Renault Twingo Z.E., vărul smartului EQ

2020-renault-twingo-ze-electric-city-car-6

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Parteneriatul Damiler/Renault-Nissan-Mitsubishi este constituit din împrumuturi de motorizări, împrumuturi de modele întregi (vezi Mercedes-Benz Clasa X, Infiniti Q50) sau chiar platforme folosite la comun, cum este cazul Renault Twingo – smart fortwo/forfour.

Despre cazul din urmă vom vorbi astăzi. În timp ce Daimler a vândut 50% din smart către Geely și a decis ca producătorul de citadine să producă doar modele propulsate electric începând cu 2020, Renault încă mai oferă Twingo cu unități alimentate pe benzină. Doar că Rombul francez este și unul dintre pionierii autoturismelor electrice și a văzut o oportunitate bună în a transfera sistemul de propulsie al smarturilor pe cel mai mic model al său.

Astfel a apărut noul Twingo Z.E., model ce va fi prezentat oficial la Salonul Auto de la Geneva peste câteva zile. Surprize mari nu sunt, avem un motor electric de 82 cai putere și 160 Nm, o baterie de 22 kWh (mai mare decât a smarturilor EQ) și o autonomie declarată de 180 km. Desigur, dacă o luăm logic, tripleta e-Up!, CitigoE iV și Mii Electric au autonomii semnificativ mai mari, undeva pe la 260 km, dar pe noi oricum nu ne afectează, deoarece Renault oricum nu va aduce noul model în România, cel puțin nu acum. S-ar putea să ne afecteze la momentul când Renault va lansa noua Dacia electrică de oraș, undeva în 2021-2022. Deși nu a fost confirmat nimic, există o mică șansă ca acel model să fie strâns înrudit cu Twingo Z.E. O Dacia RWD cum sună?

În ceea ce privește acumulatorul, acesta se încarcă în:

  • 13 ore de la o priză de 230V
  • 8 ore de la un Wallbox de 3.7 kW
  • 4 ore de la un Wallbox de 7.4 kW
  • 0-80% de la o stație de 11 kW în 2 ore și 10 minute
  • 0-80% de la o stație de 22 kW în 63 minute

Performanțele nu vor impresiona pe nimeni, 0-50 km/h în 4 secunde și o viteză maximă de 135 km/h.

Vizual, Twingo Z.E. se diferențiază de frații săi alimentați cu benzină prin emblemele Z.E. ELECTRIC și printr-un model de jante diferit. Volumul portbagajului a rămas neatins (240 litri), iar sistemul de infotainment cu ecran tactil de 7″ suportă Apple CarPlay, Android Auto, căutări pe Google și permite șoferului să fie mereu în contact cu mașina prin aplicația de smartphone „My Renault”.