Sandrider: aceasta este mașina cu care Dacia va participa la Dakar!

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am fost la Paris pentru a vedea live (oarecum) mașina cu care Dacia va debuta anul viitor la Dakar. Orice asemănare cu Manifesto nu este pur întâmplătoare, dar nu te lăsa indus în eroare de asta.

În cazul în care te-ai uitat la imaginea de mai sus și te-ai gândit „Ia uite, a reciclat Dacia un concept pe care l-am văzut anul trecut!”. Lasă-mă să te opresc aici, pentru că Sandrider este cu totul altceva.

Mă rog, există asemănări estetice între cele două, pentru că au fost dezvoltate în paralel, doar că pentru Sandrider a fost nevoie de ceva mai mult timp până să iasă la rampă, deoarece

conceptul acesta se va materializa mai repede decât Manifesto: va debuta la Dakar în 2025

toate elementele constituente au trebuit analizate atent pentru a fi funcționale și fiabile în cea mai dură competiție de rally-raid din lume, dar în același timp și în conformitate cu reglementările FIA pentru clasa Ultimate T1+.

în proiectarea ei au contribuit nu doar designerii Renault și inginerii de la Prodrive, dar și piloții care vor concura pentru echipa Sandriders. (Da, așa se numesc cei care vor pilota Sandrider.)

Deci a fost mult de muncă pe toate planurile, iar timpul nu a fost neapărat prietenul acestui proiect, având în vedere că Dacia nu are istoric în Dakar. Având în vedere volumul de informații care au trebuit asimilate într-un timp atât de scurt, poți să te uiți la Sandrider ca la o mică minune. Cu toate că numai mic nu e: are 2,29 metri lățime, 4,14 metri lungime și 1,81 metri înălțime.

Ampatamentul de 3 metri, consolele scurte și roțile mari, de 37” (încălțate cu anvelope BF Goodrich) îl fac pe Sandrider să arate pregătit pentru dunele din Dakar, dar designul la prima vedere spune doar o parte din poveste. Practic, orice muchie pe care o vezi pe mașina asta a fost gândită prin prisma funcționalității. Și toată caroseria e din fibră de carbon, pusă pe un șasiu tubular.

Eleronul de pe bot, de exemplu, are rol aerodinamic dar totodată ajută la sporirea vizibilității în față — un lucru important atunci când ajungi în vârful dunei și vrei să vezi cât mai repede hăul care se deschide în fața ta.

Un alt exemplu este muchia frântă de pe portieră: împreună cu „aripile” față, ajută la ghidarea fruxului de aer către radiatoarele din spatele portierelor — ajutând astfel la răcirea cât mai eficientă a motorului, în special pe probele mai lente.

Așa, motorul! Spre deosebire de Manifesto, Dacia Sandrider are motorizare termică: un V6 de 3 litri cu dublă supraalimentare, capabil să producă 359 CP și 539 Nm de cuplu. Acesta este angrenat la roți printr-o secvențială cu 6 trepte și un sistem de tracțiune integrală. Faptul că britanicii de la Prodrive — care au lucrat printre altele și la Aston Martin Vulcan — au contribuit la partea mecanică a lui Sandrider este un detaliu îmbucurător. Un alt detaliu cu rol de noutate absolută este acela că mașina va fi alimentată cu combustibil sintetic, de la Aramco, Dacia explorând astfel pentru prima dată și această direcție.

Tot ce ține de Sandrider a fost construit „la comandă”, mai precis la comanda celor trei echipaje care vor pilota mașina: Sebastien Loeb/Fabian Lurquin, Cristina Gutiérrez Herrero/Pablo Moreno Huete, Nasser al-Attiyah/Mathieu Baumel.

Având în vedere că piloții de mai sus au mai multe titluri în motorsport decât are Sandrider prezoane, ar fi fost o oportunitate ratată ca Dacia să nu profite de experiența lor, așa că mașina fost croită după nevoile lor și luând în considerare situațiile care pot apărea pe traseu.

La exterior, caroseria este decupată astfel încât roțile de rezervă să poată fi scoase rapid în caz de înlocuire. Sandrider este echipat și cu o placă metalică pe care echipajul o poate pune în fața roții în cazul în care acestea se afundă în nisip. Iar prezoanele sunt magnetice, astfel încât să poată fi recuperate rapid din nisip dacă sunt pierdute atunci când se schimbă roata.

Iar la interior, Dacia Sandrider vine cu o planșă de bord modulară, adică panourile de pe ea să fie mutate astfel încât atât pilotul cât și copilotul să-și ergonomizeze cât mai eficient „spațiul de lucru”. Interiorul mașinii a fost dezvoltat pornind de la un scaun, un volan și o tijă pe post de schimbăto de viteze, iar fiecare dintre membrii celor trei echipaje și-au exprimat doleanțele și nevoile. Apoi, cu ajutorul tehnologiei VR, aceștia au putut vedea, virtual ce-i drept, feedbackul lor implementat pe mașină.

Apropo de scaune Sabelt care vor echipa mașina: sunt îmbrăcate într-un material special, anti-bacterian și care reglează umiditatea.

Probabil că te întrebi acum „Bun, și o să vedem ceva, orice din toate astea pe modele Dacia viitoare?”

Eu cu siguranță m-am întrebat asta și pentru că eram în aceeași cameră cu David Durand (director de design la Dacia) și cu Romain Gauvin (designer-șef pe proiecte speciale), am primit și răspunsul: la fel ca Manifesto, și Dacia Sandrider este un „laborator de idei”, așa că nu este exclus ca anumite soluții tehnologice să fie preluate mai încolo pe modelele de serie.

Eu aș începe cu prezoanele cu capete magnetice.

Imagini: Dacia
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici