VIDEO: Care e cel mai BUN SUV de 50.000 EURO?

IMG_1488

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În analiza #superspeedlaprotv de săptămâna aceasta, am ales trei modele ce încă pot face față cu brio unei escapade pe trasee pe care alte SUV-uri nu se încumetă.

Prezentată în premieră europeană la SIAB 2018, a treia generație Volkswagen Touareg împarte platforma MLB Evo cu modele mult mai scumpe ale concernului VAG, precum Bentley Bentayga, Lamborghini Urus sau Porsche Cayenne. Asta nu înseamnă că SUV-ul german a dezvoltat pretenții de super lux. 13.663 unități au fost înmatriculate în primele 11 luni ale anului 2018 la nivel european, iar România este a treia piață de desfacere pentru Touareg pe Bătrânul Continent. Mai are rost să spunem că singurul motor vândut la noi în țară este 3.0 TDI?
Jeep Grand Cherokee se află la a patra generație și se produce din 2010. Puțină lume știe că platforma WK2 pe care este construit SUV-ul american este una derivată din cea a ultimului Mercedes-Benz ML (W166). Europenii au cumpărat 7.438 exemplare Grand Cherokee în primele 11 luni ale anului trecut, iar cea mai populară motorizare la noi a fost 3.0 Multijet II despre care vom vorbi mai târziu.

Toyota Land Cruiser 150 se află în producție din anul 2009 și este printre puținele modele actuale care au caroseria pe un șasiu separat. Off-roaderele adevărate încă folosesc această metodă de construcție. Și BMW i3, dar asta e altă poveste. Începând cu anul 2015, singura motorizare disponibilă în Europa este de 2.8 litri, evident turbodiesel. Cu 6.541 unități înmatriculate în primele 11 luni ale anului, Land Cruiser se vinde doar cu puțin mai slab decât Grand Cherokee.

Dimensiuni și portbagaje

  • Touareg: 4.878 x 1.984 x 1.717 mm Lxlxh, 2.904 mm ampatament, 810 l volum portbagaj
  • Grand Cherokee: 4.828 x 1.943 x 1.802 mm Lxlxh, 2.915 mm ampatament, 782 l volum portbagaj
  • Land Cruiser: 4.840 x 1.885 x 1.845 mm Lxlxh, 2.790 mm ampatament, 640 l volum portbagaj

Sunt destul de apropiate cele trei SUV-uri la capitolul dimensiuni, diferența o fac înălțimea și portbagajul.

Diesel pe linie

  • Touareg 3.0 TDI Tiptronic: 231 CP, 500 Nm, 0-100 km/h în 7.5 secunde, 218 km/h V-MAX, 6.6 l/100 km, 75 litri volum rezervor, 2.070 kg masă proprie.
  • Grand Cherookee 3.0 TD V6 AT8: 250 CP, 570 Nm, 0-100 km/h în 8.2 secunde, 202 km/h V-MAX, 7.5 l/100 km, 93.5 l volum rezervor, 2.403 kg masă proprie.
  • Toyota Land Cruiser 2.8D AT6: 177 CP, 450 Nm, 0-100 km/h în 12.7 secunde, 175 km/h V-MAX, 8 l/100 km, 75 litri volum rezervor, 2.235 kg masă proprie.

VW Touareg mai poate fi cumpărat cu același motor, dar în versiune cu 286 cai putere, motorizarea diesel de pe Grand Cherokee este dezvoltată de VM Motori pe blocul OM 642 de Mercedes-Benz, având același alezaj și aceeași cursă, iar unitatea de sub capota Toyotei are doar patru cilindri, în ciuda cilindreei destul de mare. Și ca să nu uit, Touareg și Grand Cherokee au aceeași transmisie automată ZF cu opt rapoarte.

Prețuri

Probabil credeți că prețurile acestor trei modele nu au cum să fie asemănătoare, dar ele sunt foarte apropiate. Priviți:

  • Touareg 3.0 TDI Style: 49.121 euro cu TVA
  • Grand Cherokee 3.0 TD V6 AT8: 48.250 euro cu TVA
  • Land Cruiser Active: 51.700 euro cu TVA

Da, Toyota este cea mai scumpă, cine ar fi crezut? Oricum diferențele sunt mici. Mici sunt diferențele și în ceea ce privește echipările standard. Spre exemplu, Land Cruiser și Touareg vin cu faruri full LED, pe când Grand Cherokee are xenoane. Grand Cherokee și Touareg propun tapițerie din piele, iar Land Cruiser are tapițerie textilă. Iar Touaregul este singura fără cameră de marșarier în standard. Evident, toate acestea pot fi echipate complet cu tot ce ai putea vrea pe o mașină din această clasă, depinde doar de mărimea buzunarului. Cu toate astea, Land Cruiser îți va scoate din cont cei mai puțini bani dacă îl vrei full, puțin peste 67.000 euro cu TVA, Grand Cherokee trece de 80.000 euro cu TVA, iar Touaregul de 231 cai putere sare, cu foarte puțin, de 90.000 euro cu TVA.

Dotări unice

Ca de obicei, am găsit la fiecare model câte o dotare specială pe care celelalte două modele nu o au. Să începem cu Touaregul, care poate fi configurat cu head-up display. Grand Cherokee primește pe versiunile superioare sistem automat de ajustare a gărzii la sol, iar Land Cruiser este singurul SUV din aceste trei ce are roată de rezervă de dimensiuni normale.

Tot ce trebuie să știi despre off-road

Dacă tot am lăudat capabilitățile în teren accidentat ale acestor trei modele, acum hai să detaliem lucrurile specifice fiecăruia.

Volkswagen a montat pe Touareg un sistem de tracțiune integrală cu diferențial Torsen, la fel ca la majoritatea modelelor MLB Evo. În configurație cu suspensia standard, garda la sol este de 215 mm. Asta se traduce prin unghiuri de atac, degajare și rampă de 25, 25 și 18.5 grade și printr-o adâncime a vadului de apă pe care o poate traversa de 500 mm. Alege suspensia pneumatică adaptivă și garda la sol poate scădea cu până la 25 mm sau poate crește cu până la 70 mm pentru performanțe mai bune în condiții grele. Pentru a putea fi mai ușor de încărcat bagaje în portbagajul încăpător, garda la sol poate coborî cu 40 mm. Ce mai poți configura pe noul Touareg? Direcție integrală ce virează roțile spate în direcția opusă celei de mers la viteze mici și în aceeași direcție cu cea de mers la viteze mari, bare stabilizatoare electromecanice ce reduc cât se poate de mult ruliul la o mașină de peste două tone sau pachetul off road ce aduce în plus rezervor de 90 litri, scut de protecție motor și rezervor Ad Blue de 24 litri.

La fel ca modelul german, și Jeep Grand Cherokee se laudă cu suspensie independentă pe toate patru roțile. În standard, aceasta este una cu amortizoare convenționle, ba chiar Sport cum o numesc americanii. În această configurație, avem un sistem de tracțiune integrală QUADRA TRAC II cu diferențiale pe ambele axe și sistem de management al tracțiunii Selec-Terrain. Unghiurile de atac, degajare și rampă sunt ceva mai bune decât ale Touaregului, de 26, 26,5 și 19 grade, dar asta se datorează, în parte, gărzii la sol marginal mai înalte, de 218 mm. Și adâncimea vadului de apă traversabil este infim mai bună, de 508 mm. Versiunile superioare primesc sistemul de tracțiune integrală QUADRA DRIVE II cu diferențial controlat electronic pe axa spate, suspensia pneumatică QUADRA LIFT, scuturi de protecție pentru rezervor, suspensii față, transmisie și cutia de transfer, precum și sistem automat de ajustare a gărzii la sol.

Toyota Land Cruiser este singurul model de aici cu caroserie pe șasiu separat. Este un off-roader veritabil din acest punct de vedere. Are o gardă minimă la sol de 215 mm, un unghi de atac de 31 grade, un unghi de degajare de 25 grade și unul de rampă de 42 grade. Japnezii se laudă cu o suspensie Kinetic Dynamic Suspension System cu amortizoare hidraulice, precum și cu un diferențial cu alunecare limitată pe puntea spate.

Din păcate, nu am reușit să facem rost de costurile de întreținere ale acestor SUV-uri la data publicării materialului, însă pe măsură ce le vom avea, le vom publica.

Dacă v-a plăcut acest material, nu uitați să dați un like, un share și să comentați cu ce mașini mai vreți să vedeți la analizele SuperSPEED, dar și care dintre aceste trei modele vă face cel mai mult cu ochiul. Nu uitați, dealerii vă așteaptă cu brațele deschise la test-drive, iar cu puțin noroc puteți primi și un discount considerabil. Conduceți cu grijă, ne vedem săptămâna viitoare.