Audi detaliază nava sa amiral, noul S8

2020-Audi-S8-50

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am văzut cum Audi își reîmprospăteaza gama S cu modele TDI (SQ5, S4S5S6, S7SQ7 și SQ8), însă două excepții există, S3 și noul S8.

Sub capota noii limuzine sportive se află un V8 biturbo de patru litri, doar că nu este același 4.0 TFSI ce regăsea pe fostele S8 și RS6/RS7, ci unul de origine Porsche, pe care îl regăsim și sub capotele Panamerei Turbo, lui Cayenne TurboBentayga V8Continental GT V8 sau Lamborghini Urus.

Acesta produce 571 cai putere și 800 Nm, dar este ajutat și de un sistem mild-hybrid de 48 V ce controlează diferite funcții ale mașinii. Puterea ajunge pe asfalt prin intermediul unei transmisii automate cu opt rapoarte și hidroconvertizor de cuplu de origine ZF și a tracțiunii integrale quattro cu diferențial sport. Tot în standard se regăsește și sistemul de direcție integrală, dar cine dorește frânele ceramice cu discuri de 16.5″ pe față și 14.5″ pe spate va trebui să plătească bani frumoși pe ele.

Astfel, modelul de 2.230 kg accelerează de la 0 la 100 km/h în 3.8 secunde și atinge o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h. Sistemul mild hybrid pe 48 V, în esență un starter-generator în locul unui alternator, plus o baterie Li-Ion ajută mașina să consume cu 0.8 litri/100 km mai puțin decât ar face-o în mod normal. Chiar și așa, având în vedere bestia de sub capotă, avem un consum mediu declarat de 11.3 l/100 km.

Suspensia pneumatică permite 5 grade ruliu pe modul comfort și 2.5 grade ruliu în modul cel mai rigid. Mai mult, folosind camerele de luat vederi, mașina poate adapta suspensia la drumul pe care mergi sau poate ridica sau coborî fiecare roată în parte, toate pentru un confort optim.

Exteriorul noului S8 este schimbat puțin față de cel al lui A8. Botul este mai agresiv, jantele au spițe duble, evacuarea dispune de patru terminații, iar sigla S8 se regăsește pe grila de mari dimensiuni.

S8 vine cu tot ce are Audi mai bun în materie de sisteme de asistență, 38 astfel de sisteme sunt grupate în două pachete. Echipată până în dinți, acesta are cinci senzori radar, șase camere de luat vederi, un scanner laser și 12 senzori ultrasonici. Toate acesta sunt controlate de un computer central (zFAS).

La interior nu puteau lipsi Audi virtual cockpit, MMI navigation plus cu Android Auto și Apple CarPlay wireless, head-up display-ul, sau controlul vocal avansat.