Am pus un asterisc la „propulsată electric” deoarece avem și ceva petrol implicat, dar realizarea nu-i mai puțin spectaculoasă, pentru toate părțile implicate.
Pilotul
Să începem cu Sainz, seniorul. Are omul ăsta atâtea realizări la volan, atâtea victorii în tot felul de curse de raliu, că chiar n-are rost să le enumăr. Spun doar că e dublu campion mondial în raliuri (WRC – World Rally Championship, în 1990 și 1992) și, de vineri 19-01-2024, cvadruplu câștigător al celebrei curse „Dakar” (2010, 2018, 2020 și 2024). Sigur că mereu au fost echipe solide în spatele lui, dar trebuie să dăm pilotului ce-i al pilotului: talent, profesionalism și perseverență.
Carlos Sainz nu a urcat pe prima treaptă la Dakar cu una, cu două. A încercat începând cu 2006, de multe ori, cu echipe diferite, inclusiv după ce părea că e prea bătrân să încerce din nou. Chiar și cu Audi e la a treia încercare, dar iată că i-a ieșit până la urmă, la aproape 62 de ani, pe care spaniolul născut la Madrid îi împlinește pe 12 aprilie.
Copilot l-a avut și acum tot pe Lucas Cruz, cel care i-a fost alături și în precedentele victorii la Dakar Rally (fiecare dintre ele pe mașini diferite). Și mai trebuie spus că coechipierii săi de anul acesta – Mattias Ekström / Emil Bergkvist și Stéphane Peterhansel / Edouard Boulanger – au făcut tot ce au putut să îl ajute odată ce șansele lor de a câștiga au dispărut în fazele timpurii.
În 2024 – a 46-a ediție a faimoasei curse și a cincea organizată în Arabia Saudită – a condus după etapa a șasea (din doisprezece), dar nu se poate spune că a condus detașat și relaxat. Totuși, după 7.883 km a câștigat cu un avans de o oră și douăzeci de minute.
Clasament final, la mașini:
1. (ESP) CARLOS SAINZ / (ESP) LUCAS CRUZ… TEAM AUDI SPORT (Audi)
2. (BEL) GUILLAUME DE MEVIUS (FRA) XAVIER PANSERI… OVERDRIVE RACING (Toyota)
3. (FRA) SEBASTIEN LOEB (BEL) FABIAN LURQUIN… BAHRAIN RAID XTREME (Prodrive)
Mașina
Mașina câștigătoare este un Audi. Desigur, e un prototip complex care are doar legături vagi cu mașinile pe care marca le vinde clienților. Vorbim de un hibrid, care are în centrul sistemului o baterie litiu-ion de circa 52 kWh, cântărind circa 370 kilograme împreună cu sistemul ei de răcire.
Tracțiunea se face pe toate roțile, responsabile fiind două motoare electrice (câte unul pe fiecare punte), „împrumutate” de la monopostul Audi din Formula E. Puterea maximă ar fi putut fi mai mare, dar e limitată la sub 400 CP pentru cursă, fiabilitatea fiind un element cheie.
Există și o a treia unitate electrică similară, instalată în partea centrală, dar responsabilă cu recuperarea energiei de frânare.
Și, ajungem și la asterisc: tot în zona centrală, în spatele scaunelor, este instalat și un motor turbo TSI de doi litri, desemnat „convertor de energie”. Acesta este preluat de pe mașina Audi RS5 care alerga în DTM și are sarcina de a încărca bateria folosind un combustibil rezidual, care reduce totuși cu circa 60% emisiile de CO2 comparativ cu combustibilii convenționali.
Deci nu vorbim de un automobil electric 100%, cu emisii zero, ci de unul cu emisii reduse și cu drivetrain electric. Și trebuie precizat că nici nu ar fi fost posibil altfel, condițiile dificile și etapele lungi de curse excluzând deocamdată șansa unei mașini 100% electrice la victorie.
O victorie memorabilă
Pentru prima dată Dakar-ul (probabil cel mai dur raliu din lume) e câștigat de un prototip cu emisii reduse, având un tren de rulare electric, baterie de înaltă tensiune și convertor de energie.
Audi își poate comuta acum toată atenția spre debutul din 2026, în Formula 1.
Pentru prima dată Dakar-ul e câștigat de un senior de 61 de ani.
A sărbătorit alături de el și juniorul Carlos Sainz, pilot Ferrari în Formula 1, care însă mai are mult de tras până să adune tot atâtea trofee ca taică-su.
Imagini: Audi
Linkuri:
https://www.audi.com/en/sport/motorsport.html
https://www.audi.ro/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.