Tot ce trebuie să știi despre Toyota GR Supra

b946eb09-2020-toyota-gr-supra-21

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Imagini cu Paul Walker în The Fast and The Furious. Instalări anuale de NFS Underground 2. Visezi, suspini, doar tu știi ce e în mintea ta când îi spui să treacă ea deaSUPRA. Dar nu mai este cazul, cu ajutorul nemților avem o nouă Supra, a cincea generație, Toyota GR Supra.

Designul.

Linii, muchii, LED-uri, capotă lungă, difuzor, jante de 19″, acoperiș în still „double bubble” noua Supra arată diferit, arată bine. Știi că va întoarce lumea capul după tine. Pare că doi designeri s-au bătut pe proiectul Supra și s-au amestecat planșele. Se văd influnețele Supra Mk IV și 2000GT, bravo Toyota. Dacă ar exista Tinder pentru mașini, i-aș da Super Like.

Interiorul. Bună ziua, piese de BMW mai aveți?

Puțini știu că această colaborare Toyota – BMW nu a început cu Supra, ci cu Avensis, atunci când nemții furnizau dieselurile N47 pentru berlina de familie. Dar să revenim la oile noastre. Supra și Z4 împart aceeași platformă, ceea ce înseamnă că japoneza are două locuri. Aud deja criticile. Are interior de BMW! Sacrilegiu! Da, volanul noii Supra este volanul sport al Seriei 4 (nici măcar nu este cel M Sport) infotainmentul la fel, sistemul de climatizare și comenzile sistemului iDrive aceeași povestel. Nu am o problemă cu asta. Am o problemă cu faptul că nu sunt cele de ultimă generație. Doar butoanele selectorului modului de rulare și cele de lumini sunt din noua generație BMW. Ceva similar a făcut Daimler cu Aston Martin. Le furnizează V8-ul M178 actual și sistemul de infotainment de generație trecută. Cu toate astea îmi plac scaunele, japoneze 100%. Per total interiorul arată bine, ergonomic, sportiv. Ceasurile de bord digitale fac și ele o figură frumoasă. M-aș putea acomoda ușor cu Supra. Și da, dacă nu îți pui centura, sunetul semnalului de avertizare este de BMW, nu de Toyota.

Motorizarea. Bayerische Motoren Werke

Aici nu știu dacă să mă bucur sau să îmi pară rău. 2JZ-GTE s-a transformat în B58B30M1. Adică e motor BMW. Același ce se regăsește sub capota lui BMW Z4 M40i. Injecție directă, o singură turbină twin scroll, șase clindri și trei litri. Atât de BMW. 340 cai putere ar trebui să fie suficienți, mai ales când sunt disponibili între 5,000 și 6,500 rpm. Și trage de jos, deoarece are 500 Nm, iar plaja este fenomenală, 1,600 – 4,500 rpm. Sunt curios cum se simte plaja aceea de 500 rpm între 4.500 și 5.000 rpm când scade cuplul și crește puterea. Oricum sunt sigur că transmisia automată ZF (era să îi zic Steptronic) cu opt rapoarte e calibrată să aplatizele hopul. Mai trebuie să menționez că e tracțiune spate? Așa credeam și eu. Da, da, vă aud și pe voi: PROPULSIE! Șoferii pot alege între modurile Normal și Sport, dar în sport parametrii sunt calibrați extrem de agresiv. 0-100 km/h are loc în 4.3 secunde, ceea ce e respectabil, având în vedere că Z4 cu același motor are nevoie de încă 0.3 secunde. Dar nemții, cum sunt ei nemți, au limitat viteza maximă la 250 km/h. Trece un Civic Type R pe lângă GR Supra pe Autobahn fluierând.

Gazoo Racing.

În caz că nu știai de la ce vine GR din GR Supra, răspunsul îl ai mai sus. Gazoo Racing este divizia de competiții Toyota. Știi tu, tipii ăia care au câștigat Cursa de 24 ore de la Le Mans anul trecut cu Fernando Alonso sau cei care au acum titlul WRC 2018 la Constructori în buzunar. Știu, și eu credeam că vine de la Gazoo, extraterestrul din The Flintstones. Supra este primul model adevărat creat de Gazoo Racing, dar vor urma mai multe.
Voiam să ajung la ideea că la Supra au lucrat niște ingineri serioși, unii ce vor să facă din Supra nu neapărat o mașină de circuit sau una care să rupă recordurile în două, deși sunt sigur că poate, ci una care să se muleze pe talentele profesioniștilor, dar care să îl facă și pe Giurgea să pară Ken Block atunci când îi rupe fâșul la Titi Aur sau pe Adâncata. Pentru asta, VSC-ul (un ESP cu ochi migdalați) a primit un mod „Track” ce reduce intervenția dădacelor eletronice pentru ca tu să înveți să strunești bestia japonezo-germană în siguranță.
Toate Suprele vândute în Europa (asta e o premieră în sine) vor veni cu un diferențial activ ce funcționează atât la accelerare, cât și la frânare, ajustând gradul de blocare, în timp real, de la 0 la 100%. Un întreg ECU a fost adăugat pentru această funcție. Acesta monitorizează poziția direcției, a pedalei de accelerație, a frânei, turația motorului și poziția mașinii pe asfalt și acționează diferențialul corespunzător.
Puține detalii despre șasiu. Acesta este mai rigid decât cel al lui Lexus LFA, are un centru de greutate mai coborât decât cel al lui GT86 (wow) și are o distribuție a greutății între punți de 50/50. Rigiditatea șasiului și poziționarea motorului cât mai în spate, ca la un BMW adevărat, le-a permis japonezilor să calibreze suspensia foarte ușor și să optimizeze cinematica roților. Apropo de roți, jantele de 19″ din aliaj forjat sunt încălțate în anvelope Michelin Pilot Super Sport, iar frânele poartă semnătura Brembo și au etrieri cu patru pistonașe.

A90 – 900

În primul an de comercializare, Toyota va oferi doar 900 exemplare GR Supra pe piața din Europa. Dintre acestea, primele 90 vor face partea din ediția specială A90, care este numele de cod al actualei generații. Ele vor fi vopsite în nuanța Storm Grey, cu jante negre și tapițerie din piele roșie. Pentru restul de 810, clienții vor avea de ales între două echipări, Active și Premium, ambele exagerat de dotate. Comandă una acum dacă vrei o GR Supra în 2019. Hai, ce mai aștepți?

PS: ȘI CHEIA ESTE DE BMW. GENIAL!