Primul test: Jeep Renegade

Screen Shot 2014-08-29 at 17.25.57

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

De când am văzut prima oară mașina asta la Salonul Auto de la Geneva, în martie, ne-am dorit să o conducem cât mai repede: Jeep Renegade. Pentru că Giurgea este la MINI Challenge, am ajuns doar eu cu Sabadac la prima întâlnire cu cel mai mic Jeep din istorie. Pentru că mașina va putea fi comandată abia din luna octombrie, iar primele exemplare vor fi livrate în noiembrie, testul nostru a fost unul scurt, doar în off-road, cu o mașină de pre-serie.

Nu știm însă prețurile finale dar ce am reușit să aflăm este că toate versiunile se vor încadra între 20.000 și 30.000 de euro cu TVA inclus.

Exemplarul pe care l-am condus a fost unul echipat cu motorul diesel de doi litri și 140 CP, în echipare de top Limited.

Atunci când se va putea comanda, Limited va fi oferit cu tracțiune față sau integrală (trei sisteme de tracțiune integrală vor fi oferite pe Renegade, în funcție de echiparea aleasă). Apropo de echipări, trei vor fi disponibile: Sport, Longitude și Limited. Pe lângă acestea, se va mai putea achiziționa și o versiune Trailhawk – special setată și echipată pentru off-road.

Cu tracțiune față veți putea achiziționa doar versiunile de motorizare mai mici – de 1.6 litri cilindree, benzină cu 110 CP și diesel de 120 CP. Motorul pe benzină de 1.6 litri precum și unul de 1.4 litri cu 170 CP vor fi disponibile din 2015. La lansarea din octombrie veți putea comanda 1.6 diesel dar și versiunile de doi litri cu 140 sau 170 CP plus motorul pe benzină de 140 CP. Motoarele de doi litri diesel și vârful de gamă pe benzină vor putea fi echipate cu transmisia automată cu nouă trepte – unicat în Lume pentru o mașină de dimensiunile lui Renegade.

Apropo de dimensiuni, Renegade este clar un concurent direct pentru SUV-urile de clasă mică: Juke, Mokka, ASX, 2008 și chiar și S-Cross. Aș putea să merg puțin mai departe și să spun că merge comparat și cu Yeti iar de asta mi-am dat seama după ce am văzut cât de capabil este Renegade în off-road. Doar în Yeti Outdoor m-am mai distrat așa de bine în off-road cu mențiunea că Renegade vine cu ceva în plus: arată fantastic. Nimeni nu o să-și dea seama că sub caroseria care îl face să arate ca un Jeep autentic, foarte cool și cu un aspect de mașină indestructibilă se găsește platforma lui Fiat 500L.

Poziția la volan este ușor înaltă și stai oarecum departe de un parbriz așezat aproape drept în fața ta.

Mai departe, capota motorului pătrată, voluminoasă, te face să te simți la volanul unei mașini mult mai mari și îți conferă un sentiment unic ca șofer. Spațiul în interior este mare tot datorită formei pătrățoase a caroseriei iar comenzile mi s-au părut destul de bine amplasate din punct de vedere ergonomic în timpul pe care l-am petrecut în mașină.

Chiar dacă mașina pe care am condus-o era o pre-serie, nu pot să nu remarc calitatea foarte bună a fabricației și materialele plastice moi în marea lor majoritate mai ales pe bord. Pe lângă un sistem de infotainment care arată bine la prima vedere vreau să notați că în funcție de echipare puteți avea un display informațional color uriaș între ceasurile din bord. Turometrul are o stilizare pentru zona roșie pe care nu am mai văzut-o vreodată – pare că niște pete de noroi portocaliu au stropit fix locul unde trebuie să înceapă maximul de turație de care este capabil motorul. Foarte distractiv, acesta este un element care nu te va lăsa să uiți numele mașinii în care l-ai văzut.

În traseul de off-road unde am mers cu Renegade am descoperit că roțile amplasate la extremitățile caroseriei și cursa lungă a suspensiilor te ajută să te bagi prin locuri foarte periculoase cu cel mai mic Jeep. Motorul de doi litri și 140 CP mi s-a părut suficient de puternic pentru nevoile mașinii și chiar dacă transmisia manuală are o timonerie bună pentru o cutie manuală ar fi ideal să luați cutia automată cu nouă trepte. Va face mașina mult mai ușor de condus, mai economică și iarăși te va face să te simți special – doar câteva mașini din Lume mai au acum cutie cu atât de multe trepte.

Abia aștept testul mai lung cu un Renegade pentru că sunt foarte curios cum se comportă și pe șosea și la viteze mai ridicate, de autostradă. Și evident, vreau să văd reacțiile lui Giurgea când o să-l pun să intre cu Renegade prin locuri unde altădată am mers cu un 4×4 mult mai mare, mai scump și mai capabil (pe hârtie, cel puțin!). S-ar putea să devină la fel de mare fan Renegade ca și mine.