Un nou Toyota Land Cruiser 250 vine în 2024 și pare bine echipat ca să șifoneze câteva orgolii pe la concurență

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ca să fim înțeleși de la început, „colțurosul” se va vinde în Japonia la începutul lui 2024, apoi în America – că acolo-i ținta principală, apoi… repede peste tot, că, uită-te la el, tot omu’ o să-și dorească un Land Cruiser din ăsta întors la origini.

 

Akio Toyoda, explica abordarea astfel: „Land Cruiser ar trebui să fie o mașină care să susțină viața oamenilor și comunitățile locale, așa că modelul Light Duty trebuie să revină la forma sa adevărată pe care o caută clienții.”
Dincolo de vorbe și idei frumoase, vedem că mașinile astea retro-brutaliste sunt primite bine, așa că echipa care a dezvoltat mașina nu avea motive să stea mult pe gânduri.

 

Ce ne mai zice Toyota?

Ne spune că noul 250 este un model de bază Land Cruiser care folosește platforma GA-F pentru a îmbunătăți dramatic performanța off-road. De asemenea, va veni cu diverse sisteme de propulsie (benzină 2.7 litri -163 CP, diesel 2.8 litri – 204 CP, benzină 2.4 litri – 281 CP și un sistem hibrid cu 330 CP pentru unele piețe) pentru a obține performanțe mai bune pe drumuri, dar și în ceea ce privește emisiile poluante.
Toyota a urmărit să îmbine tradiționalul și modernul într-un pachet funcțional, scopul fiind acela de a crea un Land Cruiser de generație nouă, mai ușor de manevrat și mai confortabil, atât pentru conducerea pe șosea, cât și în afara drumului, oferind în același timp siguranță de vârf.

Printre altele, se remarcă:

  • Rigiditate crescută semnificativ, creșterea cu 50% a rigidității cadrului și creșterea cu 30% a rigidității generale.
  • Performanță îmbunătățită pentru suspensiei, cu articulații mai bune pentru roți – un indicator al performanței off-road, în condițiile în care obiectivul este menținerea contactului dintre anvelopă și sol.
  • Performanță îmbunătățită de condus on-road și off-road prin adoptarea unor sisteme electronice de ultimă generație pentru control și asistență.
  • Safety Sense – cel mai recent pachet de siguranță activă cu funcții avansate și îmbunătățite va fi standard pe toate noile clase Land Cruiser. 
  • Design care a urmărit să crească vizibilitatea de jur-împrejur, extrem de importantă în special pentru aventuri off-road. 

„Alături de durabilitatea pieselor și reparațiile ușoare în cazul cedării, designul ia în considerare și personalizarea, pentru a permite clienților să se bucure de Land Cruiser așa cum își doresc.”

 
În interior se poate observa aceeași fuziune între tradițional și modern. Japonezii ne spun că stilul interior și exterior al seriei 250 se concentrează pe trei cuvinte cheie: „de încredere” (fiabilitatea pentru a rezista la condiții dure de utilizare), „atemporal” (simplitatea atemporală pentru a rămâne plăcută) și „profesional” (acea frumusețe funcțională comună pentru toate instrumentele profesionale de calitate).
 
Dimensiunile finale ar putea diferi un pic, cele comunicate pentru prototip fiind următoarele: lungime 4.925 mm; lățime 1.980 mm; înălțime 1.870 mm; ampatament 2.850 mm
 

Cum mi se pare mie?

La prima vedere, e greu să nu-ți placă abordarea asta deplasată către origini, care pare să lase puțin în umbră luxul și confortul. Nu că n-ar fi bune și alea uneori, dar parcă sunt destule alte mașini (și mărci) care să se ocupe de ele. Land Cruiser-ului îi stă bine așa, mai dintr-o bucată. 
Unghiurile și liniile drepte, lungi, reproduc frumos silueta unică a Land Cruiser-ului de odinioară, în timp ce stilul interior s-a deplasat de la o ambianță de lux către senzația de funcționalitate.
Aspectul general și detaliile (inclusiv butoanele, de exemplu) mă fac să cred că mașina va fi foarte pe placul oamenilor practici. Și, până la cine știe ce probă contrarie, nici nu am motive să mă îndoiesc de durabilitatea mașinii – parte din tradiție pentru Land Cruiser.
Sunt sigur că va fi o parte din clientela ultimilor ani care va strâmba din nas la „prea multă robustețe”, dar cred că Toyota a dus 250-ul acesta într-o direcție bună. Va fi mai practic și, se promite, mai ieftin ca înainte. Și sper să nu rămână o abordare bună doar pentru America.
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici