huayra R cu 190 mm, dar partea cu adevărat impresionantă este combinația dintre estetică și performanță pe care Pagani a reușit-o în această mașină de pistă.

 

Jante forjate din aluminiu cu extractoare aero din carbon. Anvelope Pirelli P Zero Slick special concepute pentru mașina asta (seturi distincte pentru uscat și ud), 280/680 R19 pe față și 345/725 R20 pe spate. Frâne Brembo carbo-ceramice.

Avem o abordare de tip „codalunga” – „long-tail” / coadă lungă – absolut minunată când este văzută din profil, dar s-a umblat în multe locuri pentru ca eleganța asta să fie și extrem de eficientă. Ca rezultat, există o creștere incredibilă cu 45% a forței de apăsare și o creștere cu 21% a eficienței aerodinamice cu aceeași rezistență.

„Fiecare linie și suprafață a noului Hypercar a fost proiectată pentru a genera cea mai mare sarcină aerodinamică; la 320 km/h (199 mph), într-o configurație coborâtă, vehiculul generează o sarcină aerodinamică verticală mai mare decât greutatea totală în stare de funcționare.” – ne spune Pagani, completând și echilibrul extraordinar pe care l-au atins cu o „distribuție de 45% – 55% pe întreaga gamă de viteze și minimizarea sensibilității la garda la sol.”

De menționat ar fi acoperișul care poate fi îndepărtat pentru senzații și mai extreme. Dar îndepărtarea lui, poate contrar așteptărilor, sporește eficiența aerodinamică: configurația open-top mărește atât sarcina verticală față, cât și cea din spate, sporind forța de apăsare totală cu încă 5%.

Lungime: 5180 mm; lățime: 2077 mm; înălțime: 1164 mm; ampatament: 2792 mm;
Un rol important îl are și capota spate expansivă și grațios conturată, care susține central aripa de stabilizare ancorată lateral în suporturi integrate în aripi. Se disting în spate și clapete laterale metalice care amintesc de designurile iconice din trecut, dar nu trecem nici peste plonjarea spoilerului frontal, aripioarele laterale curbate, prizele de aer frumos conturate și în general toate marile linii și micile detalii… Absolut minunate – parcă cu atât mai speciale când s-a reușit un design atât de frumos în condițiile în care obiectivul principal a fost și a rămas performanța.
 
Ar mai fi și o mulțime de chichițe tehnice de precizat, dar aproape poți presupune că Pagani a apelat la toate trucurile pentru ca Huayra R Evo să nu dezamăgească pe nimeni… absolut niciun client dintre cei care vor plăti așa ceva fără să întrebe cât costă :)).
 
Poți vedea mai jos un clip în care chiar Horacio Pagani (Founder & Chief Designer of Pagani Automobili) ne mai spune câte ceva despre această bestie remarcabilă, care leagă așa de frumos un trecut elegant cu un prezent ultraperformant. N-avem electrificare aici, deci nu și-a propus și o punte cu viitorul, dar uneori nu ne pasă, așa-i?
Imagini: Pagani
Linkuri: https://www.pagani.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici