[VIDEO] Am luat cel mai rafinat Mercedes-AMG actual și am căutat cea mai liniștită destinație din România

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu știm dacă în planșa inspirațională a designerilor lui SL a inclus imagini cu Zabola Estate sau cu Pasul Tulnici, dar e clar că acest elegant vârf de gamă se pretează de minune amândurora.

Nu știu cât de important este pentru tine să știi că în portbagajul lui SL, de 240 de litri, încap nu doar două seturi de cluburi de golf, ci și mai multe genți de călătorie, dar pentru noi asta a fost una dintre surpizele plăcute. Anticipam multe lucruri plăcute la călătoria cu această decapotabilă cu 585 de cai-putere dezvoltată de AMG, însă spațiul nu era inițial pe listă. Ne pregăteam să plasăm surprisul pe bancheta din spate — pentru că a șaptea generație SL a revenit la formula 2+2 — dar n-a fost nevoie.

De fapt, lista de noutăți în cazul noului SL este destul de lungă, și ar trebui să înceapă cu asta: ți-l poți cumpăra doar ca AMG. Pentru prima dată în istorie, modelul a fost dezvoltat exclusiv de departamentul AMG, iar asta înseamnă implicit că ai pe mână o mașină sport.

În funcție de câte trepte urci pe scara de motorizări, așteaptă-te să se schimbe și percepția asupra mașinii. Dacă 43 AMG este un grand tourer cu valențe sport, 63 AMG 4MATIC+ este o supersportivă cu valențe de grand tourer. 55 AMG este, deci, calea de mijloc, și nu doar literalmente.

Da, ai observat bine, 4MATIC+ chiar înseamnă că SL primește acum și tracțiune integrală, pentru prima dată în istoria sa de jumătate de secol. Și vine și cu punte spate directoare, și cu amortizare adaptivă și, în premieră, cu sistem hidraulic de stabilizatoare anti-ruliu. Ceea ce înseamnă că fiecare moment în care te vei gândi că este cam rigidă pentru un SL va exista câte un moment în care vei fi uimit de cât de mult control al șasiului are această elegantă navă spațială de două tone.

Nu ne-ar fi trebuit câțiva zeci de kilometri de drum sinuos pentru astfel de concluzii, dar având în vedere că drumul ne-a purtat — deloc accidental — prin pasul Tulnici, am făcut ceea ce am considerat aproape necesar de făcut: am coborât plafonul, am activat sistemul de încălzire Airscarf și am pus mașina în Sport+. Într-un final am găsit și un punctul de echilibru în SL, configurând modul de rulare Individual astfel încât amortizarea să fie cea mai moale, dar răspunsul la pedală să fie cel mai prompt.

SL este unul dintre superlativele familiei Mercedes, așa că „spectacol” ar fi termenul descriptiv cel mai cuprinzător, dar aplicabil și în detaliu, atunci când vrei să vorbești de formele exterioare — întregite în cazul generației actuale de un plafon textil —, de sunetul V8-ului de pe 63 4MATIC+, de interiorul cu inspirație aeronautică sau de preț.

132.750 de euro te costă viza de intrare în clubul SL, iar de banii ăștia primești cea mai rafinată și tehnologizată decapotabilă pe care o are Mercedes de oferit acum.

Ce mai primești — și asta nu se regăsește în lista de dotări — este o mașină care are capacitatea de a te proteja de banalul cotidian și în egală măsură de a te apropia de lumea înconjurătoare. The sweetest spot. Cam așa cum o face Zabola Estate, destinația noastră.

Zabola Estate: hectare de magie

Domeniul Zabola este o demonstrație de valorificare a istoriei. Clădirile cu rol de case de oaspeți sunt cele originale, recondiționate și amenajate cu gust astfel încât infuzia tehnologică actuală să nu le perturbe vibrația originală. Dacă intri în cameră și ai pornirea să pozezi tot ce prinzi dar să nu te atingi de nimic din ce vezi, de frică să nu strici compoziția, să știi că nu ești singurul. S-a lucrat mult la detalii, iar faptul că asta nu a alterat imaginea de ansamblu este o victorie în sine — lucru valabil și în cazul lui SL, dacă stau bine și mă gândesc.

La Zabola se doarme bine, cu atât mai bine cu cât faci focul în șemineu și ai parte nu doar de ambient sonor, dar și de unul olfactiv. Și se și mănâncă bine, dar nu în sensul de mult, ca la bulgari, ci în sensul de sănătos, ca într-un restaurant care-și alege atent nu doar meniul, ci și ingredientele — a căror proveniență este, în cea mai mare parte, locală.

Cu toate că nu este vreun păcat să vii aici doar ca să mănânci, să dormi și între să stai în grădina din fața castelului — cu aer de Versailles — și să te întrebi dacă aia din fața ta chiar e o căprioară adevărată (spoiler alert: este), ar fi totuși păcat să nu profiți și de activitățile de agrement pe care Zabola ți le propune. Nu de alta, dar tocmai te afli pe un domeniu de 50 de hectare pe care-l poți descoperi plimbându-te pe jos, pe bicicletă, cu trăsura sau chiar călare. Iar dacă vrei o privire de ansamblu, întreabă de balonul cu aer cald.

Imagini: SuperSpeed
Linkuri:
https://www.mercedes-benz.ro/passengercars/models/cabriolet-roadster/sl/overview.html
https://www.zabola.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici