Vin mașinile cu hidrogen? BMW caută soluții alături de Toyota. Skoda își unește forțele cu Hyundai.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Potențialul e mare, dar provocările sunt uriașe. Aceste parteneriate noi întăresc totuși interesul pentru hidrogen, iar BMW a confirmat prima mașină de serie pentru 2028.

Nu fac aici o istorie a vehiculelor cu hidrogen, dar aș vrea totuși să amintesc că prima mașină cu celulă de hidrogen și propulsie electrică n-a apărut chiar de azi, de ieri. General Motors Electrovan a fost prezentat în 1966 ca vehicul experimental și chiar a fost testat o vreme de oficiali și jurnaliști care evaluau potențialul unor astfel de vehicule pentru producția de serie. Desigur, lipsa infrastructurii și costurile uriașe au făcut ca proiectul să ajungă la coș.

GM Electrovan FCEV - 1966
GM Electrovan FCEV – 1966

Logic ar fi să ajungem și la hidrogen până la urmă. Este totuși cel mai abundent element din univers și o potențială sursă ieftină și eficientă, inclusiv pentru transportul cu vehicule.

După câteva decenii de uitare, odată cu dezvoltarea tehnologiei și nevoia de mașini puțin poluante cerute de legislație, hidrogenul a revenit în planurile producătorilor auto. Am văzut tot felul de concepte și prototipuri, apoi câteva mașini de stradă, inițial ca serii exploratorii în proiecte restrânse, apoi ca mașini vândute pe câteva dintre piețele mari.

Dar provocările au rămas în mare parte aceleași:
– Încă nu există o infrastructură care că permită adoptarea lor pe scară largă (țările unde s-au depus ceva mai multe eforturi în această direcție sunt, desigur, cele cu piețe puternice – SUA (în special California), China, Japonia, Coreea și țările vest-europene – dar lucurile sunt în fază incipientă). Foarte important, nici nu se face suficient lobby la nivel politic, astfel încât înmulțirea punctelor de alimentare să urce pe scara priorităților.
– Particularitățile tehnice legate siguranță și de exploatarea curentă, precum și imposibilitatea (deocamdată) de producere în serie mare, ține costurile de fabricare la nivel ridicat.
– Comunicarea e deficitară, iar publicul nu percepe încă hidrogenul ca pe o soluție viabilă, eficientă, sigură.

Vânzările de mașini FCEV (electrice cu celulă de combustibil/pilă de combustie) nu merg bine, înregistrându-se scăderi semnificative pe toate piețele principale în 2023 și 2024. Totuși o parte dintre producători încă văd potențialul și confirmă alocarea de resurse noi.

BMW-TOYOTA hidrogen

BMW întărește relațiile cu Toyota

Cele două mărci au confirmat luna aceasta că duc colaborarea lor la nivelul următor, în vederea dezvoltării unor noi vehicule de pasageri. 
BMW cochetează cu hidrogenul de multă vreme și am văzut deja câteva mașini cu potențial, dar amplificarea cooperării cu Toyota – care are probabil cel mai avansat program în domeniu – va accelera cu siguranță lansarea unor mașini de serie.

Dealtfel, odată cu anunțul colaborării, oficialii BMW au și confirmat un model de producție pentru 2028. Practic vom vedea pentru prima dată un producător premium care va propune așa ceva publicului.

„Acesta va anunța o eră de cerere semnificativă pentru vehicule electrice cu celule de combustibil”, ne spune Oliver Zipse – Președintele consiliului de management al BMW AG

Poate că declarațiile sunt optimiste, dar intențiile sunt clare. Două grupuri puternice și-au propus să exploreze în continuare direcția, menționând în mod special și schimbul tehnologic pentru mașini noi, soluții și poate chiar platforme comune, dar și promovarea dezvoltării infrastructurii.

SKODA-HYUNDAI hidrogen

Skoda dă mâna cu Hyundai

În același spirit, companiile au semnat un memorandum de înțelegere prin care vor colabora la dezvoltarea unor noi tehnologii pentru mașinile cu hidrogen. Dar se uită și dincolo de automobile, vizând promovarea hidrogenului și în alte sectoare economice.

Sigur că printre rânduri am putea să citim și faptul că Hyundai are interesul de a răspândi tehnologia pe bază de hidrogen, unde sunt avansați. Iar Skoda vrea să sară niște etape – dezvoltarea primară – venind direct în zona în care pot folosi subansambluri deja testate și utilizate pe drumuri pentru a propune propriilor clienți un nou tip de automobil economic/ecologic.

Totuși, indiferent de poziționare, faptul că astfel de parteneriate iau avânt acum ne spune iar că interesul la nivel de mare corporație crește iarăși… cumva în ciuda vânzărilor care merg prost.

Transformarea mobilității, așa cum toată lumea o vedea absolut clar acum câțiva ani, prin mașinile electrice cu baterie merge cu sincope. De ce să nu investigheze mai profund și varianta cu pile de combustie?
S-ar putea ca industria auto să ajungă exact la concluzia pe care o găsim în finalul comunicatului publicat de BMW și Toyota, în care alianța prezintă hidrogenul ca „piesa care lipsește pentru completarea puzzle-ului mobilității electrice în care sistemele de propulsie electrică cu baterii nu sunt o soluție optimă„.
Un mix de soluții ar putea funcționa și nu m-ar mira să mai vedem declarații în acest sens și de la alți producători. 

 

Note:

O pilă de combustie este o celulă electrochimică care convertește energia chimică a unui combustibil (adesea hidrogen) și a unui agent oxidant (adesea oxigen) în electricitate prin reacții chimice.

La nivel global, Toyota Mirai și Hyundai Nixo sunt de câțiva ani vectorii principali pe piața FCEV – mașini cu propulsie electrică pe bază de pile de combustie. În cazul celor două modele combustibilul este hidrogenul.
Vânzările globale pentru mașinile cu hidrogen au fost în 2023 de circa 14.500 exemplare, în scădere cu peste 30% față de 2022. O scădere similară se înregistrează și în 2024, când în trimestrul 1 s-au vândut circa 2.300 de mașini.

Pe piață sunt active și câteva start-up-uri. Am văzut recent și proiecte noi ale veteranilor industriei, precum X5-ul FCEV pe care BMW l-a testat pe străzi în acest an. Toyota tocmai a lansat un model nou în segmentul superior – Toyota Crown – însă Hyundai a decis să mai amâne puțin modelele Genesis cu hidrogen care vizau tot zona premium.

Imagini: Toyota, BMW, Hyundai, Skoda, GM
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici