Porsche Taycan 2024, cu cele trei versiuni ale sale. Cu ce noutăți estetice și tehnice vine?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Noul Porsche Taycan vine cu un aspect familiar, totuși promite schimbări notabile, inclusiv pentru autonomie și comportament rutier .

Taycan nu mai este singurul model integral electric din gama Porsche, lângă el așezându-se proaspăt lansatul Macan. Și poate tocmai de aceea Porsche a programat un facelift semnificativ pentru Taycan chiar acum, ca să nu cumva să fie ținut în umbră de mai noul SUV, poziționat mai jos în gama de prețuri.

Ca și înainte, se poate opta pentru cele trei variante: modelul sedan – Taycan, break-ul – Taycan Sport Turismo și cross-over-ul pregătit pentru excursii dincolo de asfalt –Taycan Cross Turismo. Și, evident, ierarhia clasică la Porsche, cu versiune standard  (Sport), 4S, Turbo și Turbo S.

Design

Vizual, mașina are un aspect familiar, totuși sunt destule detalii care fac diferența. Desigur se disting spoilerele și blocurile optice care urmează linia mai tăioasă, un pic mai aspră. Noile faruri vin acum în standard cu Matrix LED, opțional fiind un sistem HD Matrix LED, cu funcții mai elaborate, bătaie mai lungă, omogenitate și proiecții de lumină speciale.
Au fost create jante noi (care includ și inserții pentru eficientizare aerodinamică) care să marcheze profilul mașinii alături de aripile ușor modificate. În spate se remarcă linia stopurilor subțiată, iar literele „Porsche” au o estetică 3D, cu aspect sticlos și iluminare opțională, precum și animații programate pentru „întâmpinare” și „despărțire” – ce să zic… 21st century playfulness.
Desigur, pe măsură ce urcăm în gamă, găsim accesorii mai dichisite, inclusiv jante speciale, elemente din fibră de carbon și logo-urile monocromatice ale versiunilor Turbo.

Cred că designerii au reușit cu succes să implementeze o abordare evolutivă a unui design deja bun, curat, „alunecos”, accentuându-i suplețea și eleganța. Vizual, și berlina și breakul rămân în ochii mei printre cele mai reușite de pe piață.

În interior se observă o abordare similară: accentuarea designului oarecum purist al versiunii precedente. Ni se vorbește și de o îmbunătățire a interfeței de control pentru cele trei ecrane, precum și de funcții suplimentare care au vizat o utilizare mai intuitivă.

Selectorul modurilor de pe volan este și el standard, iar plafonul panoramic poate fi comandat în variantă electro-cromatică, cu design interesant pentru fazele de opacizare și „glisare” virtuală controlată electronic.

Tehnic

Aici avem niște plusuri evidente, genul care chiar contează pentru cine se pregătește să cumpere o mașină electrică al cărei preț pornește de la 100.000 euro și poate sări de 200.000 pentru versiunile de top.

Toate modelele vin cu dotări standard îmbunătățite, inclusiv cu suspensie pneumatică adaptivă – o versiune complet nouă. Opțional se poate plăti pentru Porsche Active Ride, în cazul versiunilor cu tracțiune integrală.
Inginerii ne spun că această suspensie hidraulică a fost dusă acum la un nivel fără precedent, reușind să mențină un contact optim cu șoseaua, inclusiv prin menținerea la orizontală a mașinii în timpul unui șofat dinamic, cu accelerări, frânări și viraje succesive. Dâmburile/gropile ar trebui să fie mult mai bine amortizate și există un avantaj chiar și când mașina e oprită: suspensia hidraulică ridică cu repeziciune caroseria după deschiderea ușii, astfel încât urcarea să fie mai ușoară – și un truc de show-off reușit, mă gândesc.

Noua baterie standard are acum capacitatea celei opționale de dinainte –  84 kWh net, iar versiunile de top vin standard cu bateria mai mare (Performance Battery Plus), de 97 kWh net.

Bateriile noi și ajustările aduse motoarelor/sistemului de gestiune (inclusiv pe partea de răcire/încălzire) conduc la obținerea unei autonomii net superioare, Porsche indicând o creștere cu 35%, până la 678 km în regim combinat (WLTP) .

Pentru exploatare urbană se comunică o autonomie maximă de până la 821 km (WLTP) pentru Taycan, ea fiind ceva mai mică pentru modelele Turbo: 630 km – combinat / 691 km – urban.

Încărcările se fac și mai rapid acum (Taycan nu era lent la încărcare nici înainte), cu până la 350 kW la stații DC de 800 de volți. Fluxuri mari de peste 300 kW pot fi menținute circa 5 minute, iar fereastra optimă pentru încărcare rapidă a fost extinsă, acum între 5 și 65% din capacitatea bateriei. De la 10 la 80% Taycan ar putea fi încărcat (teoretic) în mai puțin 18 minute la 15°C – foarte bun timp în condițiile unei baterii așa mari (înainte era de 37 de minute!). Și recuperarea e foarte eficientă, cu capacitate de până la 400 kW. 

Legat de tracțiune, există versiune RWD (spate) și AWD (integrală), iar puterile au crescut, de exemplu, cu 60 kW pentru Taycan și chiar 140 kW pentru Taycan Turbo S (cu Launch Control activat).
Vorbim de un singur motor în spate pentru Taycan și două motoare (față/spate) pentru restul modelelor, cu puteri pornind de la 764 CP până la 938 CP – suspectez că o viitoare versiune (GT, poate) urmează să se laude cu peste 1.000 CP.

Accelerații… de la fulminant în sus: cuprinse între 4,8 secunde 0-100 km/h pentru Taycan și 2,4 secunde 0-100 km/h pentru Taycan Turbo S. Interesant este că cei care optează pentru pachetul Sport Chrono vor putea folosi pentru depășiri funcția „Push-to-Pass”, care dă un boost „la buton” de circa 95 CP pentru un timp de până la 10 secunde.

Prețuri

Iată și prețurile de pornire, la lansare, pentru România, cu dotări/pachete specifice țării. Includ TVA.

Taycan €107.115
Taycan 4S €126.557
Taycan Turbo  
Taycan Turbo S€216.901
Taycan Sport Turismo €108.097
Taycan 4S Sport Turismo€127.540
Taycan Turbo Sport Turismo€182.883
Taycan Turbo S Sport Turismo €217.884
Taycan 4 Cross Turismo€119.154
Taycan 4S Cross Turismo€132.185
Taycan Turbo Cross Turismo€183.313
Taycan Turbo S Cross Turismo €218.347

 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici