Skoda Rapid, al doilea facelift

2020-Skoda-Rapid-Russia-spec-6

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nici Skoda nu mai știe cum să își organizeze gama. În Europa, Rapidul a fost înlocuit de către noua Scala. Doar că Scala nu are și o versiune sedan, cum avea Rapid.

Pe anumite piețe, Rusia fiind una dintre ele, producătorul ceh a lansat noul Rapid facelift cu aspect de Scala berlină. Mai sunteți cu noi? Partea frontală pare luată copy-paste de la hatchback-ul de generație nouă, iar spatele la fel, doar că alungit puțin pentru a face loc portbagajului de 550 litri. Observăm că sigla Skoda de pe capacul portbagajului a dispărut, fiind înlocuită cu literele S K O D A, iar dacă tot am adus în discuție capacul portbagajului, acesta este de fapt un hayon, Rapid fiind un liftback, nu o berlină în trei volume. Acest fapt este atestat și de către ștergătorul de lunetă care arată ca și când cineva l-ar fi uitat acolo. Farurile full LED sunt noi și binevenite, dar vor fi disponibile doar pe versiunile superioare.

Inginerii au încercat cât au putut ei să transforme interiorul vechiului Rapid în ceva ce ar putea fi confundat cu unul de Scala și în mare parte le-a ieșit. Salutăm tabloul de bord digital, volanul încălzit de la noua Octavia (o versiune cu trei spițe a acestuia), porturile USB-C, parbrizul încălzit și cele două sisteme de infotainment disponibile, unul de 6.5″, iar celălalt de 8″. Deși noi, acestea nu sunt încă la nivelul oferit de Skoda pe Scala. Comenzile climatizării au fost păstrate, nefiind înlocuite.

În ceea ce privește motorizările, acestea au una sau mai multe generații în spate:

  • 1.6 MPI 90 CP M5/AT6
  • 1.6 MPI 110 CP M5/AT6
  • 1.4 TSI 125 CP DSG7

Pe partea de siguranță activă și confort, Skoda i-a dat noului Rapid sisteme precum senzori de parcare, tempomat, detector de oboseală, frânare autonomă de urgență în oraș sau Front Assist.

Spre deosebire de Rapidul vechi, ce era fabricat în Cehia, acesta va fi asamblat la Kaluga, în Rusia. Nu știm dacă va ajunge și la noi, dar pe anumite piețe precum China și India, noua Skoda Rapid va fi transformată în berlină cu trei volume.