Careul de compacte VAG construite pe platforma MQB a fost completat astăzi de noul Audi A3 Sportback, aflat la a patra generație.
Modelul din Ingolstadt trebuia să fie prezent la Salonul Auto de la Geneva, însă pentru sănătatea tuturor a fost decisă anularea evenimentelor.
În ceea ce îl privește pe A3, nemții au adoptat un design destul de jucăuș. Partea frontală pare o combinație de A1 și e-tron, iar spatele este mai arcuit decât m-aș fi așteptat. Acum chiar își merită denumirea de Sportback. Farurile Matrix LED și stopurile au semnături luminoase specifice, capota are detalii musculoase, iar terminațiile evacuării au fost ascunse.
Ajungem la interior, acolo unde observăm că ecranul plutitor al sistemului de infotainment a fost înlocuit cu unul amplasat mai jos, cu diagonala de 10.1″. Acesta are feedback haptic, recunoaște scrisul de mână și poate fi controlat și prin comenzi vocale. Tabloul de bord digital este dotare standard, însă Audi Virtual Cockpit cu ecran de 12.3″ este oferit doar ca opțiune și adaugă multe funcții în plus. Tot pe lista de opționale se află și head-up displayul. Comenzile climatizării sunt noi, la fel și cele pentru lumini, iar volanul este preluat de la Q3 și alte modele din gama celor patru cercuri.
Audi MMI se află la a treia generație de platformă modulară și are o putere de procesare de zece ori mai mare decât ce regăseam pe actualul A3. Dispune de viteze LTE Advanced (4G), dispune de hotspot Wi-Fi și are o multitudine de funcții de conectivitate, inclusiv Apple CarPlay, Android Auto, aplicația myAudi, serviciile car-to-X, navigație 3D Google Earth cu găsirea locurilor de parcare și comunicarea luminii semafoarelor înainte să ajungi la ele. Mai puteți? Avem și Amazon Alexa la bord sau Audi connect key ce îți permite să deschizi mașina folosind telefonul Android. Apple va integra această funcție în viitor.
Motorizările sunt luate direct din paleta lui Golf, a Octaviei sau a lui Leon și nu sunt oferite momentan cu tracțiunea integrală quattro cu diferențial Haldex:
- 1.5 TFSI 150 CP, 250 Nm, M6/ S tronic 7, 5.1 – 4.8 l/100 km
- 2.0 TDI 115 CP, 300 Nm, M6/S tronic 7, 3.6 – 3.5 l/100 km
- 2.0 TDI 150 CP, 360 Nm, M6/S tronic 7, 3.9 – 3.7 l/100 km
Vor urma și versiuni electrificate, precum PHEV-ul de 245 cai putere de pe Golf GTE sau Skoda Octavia RS iV, dar și S3 cu 310 cai putere dintr-o unitate 2.0 TFSI.
Doar versiunile cu cel puțin 150 cai putere vor avea punte independentă pe spate, iar amortizoarele adaptive ce coboară garda la sol cu 1 cm sunt opționale. Fiecare amortizor se adaptează condițiilor de drum, iar șoferii pot selecta modurile preferate prin controllerul Audi drive select. Mai există suspensia sport (standard cu echiparea S line și opțională altfel) ce pune accent pe sportivitate clară. Aceasta coboară garda la sol cu 1.5 cm.
Lista echipamentelor de siguranță sau de asistență a șoferului cu care poate fi echipat A3 Sportback este chiar bogată:
- Audi pre sense front
- Swerve Assist
- Lane Departure Warning
- Lane Change & Exit Warning
- Cross-traffic Assist
- Park Assist
- Adaptive Cruise Assist (sistem preluat de la A8)
Nu am vorbit despre spațiu, noul A3 Sportback este mai lung și mai lat cu 3 cm decât primul A3 MQB, dar ampatamentul și înălțimea au rămas identice. În funcție de poziția banchetei, portbagajul are un volum între 380 (identic cu al Golfului) și 1.200 litri. Podeaua falsă poate fi poziționată la înălțimi diferite, iar pe lista de opționale se află și hayonul acționat electric, lucru rar în acest segment.
Noul Audi A3 Sportback va putea fi comandat în Europa începând cu această lună, iar primele exemplare vor ajunge la clienți începând cu luna mai. Prețurile în Germania pentru 1.5 TFSI 150 CP M6 încep de la 28.900 Euro. Va exista și o versiune A3 Sportback Edition one ce poate fi recunoscută după farurile Matrix LED cu tentă închisă, jantele de 18″ titanium grey, finisajele exterioare Matt Platinum Gray, interiorul S line cu noile scaune sport cu tetiere integrate, finisajele din aluminiu și pedalierul din oțel.