RedBull și Adrian Newey – o poveste care se încheie cu RB17

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Adrian Newey – un nume care, pentru orice fan de Formula 1, nu are nevoie de vreo introducere. Cea mai recentă creație făcută de Newey cu RedBull a debutat la Goodwood Festival of Speed – se numește RB17 și este un hypercar creat strict pentru circuit.

RedBull, ca urmare a pandemiei și a carantinei, a rămas cu numele de RB17 nefolosit pe o mașină de Formula 1. Acum, în schimb, și-a găsit locul și rezultatul este de-a dreptul senzațional – bine, nu putem spune că suntem surprinși având în vedere istoria și talentul lui Adrian Newey.

Să începem cu partea de design: cum arată?

RB17 este creată pentru a merge pe orice circuit și a stabili timpi uluitori – asta înseamnă că absolut totul de pe această mașină are scopul singular de a atinge acest țel. Dar asta nu înseamnă că nu arată senzațional. Este tot ce te-ai aștepta de la un hypercar și mai mult. Dacă trecem la chestii tehnice, avem un șasiu monococ din fibră de carbon – la fel cum sunt și cele două scaune din interior, sistem de suspensie luat direct de la mașinile de Formula 1 și elemente aerodinamice active – care oferă o forță de apăsare de până la 1.700 de kilograme la viteze de 250 de km/h, adică aproape dublu față de greutatea mașinii.

Ok, arată extraordinar, ce găsim sub capotă este pe măsură?

Păi, cum să nu fie. Avem un sistem hibrid la baza acestui hypercar, care combină un motor V10 de 4.5 litri dezvoltat de Cosworth, care se turează până la 15.000 RPM (da, da, ați citit bine, 15.000!) și un motor electric. Motorul termic produce 1.000 CP, asistați de cei 200 ai motorului electric – motor electric care se ocupă de mai multe: pe lângă plusul de putere, este folosit pentru marșarier, pentru plecarea de pe loc și trezește la viață bestia de V10. Cutia de viteze este și ea din fibră de carbon. După cum este de așteptat, o să schimbe incredibil de repede, dar nu atât de repede ca o mașină de Formula 1, pentru a evita schimbări de treaptă foarte dure.

O capodoperă a ingineriei…

De unde să începem – RB17, așa cum am menționat mai sus, are suspensie derivată din F1, dar, ca să fim concreți, este un sistem de tip push-rod ajustabilă (absolut necesară, pentru că nu toată lumea are reflexele și instinctul unui pilot de Formula 1), cu elemente active pentru înălțime și ruliu. Pentru capitolul frânare, RB17 vine cu frâne ceramice. Virajele ultra-rapide pe circuit vor fi luate printr-un sistem de servodirecția ajustabilă hidraulic. Jantele sunt pe 18 inchi, tot din fibră de carbon și îmbrăcate în anvelope Michelin dezvoltate special pentru această mașină – dar poți opta și pentru jante pe 20 de inchi. În cea mai ușoară formă a ei, RB17 cântărește 805 kilograme, adică fără parbriz și sistem de AC. Cu astfel de elemente de-a dreptul luxuriante, greutatea ajunge la 900 de kilograme.

Doar pentru circuit…

RedBull RB17 este o jucărie strict pentru circuit – nu este legală pe stradă, dar nu e ca și cum asta ar fi o surpriză. În schimb, Adrian Newey a declarat că o să existe posibilitatea de a face un RB17 legal pentru uzul pe drumurile publice.

Acum că am trecut prin datele tehnice, cum s-a născut această bestie?

M-am gândit la ideea de a confrunta provocarea de a proiecta propriul nostru hypercar, de la concept până la livrare, timp de mulți ani și a fost un proiect și o călătorie magnifică. Faptul că, în sfârșit, a sosit ziua în care dezvăluim și vedem nașterea RB17 este cu adevărat remarcabil. Hypercar-ul RB17 îmbrățișează tot ceea ce reprezentăm: putere, viteză și frumusețe indiscutabile. Este foarte adaptabil în abilitățile sale, și ne-am asigurat să îl proiectăm ca un vehicul cu două locuri pentru ca senzația de a conduce la viteze de F1 să poată fi împărtășită cu un prieten sau partener.  declară Adrian Newey, Group Chief Technical Officer

RedBull cocheta cu ideea unui hypercar de mult timp – și este și așteptat de tot atât de mult timp. Dar, în sfârșit, Adrian Newey și-a pus geniul la treabă și pentru o mașină extra performantă care să nu fie de Formula 1.

Finalul relației

Nu mai este un secret că relația între Adrian Newey și RedBull se încheie. După șase titluri mondiale la constructori și șapte la piloți, colaborarea se încheie între cei doi titani din Formula 1 – și se încheie frumos, ultimul proiect fiind RB17.

Imagini: RedBull
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici