Pont SuperSpeed: un Audi e-tron GT super-echipat, cu reducere de 25.000 de euro

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

De-a lungul timpului te-ai obișnuit să găsești aici teste cu cele mai noi și mai performante mașini. Și pentru că scanăm mereu piața pentru a fi la curent cu ce s-a mai lansat și ce oferte speciale există pe la dealeri, acum avem un superpont pentru tine. E adevărat, trebuie să ai și un cont generos în bancă, dar dacă faci parte din categoria asta poți să economisești vreo 25.000 de euro. Adică suficient de mult cât să-ți cumperi un loc de parcare prin noile cartiere rezidențiale din București sau Cluj.

Este vorba despre un exemplar de Audi e-tron GT. Sigur ai auzit deja de mașina asta, dar îți fac o scurtă recapitulare, just in case: e-tron GT este vârful de gamă în segmentul de mașini electrice Audi și produce până la 530 de cai-putere. Mașina asta l-a impresionat până și pe Tony Stark, care conduce un e-tron GT în filmul „Avengers: Endgame” din universul Marvel lansat în 2019, pe vremea când vorbeam doar despre un concept.

Doi ani mai târziu, adică prin 2021, Audi a lansat și versiunea de serie, una la fel de impresionantă ca și conceptul în sine. e-tron GT este dezvoltat pe aceeași platformă J1 ca Porsche Taycan, iar pachetul tehnic este format din două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, care livrează în total 476 de cai-putere și un cuplu maxim de 630 Newtoni-metru. Dar asta nu este totul: la fel ca Taycan, e-tron GT are o funcție de boost prin care produce nu mai puțin de 530 CP cu un cuplu maxim de 640 Nm. Treaba asta îți permite să accelerezi de la 0 la 100 km/h în numai 4,1 secunde și să ajungi la o viteză maximă de 245 km/h. Pe autostrăzile din Germania, asta s-ar dovedi chiar util. Altfel, e o laudă binemeritată pe care o poți folosi oricând cu prietenii tăi.

 

Platformă electrică eficientă

Sunt sigur că ești de acord cu mine că cifrele în sine sunt impresionante, însă cel puțin în cazul mașinilor electrice nu contează doar performanțele brute, ci și eficiența. Este și motivul pentru care inginerii Audi au meșterit la un sistem de management termic special, cu ingrediente specifice. Mai exact, există patru circuite separate pentru a asigura parametri tehnici optimi între performanță și consumul de energie electrică. Așa că, deși vorbim despre o mașină care generează standard 476 de cai-putere, consumul mediu este de 20,1 kWh/100 km. În combinație cu o baterie generoasă cu capacitate netă de 83,7 kWh, autonomia este de 492 kilometri. Ceea ce este impresionant, mai ales că vorbim despre o mașină care cântărește 2.276 de kilograme.

Și mai e ceva special la mașina asta: e-tron GT este unul dintre puținele modele de pe piață construit pe o arhitectură de 800 de volți, în loc de tradiționala arhitectură de 400 de volți. În practică, asta înseamnă că bateria se încălzește mai puțin și se încarcă mai repede. Cât de repede? Cu până la 270 kW la stații de încărcare rapidă, ceea ce înseamnă că o sesiune de numai 17 de minute este suficientă pentru a oferi o autonomie de 290 de kilometri. Sigur, în România o să găsești preponderent stații rapide de 100-150 kW, dar chiar și așa îți faci treaba în mai puțin de o oră.

În plus, poți să încarci mașina și acasă cu până la 11 kW, ceea ce înseamnă că o încărcare completă durează undeva la 9 ore. Cam cât recomandă și specialiștii pentru un somn eficient pentru a te trezi dimineața cu bateriile încărcate. La fel de încărcate ca ale lui e-tron GT.

Așa cum vezi, e-tron GT este cu adevărat o mașină performantă. Și nu o spunem noi, ci oamenii din juriul World Car Awards, care i-au atribuit trofeul World Performance Car în 2022. Un adevărat Oscar pentru mașinile de performanță.

 

Un Audi cu design special

Bun. Hai să vorbim și despre prețuri. Prețul de pornire pentru un e-tron GT este de 107.510 euro și include toate bunătățile de care ți-am povestit până acum. Pentru e-tron nu există niveluri de echipare, ci doar diverse pachete opționale pe care poți să le adaugi peste versiunea de bază. Și aici intervine superpontul nostru: exemplarul e-tron GT de care vorbim noi aici are opționale în valoare de circa 31.000 de euro pentru care tu vei plăti nici 7.000 de euro. Ceea ce înseamnă că economisești cei 25.000 de euro de care îți povesteam la început.

Știu, aproape că sună prea bine să fie adevărat, dar stai să vezi ce înseamnă opționale de 31.000 de euro pe această mașină.

Indiferent dacă ești fan Audi sau nu, sunt destul de sigur că îți place e-tron GT. Nu prea are cum să fie altfel, iar printre dotările standard ale mașinii se numără sistem de infotainment de 10,1 inchi cu sistem de navigație și compatibilitate cu Android Auto și Apple CarPlay, instrumentar de bord digital Virtual Cockpit de 12,3 inchi, stopuri LED cu semnalizare dinamică sau sistem de avertizare acustică pentru pietoni și bicicliști.

Dacă adăugăm și pachetele opționale de design incluse pe acest exemplar deja trecem la un nou nivel. Poate că sunt subiectiv, dar de departe cea mai interesantă opțiune este legată de farurile Matrix LED cu Laser Light. Doar astea costă aproape 3.300 de euro, dar nu prețul este cel care te convinge aici, ci avantajul practic: în centrul farurilor, inginerii Audi au plasat un laser între faza scurtă și fază lungă care se activează la viteze de peste 70 km/h pentru a dubla raza de acoperire a fazei lungi. Plus că vorbim de un design special care îți atrage imediat atenția.

Altfel, exemplarul nostru vine și cu jante de 20 inchi care costă circa 1.500 de euro, un pachet optic negru de circa 1.800 de euro, plus carcase negre pentru oglinzi și un senzor pentru a deschide și închide portbagajul prin gesturi. Ah, și tot exemplarul nostru are geamuri laterale cu protecție acustică în valoare de 790 de euro, asta ca să nu mai auzi picamerele de pe interminabilele șantiere ale orașului.

 

Opționale pentru un interior confortabil

Am găsit numeroase bunătăți integrate și la interior, totul pentru mai mult confort pentru tine și pasageri. De exemplu, exemplarul nostru are piele Nappa pe bord și microfibră Dinamica pe portiere în valoare de circa 1.900 de euro, dar și ornamente din carbon care costă alți 1.400 de euro. În plus, există și sistem audio Bang & Olufsen 3D Premium Sound, care costă aproape 1.400 de euro și este compus din 16 boxe, dintre care un difuzor central, un subwoofer și două boxe integrate în montanții A, totul pentru o putere de 710 W. Îți dai seama ce iese de aici în combinație cu geamurile cu protecție acustică?

Apropo de sunet, știm că e-tron GT este electric și că s-ar putea să nu-ți placă ideea că mașina este silențioasă pe șosea. Parcă ți-ai dori totuși să auzi un sunet puternic, corespunzător celor 476 de cai putere, nu-i așa? Ei bine, totul este sub control, pentru că inginerii Audi au pregătit un pachet special pentru tine pe care îl găsești și pe acest exemplar: e-tron Sports Sound este un opțional de 570 de euro care oferă un sunet sintetic generat din 32 de sunete individuale care simulează munca intensă a trenului de rulare în timpul mersului.

Garantat o să-ți placă sunetul ăsta mai ales în combinație cu scaunele față Sport Pro în valoare de 4.400 de euro, pentru ca asta înseamnă tetiere integrate, reglaje electrice, încălzire și suport lombar. Vrei mai mult de atât? Avem și un pachet de 850 de euro pentru scaune ventilate și program de masaj cu 10 perne pneumatice și 8 programe distincte de masaj cu care nu cred că te vei plictisi prea curând. Adaugi și pachetul Comfort Selection cu geamuri fumurii și iluminare ambientală de 1.160 de euro și ai un ecosistem în care te simți ca acasă. Sau chiar mai bine ca acasă.

 

Sisteme de asistență și tehnologii moderne

Ce altceva poți să mai faci cu vreo 5.000 de euro în cazul acestui exemplar? E destul de simplu. Uite, exemplarul nostru vine și cu pachetul Asistență Plus, care include un sistem de parcare autonomă, camere video la 360 de grade și o serie de sisteme de asistență complementare celor deja disponibile standard: pilot automat adaptiv, asistent pentru menținerea benzii de rulare, asistent pentru schimbarea benzii de rulare, recunoașterea semnelor de circulație sau asistent pentru evitarea coliziunilor la intrarea în intersecție sau la ieșirea din zone cu vizibilitate scăzută. Ca bonus, ai parte și de Head-up Display în valoare de 1.600 de euro.

Ne mai uităm un pic pe lista opționalelor incluse și găsim și volan multifuncțional cu încălzire îmbrăcat în piele pentru ceva mai mult de 200 de euro. Aici cel mai mult ne place că volanul are 12 butoane multifuncționale, o raritate într-o epocă în care constructorii se grăbesc să elimine butoanele fizice în favoarea unor controale touch pe ecran care de multe ori provoacă confuzii chiar și atunci când merg așa cum au fost ele programate. Și e cu atât mai surprinzător să găsim controale fizice într-o mașină de peste 100.000 de euro burdușită cu tehnologie. Apropo de asta, există și sistem de încărcare wireless a telefonului prin standardul Qi.

Nu în ultimul rând, acest exemplar include și opționale care îmbunătățesc confortul în timpul condusului. Aici mă refer, de exemplu, la suspensia adaptivă de 1.700 de euro care include sistem de amortizare continuu variabil și reglarea automată a gărzii la sol. În plus, avem și pachet cu direcție dinamică și all-wheel steering pentru aproape 1.600 de euro.

Cam asta ar fi, pe scurt, ce oferă acest e-tron GT. Așa cum spuneam, toate aceste pachete suplimentare costă 31.066 de euro, iar asta înseamnă că exemplarul nostru de e-tron GT ar trebui să coste exact 139.769 de euro. Doar că superpontul nostru pentru tine este o reducere de 25.158 de euro pentru acest exemplar, astfel că prețul final este de 114.610 euro.

Nu-i deloc o sumă mică, dar pe de altă parte nu vezi prea des reduceri de aproape 20% într-o perioadă în care toate prețurile par că au luat-o razna, nu-i așa?

Imagini: SuperSpeed
Linkuri:
https://www.audi.ro/
https://www.audi.ro/e-tron-gt/e-tron-gt-quattro/fascinatie

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici