Vorsprung durch Aerodynamik: care este cea mai mare calitate a lui Audi A6 e-tron?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Platformă electrică la 800 V? Încărcare rapidă? Autonomie de peste 750 de kilometri. Toate sunt importante pentru o electrică, dar niciuna dintre astea nu este CEA MAI IMPORTANTĂ pentru noi.

O să încep a vorbi despre noul Audi A6 e-tron în mod corespunzător, adică vorbind despre faptul că este CEL MAI AERODINAMIC AUDI DIN ISTORIE: Cd 0,21 (în versiunea Sportback; Avant are 0,24). Dar pusă într-un context strâns, adică privind în curtea proprie, informația asta nu pare să aibă atât de multă greutate pe cât ar merita.

Audi a început negocierea cu aerul cu mult înainte să se numească Audi, iar Audi 100 din ’82, adică străbunicul lui A6 e-tron, a reușit la debut performanța de a fi cea mai aerodinamică mașină de producție… din lume. (Asta dacă nu iei în calcul Saab 92 din ’47, care arăta ca un blob și care n-avea presiunea oglinzilor laterale).

Deci dacă faptul că cel mai nou Audi este și cel mai eficient aerodinamic nu este impresionant pentru tine, fii atent la asta: noul A6 e-tron este cel mai eficient aerodinamic model din întreaga familie VOLKSWAGEN actuală. Și, după cum bine știi, familia Volkswagen este MARE. Da, Audi A6 e-tron are un coeficient aerodinamic mai bun decât oricare Lamborghini. Mă rog, n-o să te convingă asta să-ți cumperi una în locul celeilalte și probabil că nu vei impresiona niciun posesor de Lamborghini spunându-i asta, dar trebuie să recunoști că este un fun fact simpatic.

Cert este că Audi A6 e-tron, cu un coeficient aerodinamic 0,21, este una dintre cele mai eficiente mașini de producție din lume atunci când vine vorba să tai aerul cu stil. Apropo de stil, ajungem și la principalul atribut al lui A6 e-tron, dacă e să ne întrebi pe noi: este foarte eficient aerodinamic în timp ce arată ca o mașină… normală.

La fel ca în cazul lui 100, Audi a surprins prin a modela o mașină foarte eficientă aerodinamic dar care nu arată ca o mașină foarte eficientă aerodinamic. Asta mi se pare o artă în sine.

Lupta cu cifrele

Până și experții în aerodinamică de la Audi au avut emoții în privința targetului lor.

„Încă de la debutul proiectului, am pus mult accent pe eficiență și autonomie și ne-am setat țeluri foarte ambițioase […]. Sincer, la început nu eram convinși că o să fim în stare să obținem valorile pe care le urmăream. Să negociezi cu acele ultime miimi de Cd este cea mai grea parte dar, în final, ne-am depășit așteptările.”

Dr. Andreas Lauterbach, responsabil de designul lui Audi A6 e-tron

Deci, iată, dacă petreci suficiente ore (peste 1.300, în cazul ăsta) în tunelul aerodinamic și îți toci nervii privind un monitor care se încăpățănează să-ți arate cifre mai mari decât îți dorești, în final vei găsi soluția ideală.

În cazul unei electrice, urmărirea unei valori Cd cât mai mici are o consecință directă îmbucurătoare: o cifră cât mai mare la autonomie. În cazul lui A6 e-tron, această cauzalitate a rezultat într-o autonomie de 750 de kilometri. O cifră rotundă menită să convingă anxioșii că n-au de ce să-și facă griji.

Sigur, ca să atingi această cifră, va trebui să te pregătești temeinic și din alte puncte de vedere.

750 de kilometri cu un plin, mulțumită PPE

Aici intră în scenă noua generație a platformei electrice pe care o folosește Audi. Se numește PPE (Premium Electric Platform), are arhitectură la 800 de volți și, deci, o suită îmbucurătoare de beneficii.

Cel mai căutat dintre ele fiind încărcarea rapidă: 270 kW putere maximă de încărcare, atuci când găsești o stație care să livreze atât de puternic. Asta înseamnă că bateria de 94,9 kWh (capacitate netă) a lui A6 e-tron se poate încărca 10-80% în 21 de minute, sau poate recupera 310 kilometri de autonomie în 10 minute.

Și pentru că în momentul de față stațiile de încărcare cu arhitectură la 400 V sunt mai multe decât cele la 800 V, Audi a gândit pentru A6 e-tron și o funcție numită bank charging, prin care împarte bateria în două, iar fiecare dintre cele două jumătăți funcționează ca o baterie la 400 V. Asta înseamnă putere optimă de încărcare și de la stații 400 V. Smart.

Pentru cei care au garaj suficient de generos încât să primească un wallbox, Audi A6 e-tron oferă încărcare la 11 kW, cel puțin deocamdată. Este în plan și o versiune cu încărcare AC la 22 kW.

Pe lângă beneficiile native pe care le oferă o platformă la 800 V (încărcare mai rapidă, performanță mai bună la livrarea puterii, eficiență de consum sporită), Audi A6 e-tron plusează cu un sistem de frânare regenerativă care se folosește mai întâi de frâna de motor, apoi de blocurile de frână.

A6 e-tron folosește ambele tipuri de motoare electrice: pe puntea spate găsești unul cu magnet permanent (foarte bun în livrarea puterii și în frânare regenerativă), iar pe puntea față unul asincron (eficient la consum). Atunci când iei piciorul din „gaz” sau când frânezi, motorul de pe spate este primul care inițializează frânarea regenerativă, urmat de cel de pe față. Apoi, în funcție de solicitarea din pedală, A6 e-tron se folosește cumulativ de etrierii de pe față, apoi de cei de pe spate. Astfel, limuzina asta de 5 metri lungime poate recupera energia de frânare cu până la 220 kW, iar 95% din frânările dintr-o zi — spune Audi — folosesc frâna de motor.

Nu doar Virtual Cockpit; virtual Lounge

Dacă îți place să urmărești această tehnologie la lucru, să știi că ai pe ce: A6 e-tron vine cu până la șase ecrane, asta dacă iei în calcul și sistemul Head-Up Display (care, apropo, acum vine cu realitate augmentată pentru navigație și este pe cât de SF, pe atât de practic; l-am testat în Audi Q6).

Apoi, pe bord, în funcție de opționalele bifate, primești până la cinci monitoare. Două sunt pentru oglinzile laterale virtuale — care în generația a doua a lucrat la câteva detalii de ernonomie, pentru că ecranele sunt acum poziționate mai sus decât înainte.

Apoi ai un instrumentar de bord digital în spatele volanului, care se învecinează în dreapta cu ecranul de infotainment — interfață pentru sistemul de operare bazat acum pe Google Automotive. Iar în dreptul pasagerului din dreapta față poți opta pentru un ecran dedicat acestuia.

Iar ca să le vezi mai bine — sau, după caz, ca să aduci mai multă lumină în lounge-ul tău Audi — A6 e-tron poate fi configurat cu un plafon panoramic cu cristale lichide, care are opacitate progresivă. Sau alternativă, după caz.

Da, A6 e-tron poate fi și puternic, desigur

3,9 secunde îi ia lui Audi S6 e-tron să atingă suta cu start de pe loc. S6 este cea mai puternică versiune versiune de debut: cu 550 de cai-putere.

Dar probabil că principalul argument pentru achiziția lui S6 e-tron în favoarea celorlalte versiuni n-o să fie neapărat această accelerație — suntem în 2024, știm că electricele accelerează rapid — ci o să fie lista mai lungă de dotări standard, printre care găsești și suspensia pneumatică, care merită toți banii.

Altfel, la debut ai de ales între S6 e-tron (performant, tracțiune integrală) și A6 e-tron performance (368 CP, tracțiune spate, 0-100 km/h în 5,4 secunde), adică versiunea cu cea mai mare autonomie, cu care să mergi piano, piano și cu care să-ți trăiești bucuria de a merge cu un A6 cu tracțiune spate, așa cum se făceau odată.

Și să nu-ți faci griji de curioșii care vin să-ți admire prea de-aproape fundul mașinii, pentru că A6 e-tron vine cu o funcție anti-tailing: stopurile LED luminează din ce în ce mai puternic atunci când mașina din spatele tău se apropie intimidant de mult de tine.

Imagini:
Linkuri: 
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici