[VIDEO] TEST DRIVE cu DACIA DUSTER 2024! Iată primele impresii de condus

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am zburat la Malaga pentru a face primii kilometri de asfalt și de off-road cu Dacia Duster III, care vine cu multe noutăți, dar care totuși reușește să rămână la fel. În sensul bun.

Dacia Duster, modelul care alături de Sandero a pus Dacia pe harta europeană, a ajuns la a treia generație după 13 ani de la debutul modelului.

În tot acest timp, Duster s-a vândut în peste 2,4 milioane de exemplare, a luat peste 40 de premii și în 2022 a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienți persoane fizice.

E clar: așteptările pentru a treia generație sunt mari, iar în majoritatea cazurilor, noul Duster le-a bifat. Acum contează, desigur, ce anume așteptai de la acest SUV care și-a construit renumele de a fi, în primul rând, accesibil la preț, ieftin la întreținere și foarte capabil acolo unde multe alte SUV-uri subcompacte nu sunt: în off-road.

Dacia Duster pe asfalt: motorizări și ținută de drum

O să încep cu principalul motiv pentru care am zburat la Malaga: să-i facem primii kilometri lui Duster.

Am început sesiunea cu principala noutate de sub capota noului Duster, adică motorizarea Hybrid 140, un full-hybrid care folosește un motor de 1,6 litri aspirat, ajutat de un motor electric de tracțiune, un motoraș pe post de starter-generator și o transmisie multimodală pentru a livra maximul de eficiență la rulare. Adică prin oraș poate merge electric până la 80% din timp, iar asta înseamnă că și consumul de combustibil va fi mic.

Noi cu Duster Hybrid 140 n-am mers prin oraș, ci mai mult prin afara lui, pe drumuri deluroase cu viteză maximă de 90 km/h și pe autostrăzi, iar după mai bine de 100 de kilometri consumul mediu era de 5,2 l/100 km.

Cuplul de 144 de Newtoni-metru al motorului termic n-ar trebui să te sperie, pentru că motorul electric de tracțiune are 205 Nm disponibili instantaneu cu care contribuie la înaintare atunci când e cazul. Iar demarajul se întâmplă tot timpul în modul electric, deci n-o să ai senzația de leneveală.

Nu pot decât să spun că abia aștept să-l testez și prin oraș, pentru că în mediul urban o să fie și mai mic.

Ca ținută de drum, aici lucrurile au luat o turnură foarte plăcută din anumite puncte de vedere. Duster împarte platforma CMF-B cu fratele său francez Renault Captur, cu toate că există un asterisc aici: Duster este pe CMF-B LS (Low Specification), în timp ce Captur stă pe CMF-B HS (High Specification). Însă acest asterisc privește mai degrabă tehnologiile din mașină, precum sisteme de asistență la condus, nu și platforma propriu-zisă.

La capitolul ținută de drum, Duster se încadrează în continuare în calificativul „corespunzătoare”, cu toate că avem noutăți mari aici.

Amortizarea este în continuare bună pentru un SUV subcompact care se vrea confortabil, dar condusul pe drumuri virajate nu mai este terifiant: bara anti-ruliu a fost revizuită, astfel că efectul de ruliu a fost sesizabil redus. Nu e chiar go-kart, dar măcar nu o să mai vezi pasagerul din dreapta făcându-și cruce când dați de drumuri virajate.

Un capitol la care Duster a rămas în continuare în urmă este insonorizarea, zgomotul de vânt făcându-și simțită prezența în habitaclu odată ce depășești 100 km/h. Ceea ce e păcat, mai ales acum, când gama de motorizări este rafinată.

Așa, da, motorizările!

Pe lângă Hybrid 140, Duster este disponibil ca TCe 130 (1,2 litri, turbo) sau Eco-G 100 (1 litru, turbo, 100 CP, căruia îi dai de hrană benzină sau caz, după caz).

Asta înseamnă că, în primul rând, nu mai avem diesel pe Duster, la fel cum nu mai avem nici motorizarea TCe 150 — ambele decizii luate din considerente de eligibilitate în emisii, conform reglementărilor Euro.

În al doilea rând, poți avea Duster cu automată doar dacă ți-l cumperi ca Hybrid 140, căci TCe 130 este disponibil doar cu manuală în șase trepte, indiferent dacă ți-l iei ca 4×2 sau ca 4×4. Din punctul meu de vedere, TCe 4×2 cu EDC este o omisiune importantă, dar o înțeleg: REGLEMENTĂRILE EURO!

Dacia Duster în off-road: TCe 130 4×4 EXTREME

Una dintre calitățile care l-au făcut cunoscut pe Duster a ținut de credențialele în off-road, impresionante pentru o mașină nepretențioasă și ne…specializată. Adică nu ai cutie de transfer, nu ai diferențiale blocante pe punți etc.

Iar Dacia continuă să mizeze pe această calitate, pentru că noul Duster nu și-a pierdut nicio caracteristică aici, dimpotrivă, a căpătat câteva noi: un selector cu moduri de rulare presetate (Snow, Off-Road, Lock, Eco și implicitul Auto), gardă la sol de 217 mm (cea mai mare din segment), unghi de atac de 31°, unghi de degajare de 36°.

Hill Descent Control, cameră față și instrumentar cu informații off-road precum înclinarea laterală sau cea transversală — toate-l fac pe noul Duster cu atât mai user-friendly pentru toată lumea.

N-am rulat pe stradă cu TCe 4×4, dar am parcurs cu el un traseu de off-road gândit pentru a-i evidenția toate aceste calități. M-am prefăcut că n-am înțeles explicațiile instructorului doar ca să-mi dau motiv să mai cer o tură în off-road cu noul Duster. A rămas o mașină absolut satisfăcătoare la acest capitol.

Iar dacă ți-l cumperi ca 4×4 o să te bucuri și de o direcție ceva mai grea decât la versiunile 4×4.

Dacia Duster la interior: spațiu, materiale, ecrane

Dacă te așteptai ca noul Duster să fie mai posh la interior, ai greșit marca, băiatu’ meu! Plasticele (20% dintre ele obținute din materiale recliclate) sunt în continuare tari, dar odată cu asta vine și calitatea de a fi durabile. Iar în majoritatea zonelor în care interacționezi frecvent cu mașina ai materiale sau finisaje mai de calitate — ecuația cost/feeling nu a fost tratată deloc lejer, dar rezultatul nu este dezamăgitor.

Poate că feelingul haptic n-o să-ți fie dat peste cap, dar percepția calității este una crescută, în parte și noului design de la interior, care este la fel de reușit ca cel exterior.

Am zis-o o dată, am zis-o de un milion de ori: Probabil că Duster este primul model de la Dacia pe care ai fi tentat să ți-l cumperi pur și simplu pentru că îți place cum arată, nu pentru că te-ai păcălit că e frumos doar pentru că e accesibil.

Poziția la volan mi-a plăcut foarte mult, din două considerente: că volanul se reglează și pe adâncime — cei cu picioare lungi știu cel mai bine la ce mă refer — ajută la găsirea unei poziții confortabile, și faptul că scaunele au acum și niscaiva susținere laterală, deci în virajele luate cu aplomb nu mai ai senzația că ești pe un taburet.

Personal nu mă încântă faptul că Duster a primit instrumentar de bord digital — lucru valabil la oricare model de la oricare brand — în special în condițiile în care nu e chiar cel mai ager din lume, lucru observat la tranziția dintre ecrane. A, da, am uitat să zic partea bună: este configurabil, adică poți să-ți alegi tu ce informații să-ți afișeze în prin-plan!

Dar suntem în 2024, deci e ceva în neregulă cu tine ca automobil dacă nu ai măcar două ecrane la interior. Apropo de două ecrane: cel de infotainment este poziționat mai sus, adică mai ergonomic, și are PATRU zone configurabile pe el — poți să-ți alegi tu ce să-ți arate pe fiecare dintre ele, de la navigație (cu update-uri în timp real) la informații despre consum, muzică sau calendar.

Dacia Duster III: prețuri

Probabil că deja știi prețurile pentru Duster, că au fost afișate cu mult înainte să ne plimbăm cu el. Le las din nou aici:

・Eco-G 100 (1 litru, benzină + GPL, tracțiune față, manuală cu șase trepte)
18.800 € pentru Essential
20.000 € pentru Expression
21.500 € pentru Journey sau Extreme
・TCe 130 4×2 (1,2 litri, benzină, tracțiune față, manuală cu șase trepte)
21.600 € pentru Expression
23.100 € pentru Journey sau Extreme
・TCe 130 4×4 (1,2 litri, benzină, tracțiune integrală, manuală cu șase trepte)
23.800 € pentru Expression
25.300 € pentru Journey sau Extreme
・Hybrid 140 (1,6 litri, benzină full hybrid, tracțiune față, cutie automată)
25.150 € pentru Expression
26.650 € pentru Journey sau Extreme

Imagini: Dacia
Linkuri: Configurator Duster
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici