Subaru scoate la pensie legendarul EJ20

eb01979f-subaru-wrx-sti-ej20-final-edition-prototype

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu știu de ce, dar o japoneză rapidă mereu a stârnit mai multe emoții în mine decât una europeană sau americană.

Una dintre aceste japoneze a fost Subaru Impreza WRX STI, despre care puțini știu că are un motor ce și-a început cariera acum 30 ani, celebrul EJ20.

La Salonul Auto de la Tokyo, producătorul nipon a prezentat WRX STI EJ20 Final Edition. Acesta a apărut pentru prima dată, evident, într-o versiune mult mai simplă, sub capota lui Legacy în 1989, iar pe parcursul carierei EJ20 a participat atât în WRC, cât și la cursa de 24 ore de la Nurburgring.

Singurele detalii pe care le avem despre WRX STI EJ20 Final Edition este faptul că acesta este ultima serie de producție înainte de terminarea anului fiscal, cele 555 exemplare (cine știe cunoaște) putând fi comandate până la 23 decembrie 2019, iar dacă nu se comandă toate (puțin probabil), acestea vor fi repartizate dealerilor. Din 2020, motorul va fi scos la pensie.

Bazat pe WRX STI Type S, EJ20 Final Edition vine cu jante BBS din aluminiu forjat de 19″, accente Cherry Red, scaune Recaro Îmbrăcate într-un mix de piele cu piele întoarsă și cusături gri, centuri de siguranță argintii și volan îmbrăcat în piele întoarsă.

EJ20 de sub capota lui Final Edition produce 308 CP și 422 Nm, putere transmisă tuturor patru roților prin intermediul unei transmisii manuale cu șase trepte. Sistemul de frânare este furnizat de către Brembo și dispune de discuri ventilate de 18″ pe față cu etrieri cu șase pistonașe. Pe spate avem doar două pistonașe.

Prețul de bază al lui Subaru Impreza WRX STI EJ20 Final Edition va fi undeva la echivalentul a 34.100 Euro, ceea ce nu e așa de rău. Începând cu 2021, versiunea japoneză a lui STI fie va dispărea, fie va avea sub capotă motorul EJ257 de 2.5 litri pe care îl primește restul Pământului.