Rabla Plus 2024 reduce mult ecotichetele. Iată sumele prevăzute!

Rabla Plus 2024

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Propunerea vizează un ecotichet de numai 25.500 lei, față de 51.000 lei, pentru achiziția unei noi mașini electrice (BEV). Scăderi similare sunt și pentru alte categorii.

Știam deja de mai multă vreme că sumele pentru Rabla Plus 2024 vor fi micșorate, iar acum știm și cât de mari sunt scăderile propuse. Proiectul pus la punct de Ministerul Mediului se află în dezbatere publică. Iată ce prevede, pe scurt.

AUTOMOBIL ELECTRIC 100% (BEV)

Ecotichetul aferent achiziției unei mașini electrice noi ar urma să scadă la 25.500 lei, față de 51.000, cât a fost în 2023. Valoarea nu va crește, indiferent de numărul de mașini casate, spre deosebire de versiunea veche, în care exista un supliment de 3.000 lei dacă se casa o adoua mașină.
Aceeași sumă este prevăzută și pentru achiziția de vehicule noi cu propulsie pe bază de hidrogen (pilă de combustie cu hidrogen).

AUTOMOBIL HIBRID ELECTRIC/COMBUSTIE, CU PLUG-IN (PHEV)

Pentru automobilele noi cu propulsie hibridă ale căror emisii de CO2 au valori sub 80 g/km (WLTP) este prevăzut un ecotichet în valoare de 13.000 lei, față de 26.000 lei – suma alocată în 2023.

MOTOCICLETĂ ELECTRICĂ

Ecotichetul ar urma să fie în valoare de 13.000 lei.

 

Importantă este și precizarea care limitează acordarea ecotichetului la mașinile în valoare de maximum 70.000 de euro (inclusiv TVA), în scădere cu 5.000 euro față de versiunea precedentă. 
Valoarea ecotichetului nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program, excepție făcând cu excepția achizițiile instituțiilor publice și ale unităților administrativ-teritoriale.

 


Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului (mmediu.ro) în data de 16 februarie 2024. Textul complet poate fi consultat aici. Comentarii, propuneri și sugestii se pot face timp de 10 zile de la data publicării.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune consultării publice proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 323/2020.

Cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site a proiectului de act normativ, iar persoana de contact din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (Administrația Fondului pentru Mediu) este doamna Nina Ofițeru, adresă de e-mail: nina.ofiteru@afm.ro

Imagini: AdobeStock/Nebojsa
Linkuri: www.mmediu.ro
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici