Tourneo Connect: This is for my people…

Ford-TourneoConnect_08

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

My party people… sau pentru echipa de fotbal. Eh, cu mențiunea că 11 plus rezervele și tot stafful nu încap în nicio mașină construită acum de Ford. Dar o echipă de footsall intră fără probleme într-un Grand Tourneo Connect. Vineri am călătorit la Munchen pentru a testa în premieră noua compactă de clasă C, adică MPV-ul compact al lui Ford, atât în versiunea sa lungă cât și în cea standard. Tourneo Connect este mai scurt cu 40 de centimetri față de modelul Grand care doar el poate fi comandat cu cinci sau șapte locuri.

Ford Tourneo Connect este construit pe platforma pe care o mai folosesc acum Focus, Kuga și C-Max cu mențiunea că puntea spate semi-independentă este compelt nouă și dezvoltată special pentru modelele Tourneo.  Oficialii Ford laudă foarte mult puntea spate semi-rigidă și spun foarte senin că ajută Tourneo să fie „agil, distractiv de condus, puntea spate urmează exact puntea față”.

Desigur, nu este chiar așa.

Ruliul mașinii este foarte mare și simți imediat o nesiguranță specifică unui MPV. Față de un C-Max, ținuta de drum a lui Tourneo este complet diferită și nu se simte la fel de agilă cum se simte orice mașină Ford în segmentul său.

În afară de comparația de mai sus, Tourneo Connect nu are nicio legătură cu monovolumul compact al lui Ford – C-Max. Ford detaliază clar problema și recunoaște oficial că Tourneo este „mai mult MPV, people mover, people carrier” decât monovolum compact. El este mult mai ieftin decât C-Max, diferența este de 7-9000 de euro cu TVA între versiuni comparabile. Practic, un Tourneo Connect în echipare de top va costa maxim 20.000 de euro (încă nu avem prețuri oficiale) când va putea fi comandat  în România din această lună.

Segmentul în care este comercializat Tourneo Connect va crește cu 25% în următorii cinci ani, previzionează Ford care spune că poate vinde peste 100.000 de unități de „people carriers”, anual, în următorii patru ani. Acest lucru este posibil pentru că, de exemplu, Tourneo va fi comercializat în 60 de piețe la nivel global.

Deși Ford îl descrie drept fiind desenat foarte „stylish” și dinamic, Tourneo Connect rămâne un MPV utilitar clasic, cu uși culisante și hayon foarte mare, cu deschidere foarte amplă. Este drept că fața este desenată destul de agresiv pentru o utilitară ușoară, eh… pardon, pentru un people carrier și că pe caroserie mai găsești elemente de design destul de curajoase pentru segment dar Tourneo rămâne un… Tourneo. Mai mult, eu am văzut vineri doar echipări de top Titanium, care arată bine într-adevăr. Probabil că versiunile cele mai accesibile vor arăta în mod clar mai mult a mașină de livrări decât taxi.

Pardon, people carrier.

Gluma glumă, dar… mașina asta cu punte spate semi-independentă, nu la fel de confortabilă și plăcută de condus ca un C-Max, dar totuși cu un bord care arată foarte bine și te face să te simți ca într-un B-Max datorită designului și echipată cu motorul Ecoboost de un litru cu 100 CP are un portbagaj gigant. GI-GANT!

Tourneo Connect are 1029 litri disponibili în portbagaj. Un Grand cu cinci locuri… 1.529 litri! Iar unul cu șapte locuri… 1.287 litri. Iar dacă chiar folosești locurile îți mai rămân pentru bageje 322 de litri.

Pentru că tot vorbim de „șapte locuri”, modularitatea unui Grant Tourneo Connect este excepțională. Locurile di portbagaj pot culisa iar spătarul se poate înclina sub mai multe unghiuri. La fel și pentru locurile de pe banchetă, din rândul doi. Mai mult, toate scaunele se pot plia perfect plan și cel mai mare spațiu pentru bagaje măsoară într-un Grand cu cinci locuri 2.761 litri.

Dacă pliezi bancheta de pe rândul doi, poți călători pe locurile din spate, din portbagaj, perfect întins, chiar și la peste doi metri înălțime!

La 1.82 cât am eu înălime era loc de o petrecere în jurul meu în modelul Grand al lui Tourneo. Desigur, scaunele de aici nu sunt foarte confortabile dar având în vedere că stai întins poți trece cu vederea acest amănunt. Țin să mai menționez că funcționalitatea scaunelor, modul lor de pliere, depliere este foarte facil și nu necesită „o mână bărbătească” pentru mișcări.

La Munchen am condus un Tourneo Connect echipat cu motorul pe benzină de un litru și 100 CP. Pe acest model el este cuplat cu o transmisie manuală cu șase rapoarte, un lucru minunat având în vedere că pe Fiesta motorul acesta are o cutie cu doar cinci trepte. Cu cea cu șase el continuă să fie enervant de exploatat pentru că și aici treptele sunt etajate scurt și trebuie să le schimbi aproape non stop. De exemplu, în treapta 6 la 90 km/h deja ai 2.000 rpm. Nu este foarte grav dar unele dieseluri au aici în jur de 1.500 rpm.

Tourneo Connect demonstrează încă o dată cât de bun este motorul de Ecoboost de un litru, cât de multă forță se ascunde de fapt în el.

Până la 100 km/h parcă faci o veșnicie (adică 14 secunde) dar reprizele sunt acceptabile pentru o mașină de 1.420 kg. Este drept, cred că plin ochi cum rulează orice taxi, pardon people carrier, nu va mai fi atât de interesant de condus cu motorul de doar 100 CP.  De aceea, eu recomand un Grand Tourneo de 1.6 litri Turbo cu 150 CP și cutie de viteze automată cu șase trepte. Aceasta este configurația perfectă pentru o mașină foarte mare, cu zeci de spații de depozitare, enorm de mult spațiu, foarte practică datorită ușilor culisante și care totuși arată mai bine decât orice alt concurent. Ah și care costă doar 20.000 de euro. Nu cred însă că ajutat chiar și de cel mai puternic motor, Tourneo poate fi caracterizat ca „agil și distractiv de condus”.

Să nu sărim calul  și să ne bucurăm de Ford Tourneo Connect ca de ceea ce este el de fapt. O mașină de taxi fantastică…ăăă, aaaa-adică cel mai bun MPV pe care ți-l vei putea cumpăra în România în 2013. Și mai mult ca sigur și în 2014.