Un Ferrari pentru toată lumea, Roma te lasă fără respirație

cf2de158-9aba-45a9-8271-3a9b5b00c981

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ferrari este unul dintre cei mai exclusiviști producători de autoturisme de lux și de performanță din lume, cu cifre de producție mici, tocmai pentru a nu dilua imaginea unui brand construită de-a lungul a peste șapte decenii.

Însă astăzi, dacă vă vine să credeți, Ferrari produce nu mai puțin de 13 modele, aici incluzând și edițiile limitate Monza SP1 și Monza SP2. Există producători mult mai mainstream care nu au atâtea modele în gamă.

Norocosul număr 13 este Roma, un GT cu motor V8 amplasat frontal și locuri pentru doar doi pasageri. Designul lui Roma este inspirat de modelele anilor 1950 și 1960, dar este asezonat cu detalii ultramoderne, atât de moderne încât pe mine m-au lăsat fără cuvinte. Roma este frumoasă, probabil cel mai frumos Ferrari actual. Îmi place spatele ce amintește de 612 Scaglietti sau partea frontală ce ar arăta acasă în noul film James Bond. Nu voi folosi clișee precum sculptat sau modelat pentru că nu este stilul meu, dar Roma are acel ceva ce mă face să mi-l doresc.

Interiorul este și mai rupt de Maranello decât am crede, cockpitul este despărțit în două zone individuale, iar consola centrală îmi aduce aminte cumva de Porsche 918 Spyder. Cinste, totuși, echipei de design pentru că au imitat vechile schimbătoare de viteze manuale expuse ale modelelor trecute prin comenzile transmisiei amplasate pe consolă, dar tableta sistemului de infotainment ne arată că era digitală nu mai poate fi evitată.

Sub capota destul de lungă a lui Roma regăsim încă o versiune a unității F154, adică un V8 biturbo de 3.9 litri ce produce 620 CP și 760 Nm. McLaren GT nu este departe, cu ai săi 620 CP și 730 Nm. Puterea este transmisă roților spate prin intermediul unei transmisii automate cu dublu ambreiaj și opt rapoarte, aceeași folosită și de către SF90 Stradale.

Căluțul Cabrat ce cântărește 1.472 kg la gol poate sprinta de la 0 la 100 km/h în doar 3.4 secunde, de pe loc până la 200 km/h are nevoie de doar 9.3 secunde, îar viteza maximă este de 320 km/h.

Nu vă așteptați să vedeți Ferrari Roma pe străzi până la începutul anului 2020, iar prețurile o vor situa undeva între Portofino și GTC4Lusso T.