Test BMW Seria 4 GC aka Game Changer

P90151194

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Sunt în Bilbao, Spania, unde tocmai am coborât din noul Seria 4 Gran Coupe. Mașina asta este al doilea Gran Coupe din gama BMW și este construit pe baza Seriei 4. El este acum și al șaselea model de clasă medie BMW după 3 limuzină, break, GT și 4 Coupe și Cabrio.

Gran Coupe are dimensiuni identice cu cele ale Coupe-ului Seria 4: lungimea, lățimea și ampatamentul sunt identice (4.638 mm, 1.825 mm și respectiv 2.810 mm). Diferența majoră este la plafonul care este mai înalt cu 1.2 centimetri și mai lung către spte cu 11.2 centimetri.

Hayonul este uriaș iar ușile spate nu au rame pentru geamuri. Nu sunt foarte mari ca dimensiune și trebuie să te chinui puțin pentru a intra în mașină dar lipsa ramelor te mai ajută puțin. Locurile spate laterale au spațiu acceptabil pentru picioare și umeri dar dacă ai în jur de 1.80 metri înălțime vei atinge cu capul plafonul atât în partea de sus cât și puțin în lateral, în dreptul montantului… Ai mai mult spațiu totuși decât în Coupeul 4 dar mai puțin decât în 3 Limuzină. Dar în 3 Limuzină nu stai într-o mașină atât de frumoasă…

Dacă Seria 4 Coupe este un “4 seater”, Gran Coupe este anunțat a fi “4+1 seater” – adică pe banchetă ai 2+1 locuri ceea ce înseamnă că BMW anunța unl oc central care chiar poate fi utilizat… ei bine, această declarație este doar un artificiu de marketing, eu nu știu cine ar putea călători pe acel loc din mijlocul banchetei… este aproape impracticabil.

Portbagajul are un volum standard de 480 de litri – fix cât oferă un Seria 3 limuzină (asupra acestui aspect vom reveni puțin mai târziu). Accesul la portbagaj este un mare plus datorită hayoului care se deschide extrem de mult.

Practic, 4 Gran Coupe pare la fel de practic precum un 3 GT cel puțin la încărcarea/ descărcarea bagajelor…

Bordul cu toate elementele lui de control, comenzi sau sisteme este identic cu ce oferă Seria 4 Coupe și nu pot spune că asta te va bucura în mod deosebit. Chiar dacă avem o construcție foarte solidă pentru tot bordul și o ergonomie bună, mie unul mi se pare că deja designul s-a învechit pentru clasa medie BMW… Cred că este singurul lucru care poate fi criticat la mașina asta, totuși…

Avem aceleași trei linii de echipare plus pachetul M Sport și desigur posibilitatea accesării opționalelor exclusiviste de la Individual.

Seria 4 Gran Coupe poate primi motoare pe benzină în patru sau șase cilindri – toate turbo sau dieseluri în patru cilindri. Toate motoarele sunt Euro 6, pot fi echipate cu transmisia Steptronic cu opt trepte sau versiunea Sport a sa. De-asemenea, tracțiunea integrală va fi disponibilă pentru unele motorizări.

Când ai de ales între șase modele BMW de clasă medie ai o problemă care se poate naște mai ales în cazul Seriei 4 Gran Coupe din rațiuni emoționale. Creierul îți va spune să comanzi un Seria 3 Sedan pentru că este mai accesibil și să fim serioși, este o mașină care arată destul de bine.

Dar sufletul îți va spune că ai doar o viață și că merită un efort de câteva mii de euro pentru un Gran Coupe.

Analizând strict subiectul condus astăzi – versiunea 28i de 245 CP, iată cum stau lucrurile din punctul de vedere al cifrelor. Vom privi lucrurile matematic pentru că pe lângă o componentă emoțională foarte puternică datorată designului, Seria 4 Gran Coupe are calități practice evidente pe care le vor căuta mulți clienți – spațiul în spate mai mare decât la coupe dar și un portbagaj foarte ergonomic din toate punctele de vedere.

328i limuzină are un preț de pornire de 41.168 euro cu TVA. Un break cu spațiu de bagaje standard de 495 litri costă 42.966 euro cu TVA iar ciudatul 3 GT cu hayon uriaș pentru un portbagaj de 520 litri costă 44.516 euro cu TVA.

Ei bine, 428i Gran Coupe are un preț de pornire identic cu cel al lui 3 GT – 44.516 euro cu TVA.  Pentru mine unul, asta nu poate să însemne decât un singur lucru – cel puțin pe piața din România: și acele puține unități de 3 GT care s-ar mai fi vândut, acum nu se vor mai vinde pentru că eu nu știu pe nimeni care să vrea un 3 cocoșat în garaj în loc de cea mai frumoasă mașină în patru uși, de clasă medie, construită vreodată de BMW.

Acesta este adevărul gol-goluț: pentru că seamănă atât de mult cu coupe-ul, GC este o apariție minunată și pentru cei care au condus 3-uri Coupe mai vechi dar simt nevoia ușilor din spate și a unui portbagaj mai practic, nu va mai exista altă alternativă. Oricât de mult se va maturiza mentalitatea românească, tot nu le vei scoate din cap clienților români „disprețul” pentru caroserii ciudate (vezi GT-urile 3 și 5) sau pentru breakuri.

Ei vor opta mereu pentru ceva care să le transmită cel mai premium, luxos și exclusivist sentiment pe care îl pot cumpăra cu toți banii din buzunar.

Și aici intervine Seria 4 Gran Coupe care va deveni un cult pentru cei care vor putea trece cât mai ușor posibil peste diferența de câteva mii de euro dintre 3 limuzină și 4 Gran Coupe.

Pentru a încheia cu matematica și previziunile, aș vrea să vă mai anunț că 4 GC nu este nici măcar cel mai scump 4 din gamă. La o comparație bazată pe versiunea 28i, el este cu doar vreo 800 de euro mai scump decât Coupe dar cu aproape 7000 de euro mai ieftin decât cabrioletul. Și iarăși, dacă mă întrebați pe mine, cred că mulți își luau un Coupe pentru că nu exista un Gran Coupe…

Oficialii BMW de la evenimentul din Spania ne-au declarat însă ceva ce va cântări enorm în succesul lui 4 GC în fața celorlaltor modele medii ale mărcii. În Germania, de exemplu, dacă aduci la același nivel de motorizare, echipare, dotări un 3 limuzină și un 4 GC, acesta din urmă este cu doar 1.350 de euro mai scump decât 3! 1.350 euro!

Pentru toți care deja se gândesc acum la 4 Gran Coupe am vești bune și din punct de vedere al felului în care se simte mașina de la volan… Sincer, mă așteptam ca mașina asta să fie ceva mai „moale” mai confortabilă și mai liniștită decât un 4 Coupe dar ideea inginerilor a fost fix inversă…

Datorită portierelor suplimentare, a hayonului uriaș și a plafonului alungit, precum și datorită ranforsărilor suplimentare din caroserie, în funcție de motorizare un 4 Gran Coupe este mai greu la gol cu 40-50 kg față de un Coupe. Și din această cauză, au fost operate mici modificări la suspensii pentru ca mașina să rămână la fel de dinamică precum Coupeul…

Și au reușit și de data asta, încă o dată.

După ce conduci un 4 Coupe după un 3 limuzină șimți imediat că mașina este mai manevrabilă, mai ascultătoare la comenzile tale, mai agilă, mai sportivă. Ei bine, Gran Coupe se simte fix la fel față de o limuzină clasică 3. Și asta este mare lucru pentru că Seria 3 deja este cea mai bună mașină din segment din punct de vedere dinamic…

Direcția este foarte precisă, foarte directă și oferă un feedback foarte corect. Cutia schimbă perfect, suspensiile sunt setate exemplar – fie sunt confortabile și silențioase la amortizare în modul  Comfort fie pur și simplu lipesc mașina de asfalt în modul Sport. Niciun BMW de clasă medie nu are comfortul maiestuos al noii Clasa C cu suspensie pneumatică dar nicio altă mașină cu patru uși din segmentul mediu nu este atât de interesantă de condus, atât de incitantă și agilă precum Seria 4 Gran Coupe.

Motorul pe benzină de doi litri cu turbo și 245 CP și 350 Nm plus cutia automată în opt trepte te ajută să faci doar șase secunde de la 0 la 100 km/h și este alegerea perfectă pentru cine nu vrea diesel. Consumul nu este mic – media va varia între 8 și 10 în funcție de cum conduci dar sunetul motorului aproape de zona roșie și felul în care își schimbă caracterul de la Comfort la Sport fac din propulsorul acesta un succes al departamentului de motoare BMW.

În segmentul mediu, parcă toți concurenții lui BMW nu știu ce compromis mai bun să facă pentru a scoate o mașină mai bună și din treaba asta apar lipsuri la diverse capitole. BMW știe clar că mașina lor trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune din punct de vedere dinamic și de fiecare dată așa le iese.

Singurul concurent al Seriei 4 Gran Coupe este Audi A5 Sportback dar cred că în lumea Audi, limuzina A4 are clientela ei care nu este interesată de nimic altceva de parcă ar fi spălată pe creier. La BMW în schimb, toți clienții de Seria 3 s-ar putea să se reprofileze pe mașina care le aduce o imagine mai sportivă, mai agresivă și deci le satisface emoțiile cum niciun alt model mediu al mărcii nu a reușit vreodată: Seria 4 Gran Coupe.

Până la testul din emisiune puteți revedea aici prezentarea noastră pentru 4 GC: http://bit.ly/Seria4GCprezentare.