Primul MINI Electric va avea motorul lui BMW i3s

e8da1e4d-2020-mini-cooper-se-launched-8

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

MINI ne tot promite de ceva timp o versiune electrică a popularului hatchback premium. Promisiunile au fost îndeplinite, deoarece iată noul MINI Cooper SE.

Pe platforma modelului cu tracțiune față a fost integrat motorul electric al lui BMW i3s. Acesta produce 184 cai putere și 270 Nm și poate atinge 60 km/h în 3.9 secunde, 100 km/h în 7.3 secunde și se plafonează abia la 150 km/h, deși nu aș vrea să știu cât ține bateria la acea viteză. Bateria de 32.6 kWh (mai mică decât cea a lui i3s 120 Ah) este poziționată în podeaua mașinii și nu fură din spațiul pentru bagaje a citadinei britanice. Mai mult aceasta asigură autonomie între 235 și 270 km, în funcție de stilul de condus și de condițiile meteorologice.

Încărcarea de la 0 la 80% are loc în 2 ore și 30 minute dacă se folosește cablul de încărcare cu care vine mașina sau cel pentru stațiile de încărcare publice. Dacă se folosește o stație de încărcare DC (curent direct) poți avea 80% încărcare în doar 35 minute. Evident, noul Mini Cooper SE este un model ce se pretează unei utilizări urbane, nu trebuie să avem pretenții de concediu cu o asemenea mașină. Nici nu cred că aceasta va fi principalul automobil al unei persoane sau al unei familii.

Șoferii au la dispoziție patru moduri de rulare: Sport, MID, Green și Green+. Sport știm ce face, nu mai e nevoie de o explicație, MID este un fel de Comfort, iar Green se aseamănă modului Normal. Green+ este cel care îți oferă eficiență maximă atunci când tu chiar ai nevoie de așa ceva. Un detaliu interesant, MINI Cooper SE este primul model electric al BMW Group prin care cel de la volan poate varia manual gradul de recuperare a energiei de la frânarea regenerativă.

Vei putea recunoaște un MINI propulsat de baterii după grila închisă cu bară neagră, după portul de încărcare situat pe aripa dreapta spate (din punctul meu de vedere este cam expus accidentelor), după emblemele MINI Electric și după jantele opționale de 17″ cu formă asimetrică.