Jeep Renegade, un terorist simpatic

140304_J_Renegade_33

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă ai prins revoluția din 89 la o vârstă la care nu-ți sugeai degetul mare, atunci e posibil să te gândești la Lorenzo Lamas când auzi cuvântul Renegade. Ei bine, nu e cazul, pentru că Jeep Renegade arată ca un cățel simpatic pe care-ți vine să-l mângâi.

Deși în visele noastre generate de anunțul Jeep că va construi un SUV mic, mașina arăta ca un mini-Wrangler, primele reacții generate de prima fotografie au fost: “ăăăăă… ok” sau “arată ca o un cub din ăla venit din Japonia”, urmate de verdictul “ba nu, arată ca o combinație de Kia Soul cu Suzuki Jimny”. Fotografiile însă mint. Când o vezi live, mașina începe să-ți placă. Arată ca un animăluț neastâmpărat pe care n-o să te poți supăra niciodată. Botezat de Danny Trejo.

Renegade e bazat pe platforma lui Fiat 500L, iar dimensiunile și scopul îl plasează în piață drept concurent pentru Juke sau Countryman. Segmentul este uriaș, mai ales în Europa, iar Jeep va introduce mașinuța asta în peste 100 de țări. Pe de o parte, treaba lui Renegade este să muște cât mai mult din concurență, pe de altă parte este să introducă brandul către valorile Jeep – mai ales cea de libertate și deschidere. Pe cale de consecință, mașina va putea fi comandată cu două sisteme MySky pentru plafon, care îl vor face detașabil. Ulterior, plăcile pot fi stocate ușor în portbagaj. Comunicatul de presă vorbește despre aceste sisteme făcând trimitere la legendarul Willys Jeep, eu abia aștept să demontez acoperișul ca să pun maimuța să facă acrobații în voie.

Celălalt motiv pentru care abia aștept să merg cu mașina este accentul pe care Jeep l-a pus pe sistemul de tracțiune integrală al lui Renegade. Numit Jeep Active Drive, acesta înseamnă, de fapt, suspensie complet independentă și posibilitatea ca una din roți, care are cea mai multă tracțiune, să primească sută la sută din cuplu. În plus, varianta de top TrailHawk va avea Jeep Active Drive Low cu Crawl, sistem Selec-Terrain pentru diferite tipuri de off-road, garda la sol mai mare, anvelope All-Terrain, Hill Descent Control și pregătire specială astfel încât să poată traversa fără probleme vaduri de apă de 48 de centimetri.

Motorul de pe Trailhawk va fi un 2 litri diesel MultiJet de 170 de cai, însă există și variante mai accesibile. Cel mai probabil, gama disponibilă în România de la sfârșitul anului 2014 va începe cu o benzină de 1,4 litri MultiAir Turbo de 140 de cai și va mai include un diesel de 1,6 litri MultiJet de 120 de cai și o variantă mai puțin puternică a motorului de 2 litri diesel, de 140 de cai. Benzina și dieselul cel mic nu vor avea decât tracțiune față.

Lăsând motoarele la o parte însă, cea mai spectaculoasă veste este legată de transmisie: Renegade va fi primul SUV care va putea fi echipat cu o cutie de viteze automată cu 9 trepte! Vă imaginați, Bratu este deja în extaz.

În habitaclu, surprizele continuă, pentru că bancurile cu cățeii simpatici pe-afară dar “răi la interior” sunt infirmate. În afară de a fi plin de sisteme de siguranță, de conectivitate și dominat de cel mai mare display din segment, interiorul este desenat plăcut și pare durabil. Butoanele sunt mari iar, combinațiile de culori par a fi așezate conform unui feng shui extrem de pozitiv. De fapt, limbajul de design se numește Tek-Tonic și pare că oamenii care l-au gândit au studiat haptica, știința care se ocupă cu simțul tactil. Altfel, nu-mi pot explica de ce materialele pe care am pus mâna mi-au plăcut aproape în totalitate, cu excepția unui plastic mai tare pe la gurile de aerisire. Ținând cont de așteptările pe care oamenii le au în general de la o marcă ale cărei mașini ar trebui să fie durabile și spălabile cu furtunul chiar și la interior, am vaga impresie că detaliul ăsta n-o să deranjeze pe nimeni.

Până la următoarea întâlnire cu cel mai simpatic terorist al segmentului SUV-urilor mici, să rămânem însă cu vibrațiile pozitive și să mai vedem câteva imagini.