VIDEO: Primul FERRARI plug-in-hybrid are 1000 CAI si e 4×4! ENZO FERRARI nu ar fi fost de acord!

36b14b33-ferrari-sf90-stradale-3

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu este încă 1 iunie, dar deja mă simt ca un copil. Nu numai că vedem un Ferrari nou, dar este unul dintr-o gamă nouă de modele, primul plug-in-hybrid al companiei (LaFerrari era doar hibrid) și al treilea ce propune un sistem de tracțiune integrală după FF și GTC4Lusso.

Acesta este SF90 Stradale și apare fix în anul în care Scuderia Ferrari împlinește 90 ani (Ferrari a început să construiască mașini de stradă abia în 1947). De aceea și numele de Stradale, pentru că nu este un model destinat competițiilor.

Despre sistemul de propulsie, numai de bine, Avem unitatea F154 V8 cu cilindreea mărită de la 3.9 la 4.0 litri datorită unui alezaj de 80 mm, două turbine pentru inducție forțată și trei motoare electrice, unul situat între motor și cutia de viteze, iar celelalte două pe puntea față. De aici tracțiunea integrală, sau RAC-e (rotation axis control electric). Benzinarul cu opt cilindri produce 780 cai putere, încă 220 sunt căluți electrici. 1.000 în total. Printre modificări se mai numără o evacuare din Inconel și un volant cu un diametru mult mai mic decât la celelalte modele echipate cu F154.

O baterie Li-Ion de 7.9 kWh (ceea ce nu mai este așa mult pentru un PHEV în 2019) îi asigură supercarului italian o viteză maximă pur electrică de 135 km/h și o autonomie de 24 km.

Manettino a devenit eManettino și dispune de patru moduri de rulare:

  • eDrive – electric
  • Hybrid – înțelegeți voi
  • Performance – Bateria este încărcată mereu, ambele propulsoare funcționând
  • Qualify – Stoarce tot din toate cele patru motoare și din baterie pentru a-ți oferi performanță maximă. Poți chiar face un tur de Nurburgring și să nu rămâi fără curent în baterie.

SF90 Stradale nu este chiar cea mai ușoară găină din cotețul italienilor, având o masă la gol de 1.570 kg, masă compunsă din 270 kg de sisteme hibride. Masa este cu atât mai surprinzătoare cu cât mașina este construită din fibră de carbon și aluminiu foarte puternic.

Nu am vorbit nici de design. Mașina nu e urâtă, dar se vede că prioritate au avut aerodinamicienii, nu designerii. Mașina produce 390 kg forță de apăsare la 250 km/h, iar eleronul este compus din două bucăți. Bucata centrală, fixă, ce incorporează al treilea stop de frână, precum și o parte mobilă ce dispare în caroserie. Încă un lucru ce ar putea arăta ciudat ar fi cabina montată prea în față, însă acest lucru a fost ales deoarece ajută cu răcirea sistemului hibrid.

Apropo de sisteme, mașina asta are multe, eSSC este a șaptea versiune a sistemului SSC (Slide Slip-angle Control) și monitorizează distribuția cuplului între toate cele patru roțile folosind sistemul electric de control al tracțiunii (eTC) și sistemul de frânare BBW (brake-by-wire) ce împarte forța de frânare între sistemul hidraulic convențional și motoarele electrice care la rândul lor se ocupă de recuperarea energiei la frânare și de torque vectoring.

Interiorul este ușor de recunoscut ca fiind unul de Ferrari, însă tabloul de bord este complet digital și dispune de un display cu diagonala de 16″, precum și de un volan cu mai multe butoane decât o tastatură de Blackberry. Desigur, scopul este ca șoferul să nu ia niciodată mâinile de pe volan, nici atunci când are piciorul unui fotomodel alături. Consola centrală are câteva butoane aranjate să arate ca vechile schimbătoare de viteze deschise ale modelelor de odinioară. Drăguț din partea italienilor.

După cum am spus, noul SF90 Stradale este modelul ce deschide o nouă gamă de modele în familia Ferrari și nu este înlocuitorul lui LaFerrari, model ce va ajunge la noi în 2022. Dacă totuși nu ai răbdare și îți doreși noul PLEH AWD ce poartă sigla Căluțului Cabrat, caută-te prin cont de jumătate de milion euro. MINIM.