Un fost șef de la Audi devine primul lider condamnat în Germania pentru scandalul „Dieselgate”

Rupert Stadler, Audi

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Rupert Stadler, fost CEO al Audi, și-a recunoscut implicarea pentru a primi o pedeapsă mai ușoară: închisoare cu suspendare și o amendă de 1,1 milioane de euro.

Germanul Rupert Stadler a fost președintele consiliului de administrație și directorul executiv (CEO) al Audi AG de la 1 ianuarie 2010 și a ocupat funcția de director financiar (CFO) al companiei din 12 ianuarie 2007. A condus Audi până în 2018.

În urma scandalului „Dieselgate” declanșat în 2015 în SUA, Stadler a fost până la urmă arestat în Germania în iunie 2018, rămânând în custodia autorităților câteva luni.

A fost acuzat de fraudă și de implicare, dar a negat că ar fi fost vinovat până de curând. Și-a schimbat poziția, pledând vinovat în urma unei înțelegeri care să-i faciliteze o pedeapsă mai ușoară.

În iunie 2023, tribunalul din Munchen l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 1 an și 9 luni de închisoare cu supendare și la plata unei amenzi în valoare de 1,1 milioane de de euro. Astfel, Rupert Stadler devine primul fost membru al consiliului de conducere Volkswagen condamnat pentru fraudă în scandalul „Dieselgate”.

Alte procese care implică persoane din cadrul grupului Volkswagen acuzate de infracțiuni legate de scandalul „Dieselgate” sunt încă în desfășurare. Printre ele este și cel în care fostul CEO al grupului, Martin Winterkorn, este acuzat de conspirație pentru a comite fraudă comercială organizată.

Alături de Rupert Stadler au mai fost condamnați și Wolfgang Hatz și Giovanni Pamio, ambii primind pedepse cu închisoare cu suspendare și amenzi de 400.000 euro, respectiv 50.000 euro. Și ei au recunoscut implicarea în manipularea motoarelor în vederea asigurării respectării aparente a normelor anti-poluare în cazul testării.

 

Dieselgate

Scandalul „Dieselgate” datează din 2015, când Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a descoperit că grupul auto german Volkswagen vinde vehicule echipate cu un dispozitiv de manipulare dedicat înșelării testelor privind emisiile de noxe poluante. 
Gigantul auto german Volkswagen, ale cărui filiale includeau Volkswagen, Porsche, Audi, Skoda și Seat, a recunoscut în septembrie 2015 că a instalat software pentru a manipula nivelurile de emisii raportate pe multe milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume.
Aceste dispozitive au făcut ca o parte din vehiculele diesel vândute de mărcile grupului să pară mai puțin poluante în condiții controlate. Motoarele emiteau însă mai multe noxe decât este permis atunci când erau utilizate în condiții normale, pe drumurile publice.
 
În aprilie 2017, un judecător federal din SUA a ordonat Volkswagen să plătească o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari pentru „trucarea vehiculelor cu motorină pentru a înșela testele guvernamentale de emisii”.  Până în 2021, scandalul deja costase grupul Volkswagen peste 35 de miliarde de euro în amenzi, penalități, decontări financiare și costuri de răscumpărare în diverse țări. În prezent sunt încă în curs de desfășurare diverse acțiuni guvernamentale și civile în SUA, precum și în alte țări din Uniunea Europeană, unde majoritatea vehiculelor manipulate au fost vândute.
 
Ulterior scandalul a cuprins și alți mari producători, inclusiv concurenții germani Daimler (Mercedes-Benz) și BMW. Aceștia, alături de Volkswagen, au fost acuzați în 2019 de către Comisia Europeană de coluziune ilegală pentru a evita competiția în tehnologia de reducere a emisiilor.
Procese pe acceași temă au fost deschise și în alte regiuni ale globului, în Coreea de Sud, de exemplu, fiind finalizate cu amenzi mari pentru mărcile germane implicate.
Imagini: Audi (2017)
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici