Talismanul norocos. Sau nu. Primul test cu noua limuzină Renault.

Renault_73151_global_en

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Renault Safrane a fost ultima limuzină de clasă mare veritabilă a francezilor . A fost produsă între 1992 și 2000 și am fost forțați să așteptăm 15 ani, până acum, pentru a vedea un înlocuitor adevărat pentru mașina asta atât de frumoasă la vremea ei. După primele teste din Italia cu limuzina Talisman, trăiesc sentimente conflictuale. Am numărat vreo 10 motive pentru care așteptarea asta lungă a meritat și doar vreo 5 motive pentru care aș mai sta o tură. Hai să le citiți.

Îmi place cum arată

Oameni buni, Talisman arată atât de spectaculos din față când vine spre tine cu luminile de rulare pornite încât spui că ai nimerit printr-un film SF. Este atât de spectaculoasă fața mașinii încât nu numai că te întorci ca nebunul după ea pe stradă… ci și te trezești cu privirea blocată la ea de parcă cine știe ce grozăvie super-sport vezi în premieră. Nici spatele nu e rău, mai ales că…

…Îmi place și portbagajul

608 litri sunt disponibili în portbagajul care acum are deschidere clasică pentru o mașină în trei volume (Safrane, Laguna aveau hayon). Ăsta este un volum uriaș pe care îl mai găsești doar la Skoda Superb la o caroserie tip „limuzină”. Dar dacă tot am adus vorba de limuzină, trebuie să vă spun că…

…nu-mi plac suspensiile

Aș putea să scriu o pagină A4 fără să respir despre cum m-au dezamăgit suspensiile lui Talisman. Construit pe o platformă complet nouă, cu configurații independente față/ spate pentru suspensie, Talisman poate fi echipat cu amortizoare controlate electronic ce pot fi setate de șofer prin intermediul lui Multi-Sense. Ei bine, de obicei, în majoritatea cazurilor care NU sunt premium, amortizoarele controlate electronic sunt cam zgomotoase. În Italia am condus doar mașini echipate cu acest sistem, NU știu încă în ce fel se comportă o mașină care este echipată cu o suspensie standard.

În principal, suspensiile unui Talisman echipat cu amortizoare controlate electronic sunt confortabile și oferă și o ținută de drum bună cu ruliu mic, mai ales pe asfalt perfect gen pe autostradă sau drumuri virajate cu suprafață de rulare foarte bine finisată. Împreună cu direcția foarte bună, pe drumurile astea te simți excelent în Talisman. Însă imediat ce am ajuns pe drumuri italienești identice cu drumurile noastre cu mici carii în asfalt astupate în grabă, mici sau medii denivelări, lucrurile se schimbă și realizezi că suspensiile lui Talisman sunt zgomotoase pe amortizare.

În același timp, tot pe denivelări, caroseria pare rigidizată prea mult, cam ca la o decapotabilă cu care rulezi descoperit. Cumva, dacă suprafața pe care rulezi e imperfectă, toate imperfecțiunile astea se transmit prin suspensie și caroserie până la scaunele pe care stai tu. La o primă vedere, eu aș înmuia amortizoarele mai mult pe modul confort și aș lucra la cursa acestora pentru a izola mai mult amortizarea propriu-zisă față de caroserie. În mod normal, roțile trebuie să izoleze mult din ceea ce parcurg ele la drum și tu trebuie să resimți cât mai puțin din impurități la interior… atât fizic cât și auditiv. Asta, mi se pare mie, este o temă importantă de rezolvat de către Renault la faceliftul lui Talisman. Pe de altă parte…

… îmi place bordul

Dacă pe consola centrală nu ar fi montat un touchscreen de 7 sau 8.7 inch diagonală, amplasat pe verticală, interiorul ăsta ar fi la fel de interesant ca un Latitude. Dar nu este așa și sistemul RLink de generația a doua este controlat din această tabletă uriașă pentru industria auto. Doar Tesla are un display mai mare pe consola centrală. Instrumentarul de bord nu este nici el de luat în râs, partea centrală este complet digitală și poate fi personalizat în cinci moduri din punct de vedere al graficii. Cu toate astea…

…nu îmi place RLink 2

Deși touchscreen-ul este mai mare, deși este Tesla-cool, deși este unic în segmentul lui Talisman, mi se pare că funcționalitatea lui RLink 2 este mai bună doar decât a celei de pe primul RLink. Prea multe meniuri, prea multe combinații de apăsat, prea multe culori, prea mult android-like în meniuri. Știu că sunt mulți fani Android pe aici dar sincer – simplitatea Apple este remarcabilă iar pe „tableta” asta din Talisman numai ergonomie și simplitate nu ai. Situația aici este salvată de faptul că RLink 2 arată totuși mai bine, este mai bine echipat și chiar se mișcă mai bine ca sistemele din mașinile asiatice comparabile și chiar decât cel din Insignia, Peugeot și Citroen… În plus, la cum se mișcă segmentul ăsta de car-infotainment sunt șanse mari ca la facelift să se facă update la un RLink 3 care cu siguranță va aduce o evoluție notabilă mai ales în ergonomie. În aceeași ordine de idei…

…nu îmi place nici head-up display-ul

Sunt două tipuri de head-up display pe planetă. Cel cu proiecție în parbriz – BMW, Audi, Mercedes-Benz, Jaguar, Citroen… și cel cu proiecție pe un geam mic care iese din bord de deasupra volanului și stă ridicat între acesta și parbriz: Mazda, MINI și acum Renault. Este atât de enervant să trebuiască să-ți muți atenția de la drum la acest mic geam încât mai bine nu-l comanzi. Și așa îți iei privirea de la drum să te uiți la instrumentarul de bord, ce mi-e că ți-o muți la geamul head-up display ce mi-e că te uiți în bord. Soluția nu trebuie așteptată la facelift: dacă îți iei Talisman, pur și simplu nu comanda chestia asta inutilă pe mașină. Iar dacă vine standard, închide-o din bord, Slavă Domnului se poate face chestia asta. Mai departe…

…îmi place Multi-Sense Technology

Toți constructorii oferă sisteme care îți permit să selectezi un mod de funcționare/ operare al mașinii doar că Talisman intră pe piață acum cu cel mai complex, în segment și poate chiar în toată piața. Se numește „Multi-Sense” și prin intermediul unui comutator de pe tunelul median poți selecta un mod de rulare pre-stabilit gen Comfort, Neutral, Sport, Eco sau Profil. Pe modul în care ți se permite să setezi tu diverși parametri înregistrăm un record: poți seta cinci parametri dinamici și cinci ambientali… Adică poți umbla la amortizoare, direcție, direcția integrală, motor, cutie iar ca ambianță la modul în care sună motorul prin boxe, iluminarea ambientală sau modul de afișre al informațiilor în instrumentarul de bord. Mai mult, dacă treci mașina în Comfort și mașina este echipată cu masaj în scaune, masajul va porni automat… Genial. Cu ce mă ajută toate chestiile astea, vei spune… e simplu, pur și simplu te ajută să personalizezi mașina la un nivel nemaiîntâlnit și chestia asta e tare. Pur și simplu tare.

Îmi mai place spatiul în spate

Doar mă știți foarte bine: mă entuziasmez în mod serios când descopăr o mașină în care stai bine în spate. Am 1.82 înălțime și stau cu scaunul șoferului dat destul de în spate. Dacă la cum e pus scaunul meu de șofer când urc în spate și am încă 15-20 de centimetri de la genunchi la spătarul din față – asta înseamnă că mașina e foarte spațioasă și acesta este și cazul lui Talisman. Sincer, e mai mult spațiu în Superb dar comaparativ cu Passat în Renault se stă la fel de bine. Și bancheta este profilată bine și este confortabilă. O singură mențiune aș avea, dacă ai 1.90 și stai drept o să atingi cu capul plafonul care este curbat destul de mult spre partea din spate. Din păcate însă…

…nu-mi plac scaunele din fată

Într-un segment în care există Opel Insignia cu scaune premiate pentru ergonomia exemplară pe care o oferă, un segment în care Passat (principalul tău competitor) oferă scaune numite Ergo-whatever, Talisman vine cu niște scaune care după mine au șezutul prea scurt și spătarul lipsit de o formă demnă de clasa asta. Cumva, mi se pare că nu excelează la niciun capitol, nici confort, nici sportivitate. Nu pot accepta doar „niște scaune” la o limuzină de clasă medie. Scaunele de pe Initiale Paris, echiparea specială de super-top mai salvează din situație pentru că au șezut reglabil longitudinal, pot fi echipate cu masaj și au o tetieră mai reglabilă. La facelift se poate corecta mult din problema scaunelor față, așa că sper să citească asta cine trebuie. De asemenea, sper să citească asta și inginerii care s-au ocupat de motorizări, pentru că…

…îmi place motorul diesel de 1.6 litri, biturbo

Dieselul de 1.6 litri este oferit în trei trepte de putere. Renault speră să vândă versiunea de 110 CP pentru flote dar mai sunt alte două puteri care ar trebui să te intereseze – 130, ceva corect adică dar și 160 CP – practic cel mai bun motor pe care-l poți cumpăra acum pe un Talisman. În primăvară adică, atunci când vine mașina în România. Supraalimentat cu biturbo, motorul de 160 CP oferă 380 Nm și este cuplat exclusiv cutiei automate EDC cu șase trepte. Trage puternic în orice treaptă de la 2 în sus și este silențios și rafinat până în 3000 rpm adică fix în zona în care o să stai mai mult cu el la exploatare. Este unul dintre cele mai bune motoare diesel pe care le-am condus anul acesta pentru că este cu adevărat puternic, nu doar pe foaie. Comparativ cu motorul pe benzină de 200 CP pe care l-am condus și pe el în Italia, diesel-ul parcă are momente în care „trage” mai bine în timpul reprizelor. La 0-100 este mai lent cu vreo două secunde dar cine pleacă cu „scârț” cu un Talisman?! Exact. Nimeni. De asemenea

…îmi place transmisia cu dublu-ambreiaj EDC

Cutia automată cu dublu-ambreiaj este o realizare de excepție a lumii auto și încet-încet toți constructorii realizează asta. Este vremea lui Renault să se lumineze și să-și lumineze gama și pe Talisman au EDC cu șapte trepte pe benzină și cu șase pe diesel (la VW este la fel). În oricare din cazurile conduse, 200 TCe și 160 dCi, cutia EDC s-a dovedit a fi excelentă: schimbă foarte lin, imperceptibil în modul Comfort și dacă începi să conduci sportiv vei avea parte de schimbări de trepte foarte rapide și eficiente. Păcat că nu sunt disponibile și niște padele pe volan (mașinile de test din Italia nu erau echipate niciuna cu așa ceva), atât de bun este EDC-ul pe Talisman, te face să vrei să scoți tot din motoare datorită transmisiei foarte bune. Mai departe…

… îmi place și directia integrală 4Control

Direcție integrală am mai întâlnit la BMW sau Porsche – în ultima perioadă. Ei bine, în segmentul limuzinelor de clasă medie sau chiar mare (în afară de Seria 5), treaba asta este o raritate. Până la 60 km/h în modul Neutral de rulare, roțile spate virează în sens invers celor din față. În mod Sport, până la 50 km/h. Mai departe, peste vitezele astea, roțile spate virează în același sens cu cele din față. Rezultă în toate cazurile o manevrabilitate excelentă pentru Talisman. Mai mult decât atât, direcția asistată electric se simte excelent în mâinile tale, este foarte directă și foarte precisă. Nu am condus versiuni cu direcție normală ce mișcă doar roțile față dar cele cu 4Control atât benzină cât și diesel s-au dovedit a fi excelente din punct de vedere manevrabilitate. La capitolul direcție, ținută de drum, comunicare cu șoferul, Talisman este acum cel mai bun din segmentul său. Dacă este echipat cu 4Control. Nimic nu se mișcă așa. Nimic.

… tot de bine, consumul de carburant

Nu contează ce spune cartea, vă spun ce am reușit eu. La rulare 50 km/h, 60 km/h în orașe, 90 în rest și 130 pe autostrăzi, pe 150 km parcurși am reușit 7,1 medie cu benzina de 200 CP ceea ce este o valoare excelentă pentru o mașină cu două persoane la bord plus bagajele aferente și echipamente. La diesel am reușit 6 și nu cred că poți coborî cu mult mai mult de valoarea asta la Talisman. Dar pentru cât de mare e mașina asta și pentru puterile motoarelor Talisman merită nota 9 din 10 pentru consum. În fine…

…îmi mai place echiparea Initiale Paris

În afară de Mercedes-Benz Ford cu Mondeo Vignale, nu prea oferă nimeni ediții speciale de lansare pentru mașinile sale iar asta este păcat pentru că te poți alege cu o mașină deosebită atunci când apare un model nou. Talisman este oferit cu o echipare de top Initiale Paris ce oferă o culoare neagră unicat pentru extrior, jante de 19 cu desen special, tapițerie „full-piele” Nappa (!) la interior, geamuri laminate pentru o antifonare mai bună, scaune mai confortabile față și servicii post-vânzare speciale pentru clienți. Initiale Paris este disponibilă doar cu motoarele de 130 și 160 diesel și benzina de top de 200 CP. Nu știm încă prețuri dar doar pentru finisajele interiorului și scaunele mai bune va merita efortul financiar extra pentru un Initiale Paris față de următoarea echipare disponibilă Intens. DAR cu toate astea, am o problemă pentru că…

…nu-mi place designul lateral

Fața este minunată, spatele este acceptabil spre frumos și interesant. Cum naiba au reușit să deseneze lateralul de îl privești și exclami fără să vrei „Uite o KIA?!”… Chiar și ornamentul de pe aripile față amintește de o mașină coreană. De ce, pour qoi?! Vestea mai rea e că nu cred că pot face ceva la facelift pentru a face lateralul mai franțuzesc, mai puțin-KIA, deci asta primim, cu asta defilăm.

Concluzii

În capul meu este acum 10-5 în favoarea „Talismanului norocos” în acest meci bile albe vs. bile negre. Îmi permit să intru puțin în prelungiri și să vă spun că eu cred că Renault țintește direc la cel mai dificil șut: la vinclu, Passat. Ei bine, este greu să bați Passat la cum se prezintă acum Talisman în primul rând din cauza suspensiilor.

Aproape la fel de greu este să dribleze Skoda Superb, care în plus față de Passat are un preț foarte bun pentru ce îți oferă. Astfel, singura modalitate pe care o văd eu prin care Talisman poate acum să devină un bestseller în România începând din primăvară când sosește la vânzare, ar fi să coste (la motoare și echipări comparabile), mai puțin decât un Superb. În cazul ăsta, tocmai am condus un viitor bestseller al segmentului în România, dacă nu din 2016 în mod clar din 2017.