Podul care face legătura între Brăila și Tulcea a fost dat în funcțiune, cu ceva restricții

Pod peste Dunăre, Brăila-Tulcea

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Este cel mai mare pod suspendat din România – o rută mai scurtă între Muntenia/Moldova și Dobrogea, care vizează și traficul către reperele Delta Dunării, litoralul Mării Negre și Portul Constanța.

 

Podul peste Dunăre de la Brăila reprezintă prima legătură rutieră între județele Brăila și Tulcea. Asfel, călătorii și transportatorii nu mai sunt nevoiți să folosească bacul sau să ocolească pentru a folosi podurile de la Giurgeni sau Fetești/Cernavodă.

Podul are o lungime de 1.974 de metri și o deschidere centrală de 1.120 de metri. Investiția totală depășește 500 milioane de euro.

Circulația pe pod este deschisă din 6 iulie, dar mai sunt încă lucrări de finisare, precum și operațiuni de demontare ale echipamentelor grele (macarale etc.). De asemenea, mai sunt lucrări în desfășurare la drumurile adiacente, care vor fi finalizate integral până la sfârșitul anului. Viteza maximă permisă este de 80 km/h.

Circulația pe pod este deschisă de luni până vineri, doar de la 6 dimineață până la ora 21, urmând ca noaptea să se efectueze lucrări de demontare și transport ale utilajelor de lucru. În weekenduri, precum și cu ocazia sărbătorilor legale, circulația este deschisă 24h, inclusiv noaptea.

Restricțiile sunt valabile până pe 30.11.2023, dar, chiar și așa, este așteptat trafic ridicat pe noul pod de la Brăila.
În prezent se poate circula pe varianta Brăila – Măcin, pe drumul cu o lungime de 4,3 km prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Până la sfârșitul anului ar trebui pusă în funcțiune și varianta Brăila – Jijila. Drumul are o lungime de 19 km și va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens până la kilometrul 8, iar apoi cu câte o bandă pe sens până la final. Drumul va avea și benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.

 

Podul Brăila – un efort masiv

La realizarea podului au fost folosite peste 80.000 kilometri de fir din oțel, fire subțiri împletite ca să formeze 16 toroane care alcătuiesc două cabluri principale groase de 60 cm, cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de mai mult de 6.700 tone, garanția oferită de constructorul japonez fiind de 120 de ani, în condițiile în care se respectă normele de întreținere și se mențin funcționale sistemele de protecție împotriva umezelii.

„Cablurile sunt izolate de exterior cu o protecție care asigură etanșeitatea, iar aerul din interior va fi permanent dezumidificat și monitorizat, astfel încât să se asigure un mediu anticoroziv.”, explică Ionel Sciroșteanu, secretar de stat în Transporturi.

De cele două cabluri principale, cu ajutorul a câtorva sute de tiranți, sunt prinse segmentele metalice ale tablierului. Sunt 86 de segmente în total, fiecare segment al tablierului metalic având o greutate medie de 250 tone. Au fost realizate la șantierele navale Fincantieri din Brăila cu oțel de la Liberty Steel din Galați.

Podul este dezumidificat și în interior, anumite rigidizări longitudinale fiind utilizate drept canale pentru distribuția aerului dezumidificat în spațiul intern al tablierului. Secretarul de stat menționează că se va menține mereu o umiditate relativă de sub 40%, pentru evitarea coroziunii în orice anotimp.

Podul a fost construit de un consorțiu format din Webuild (Italia) și IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd.⁠ (Japonia). Întreținerea și exploatarea este gestionată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Luând în considerare deschiderea principală (1.120 metri), noul pod este pe locul al treilea în Uniunea Europeană, Great Belt – Danemarca (1.624 metri) și Hoga Kusten – Suedia (1.210 metri). Ca reper cunoscut, podul Golden Gate de la San Francisco (tot un pod suspendat) are deschiderea principală de 1.280 metri.

Imagini: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
Linkuri: https://www.mt.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici