Primele detalii despre noul FIAT Grande Panda – pus pe joacă, dar cu serioase ambiții globale

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Debut de etapă în strategia FIAT: platformă globală comună „multi-energy” și deschidere către noi piețe. Parcă ar fi loc pentru jovialitatea lui Grande Panda în lume, așa-i?

Informațiile sunt departe de a fi complete, imaginile sunt doar câteva. Dar e clar că noul FIAT Grande Panda mizează pe același spirit jucăuș, dar practic, pe care marca italiană s-a concentrat în ultima vreme.
După ce am văzut o restrângere semnificativă a gamei de tipuri și modele la FIAT în anii trecuți, iată că a venit momentul primei mașini a noii game globale, bazate pe o platformă multi-energie. Italienii încep tranziția de la producția locală la o ofertă mondială printr-o platformă globală comună… Și ce model s-ar fi potrivit mai bine cu spiritul mărcii decât un compact haios, cu puternice ancore istorice și o mulțime de fani?

FIAT Grande Panda e desenat în Italia. Se vrea ultracompact, dar practic pentru 5 persoane, vesel și la modă, dar gata să alterneze străduțele clasicelor orașe europene cu drumuri montane sau aventuri deșertice. Inițial va fi disponibil în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. 

Grande Panda • trendy-futurist și nostalgic în același timp

Mașina are numai 3,99 metri lungime, proporțiile și estetica sugerând robustețe. Designul folosește linii drepte și segmente, în stilul „low-poly” pe care l-au abordat mai multe branduri în ultima vreme. Găsim volume geometrice de jur împrejur, culori vii urbane alternând cu segmente nevopsite proprii SUV-urilor mai aventuroase și detalii care fac trimitere la pixeli și animații minimaliste.

Designul se înscrie clar într-un trend actual tot mai răspândit, însă menține destul din personalitatea italiană pe care eu o caut mereu la mașinile FIAT.

Legăturile vizuale cu clasicul Panda 4×4 sunt ușor de remarcat, iar literele evidențiate cu basorelief tridimensional pe uși dau un plus de dinamică în partea de jos a mașinii. Jantele adaugă la rândul lor o doză de originalitate, cu un accentuat caracter grafic, curajos. 

Mai rămâne să vedem cum e stilat interiorul și să aflăm detalii despre restul dimensiunilor și volumelor, necomunicate încă oficial. Și despre propulsii așteptăm informații finale. Vor fi disponibile versiuni electrice și hibride, probabil similare cu ceea ce găsim la Citroen C3, Peugeot 208 și alte mașini din grupul Stellantis.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici