Poate ți-a scăpat din vedere: în februarie se lansează, în sfârșit, o nouă Lancia

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

E vorba de noua Lancia Ypsilon. Adică nu-i mașina pe care noi, maniacii, am vrea să o vedem, dar e bună orice Lancia care concretizează un fel de plan de revenire.

Sunt câteva mașini istorice, cu renume, pe care Lancia ar fi putut să le prezinte cu ocazia acestei „învieri”. Totuși e de înțeles de ce au ales Ypsilon, acesta fiind singurul model vândut în prezent – probabil cumva neașteptat și pentru ei că a rezistat atât în grațiile clienților. Sigur, mașina actuală e tare depășită din punct de vedere tehnic și învechită estetic (ciudățică a fost de la început), deci este tratată de ani buni cu completă indiferență pe mai toate piețele. Dar italienii o iubesc încă în număr mare – un motiv suficient ca să vedem o mașină nouă. 

Ce știm despre noua Lancia Ypsilon?

• Noua Ypsilon va fi tot o citadină ultra-compactă.

• Premiera va avea loc în februarie 2024.

• Va fi prezentată la Milano (nu la Torino, unde este sediul Lancia), pentru că Milano se potrivește mai bine asocierii cu moda, designul și luxul, pe care Lancia va miza serios în continuare.

• Inițial va fi pusă în vânzare o ediție foarte limitată, realizată de Lancia în colaborare cu Cassina – un celebru producător italian de mobilă și obiecte de design interior (care are sediul la Milano). Vor fi produse doar 1906 exemplare numerotate în această serie, celebrând anul în care Lancia a luat ființă, acum 117 ani. Este de așteptat să găsim în interior materiale bune și detalii fine, lucruri pe care Cassina și-a construit reputația timp de 96 de ani.

Datorită colaborării cu Cassina, această mașină devine expresia supremă a sentimentului „ca acasă” la bordul unei Lancia. Accentuează atenția pentru detalii, materiale, culori și spații, figurând și prima măsuță („tavolino”) la bordul unei mașini, care să te facă să te simți cu adevărat ca acasă oriunde te-ai afla.” – Luca Napolitano, CEO, Lancia.

Luca Napolitano (CEO, Lancia) și Luca Fuso (CEO, Cassina)

• Mașina de serie mare va fi pusă în vânzare în vara 2024.

• În primă fază, Lancia Ypsilon va fi lansată doar în versiune electrică 100% (BEV), însă va urma și o variantă cu propulsie hibridă. Ambele vor folosi, desigur, o platformă tehnică folosită în grupul Stellantis și de alte modele: Jeep Avenger, Fiat 600, Peugeot 208 și 2008, Opel Mokka și Corsa.

• S-a vorbit despre „made in Italy” la un moment dat, dar se pare că Ypsilon va fi produsă la Zaragoza, în Spania.

• Ypsilon va fi primul model nou dintr-un grup de trei pe care Lancia își bazează planul de revenire în atenția publicului european. Ar mai urma un cross-over de talie medie în 2026 și o mașină compactă în 2028, ambele doar electrice.

• Cele trei imagini publicate până acum de Lancia ne arată „măsuța” (unul dintre detaliile la care a contribuit Cassina), partea frontală (cu reinterpretarea grilei istorice prin trei „raze de lumină” și caracterele noi ale brandului), interfața de control a sistemului infotainment S.A.L.A (Sound Air Light Augmentation – un sistem de control complet personalizabil despre care Lancia spune că este inovator și crucial în crearea unei experiențe unice la bordul mașinii).

Imagini: Lancia
Linkuri: https://www.lancia.it/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici