Porsche a prezentat la Goodwood noua sa armă pentru Le Mans

30e59144-porsche-911-rsr-gte-2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Goodwoood Festival of Speed este o ocazie perfectă pentru ca producătorii să își lanseze modelele sportive sau chiar mașini de curse. În acesta an, Ford a reușit acest lucru cu noul GT Mk2, iar Porsche a dezvăluit noua sa armă de anduranță, 911 RSR GTE.

Cu toate că poartă numele de 911, mașina este departe de un model de stradă. Mai mult, cu toate că seamănă cu modelul actual, noul RSR este în proporție de 95% nou. Dacă vi se pare forma spatelui puțin alterată, asta este pentru că motorul a fost montat înaintea cutiei de viteze și nu invers ca la orice 911 de stradă. Asta îi permite o distribuție a greutății mai bună fără a renunța la tracțiunea caracteristică oricărui 911 de curse.

Unitatea aspirată de 4 litri a fost înlocuită cu una de 4.2 litri, tot boxer, tot cu șase cilindri, tot aspirată, pentru a putea furniza suficient cuplu pentru a concura cu restul modelelor de la clasa GTE sau GT Le Mans, precum Ferrari 488 GTE, Ford GT Le Mans, Aston Martin Vantage GTE sau BMW M8 GTE, toate fiind supraalimentate. De menționat este și faptul că acesta este cel mai mare motor montat vreodată pe un 911. Transmisia este una secvențială cu șase trepte și ambreiaj de curse cu trei discuri. Poziționarea laterală a evacuării a permis introducerea unui difuzor de dimensiuni foarte mari, astfel generând mai multă forță de apăsare pe puntea spate.

Masa de 1.245 kg la gol a fost atinsă folosind o caroserie din aliaj aluminiu-oțel și elemente auxiliare (portiere, capotă, etc) din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Interesant este că s-a folosit ca bază tot generația 991.2 și nu noul 992, deja aflat la vânzare.

Modelul de peste 500 cai putere va concura în sezonul 2019-2020 al Campionatului Mondial de Anduranță și în sezonul 2020 al IMSA Weathertech Sportscar Championship în State. Mai mult, mașina va participa la celebrele curse de 24 ore de la Le Mans și Daytona în 2020.