TEST: cum se conduce masina care a salvat PORSCHE de la a fi CUMPARAT de TOYOTA!

IMG_5141

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După vizita la muzeu, testul cu 911 GT2 RS, testul cu 356 de un milion de euro, a venit a patra zi la Porsche. O zi mult mai specială decât poate să pară atunci când vezi că am condus un Boxster de primă generație. Pentru că dacă nu ar fi existat acest model, sunt șanse uriașe ca marca Porsche să nu fi fost la aniversarea asta de 70 de ani așa cum este acum, așa cum o știi și o percepi de ani de zile.

Cel mai mic model sport al istoriei moderne Porsche a fost considerat de mai multe ori a fi nevrednic de marca pe care o poartă și nu pentru că era o mașină slabă ci pentru că pur și simplu 911 a fost mereu o mașină mult prea bună pentru a așeza orice altceva lângă ea în gamă. Asta și pentru că românii sunt niște fuduli care preferă să nu mănânce trei zile ca să cheltuiască grav într-o seară când îi vede „lumea”. Pentru aceștia dar mai ales pentru fanii adevărați ai mărcii și în special pentru fanatici iată șapte motive pentru care numele Boxster trebuie respectat și chiar adulat.

Istoria

La momentul lansării lui Boxster, Porsche se chinuia. Din 1986 până în 1993, vânzările scăzuseră de trei ori ceea ce semnifică DEZASTRU pentru un producător atât de mic. Și ca și cum asta nu era suficient, TOYOTA se oferise să cumpere marca!

În 1993, Wendelin Wiedeking, fost inginer și șef de producție a fost numit CEO. Și una din primele sale mișcări a fost să aducă la fabrică experți… Toyota. Vă dați seama cum a fost primit acest gest: fix ca o palmă aruncată în jignire fiecărui angajat neamț al mărcii Porsche. Familia Porsche în schimb nu vroia niciodată să vândă și astfel expertiza Toyota a fost folosită pentru ceva de care Porsche avea nevoie: îmbunătățirea procesului de producție, transformarea în JIT – Just In Time. Adică: producerea fix a ceea ce este nevoie, fix când este nevoie, fix în cantitatea în care este nevoie. Totul e devenit mai eficient la Porsche astfel că producția lui Boxster a putut fi integrată perfect.

Numele

BOXSTER = Boxer – motorul Porsche + Roadster – mașină decapotabilă cu două locuri. Nu e nimic girly la treaba asta, nimic rușinos. Este chiar un nime genial ce poate fi explicat foarte bine. La momentul lansării precum și în ziua de azi, nu există mașină atât de compactă roadster, cu motor amplasat central. Poți compara Boxster cu ce vrei tu dar de fapt nu poți.

Forma

Primul Boxster arăta ciudat mai ales din față. Giurgea spune că nu suportă această formă de faruri însă după cum am mai spus sunt aceleeași faruri de la 996 plus aceleași aripi și capotă față. Eh, cumva are dreptate pentru că dintre toate 911 din istorie, cele mai multe critici le-a primit această generație datorită acstor faruri.  DAR farurile sunt integrate acelor aripi profilate în stil clasic Porsche pe care LE VEZI atunci când stai în habitaclu. Le vezi cum stau bombate în stânga și în dreapta capotei precum vezi și spatele rotunjit în retrovizoarele laterale.

Sentimental de Porsche este prezent cu tot cu aceste faruri indiferent de unde priveși Boxsterul. Ceea ce este minunat. Nici nu avea cum să fie pentru că modelul de serie seamănă foarte mult cu conceptul prezentat la Detroit în 1993, concept inspirat de… 550 Spyder ȘI 356… dacă te uiți atent la generație 1996 de Boxster găsești zone pe care le recunoști de la 356… WUNDERBAR!

Interiorul

Bordul este divizat în două unități distincte: ai partea superioară, aproape verticală, cea superioară. Ai acolo un instrumentar de bord clasic Porsche cu trei cadrane bine delimitate ca funcții și apoi un sistem de infotainment foarte avansat pentru vremurile sale. Mai mult, pe modelul testat de noi, 2002, cu facelift ai și îmbunătățiri de ergonomie: ai torpedou oferit pe lângă spațiile de depozitare dintre scaune și din spatele acestora, ai lunetă din sticlă PLUS capitonaj pe interiorul soft-top-ului. Acesta se blochează/ deblochează manual pentru ca apoi un buton de pe consola centrală să plieze/ deplize automat fost-top-ul care se ascunde frumos undeva deasupra motorului. De menționat, când decapotezi mașina geamurile stau sus dar când o capotezi, după ce ai fixat soft-top-ul cu mânerul manual, geamurile se urcă automat, singure.

În partea de jos a bordului ai o climatizare automată iar pe tunelul median pe lângă schimbător ai comenzile pentru geamuri și cele pentru scaunele încălzite. Schimbătorul cutiei manuale este destul de mic dar volanul este destul de mare și se reglează doar pe adâncime. La 1.83 metri înălțime am stat bine în scaune, destul de confortabil și ai clar mai mult spațiu ca într-o Miata și de fapt ca în orice alt roadster din anii 2000. Exceptându-le pe cele dimensionate mai generos.

Tehnica

Dezvoltat în paralel cu noua generație de 911, indicativul 996, Boxster și acesta au fost primele modele echipate cu motor Boxer în șase cilindri răcit cu apă. Doar că la Boxster era amplasat central pe când la 996 în locul clasic, pe puntea spate.

Boxster a primit motorul de 2.7 litri ce a fost îmbunătățit constant, ajungând la modelul de după facelift-ul din 2002 la 228 CP. Puteai să alegi între o cutie manuală cu cinci trepte și aveai și opțiunea de cutie automată cu patru rapoarte.

Prețul

Indiferent de care versiune de Boxster vorbim, vorbim practic despre cea mai accesibilă mașină Porsche. Iar această mașină accesibilă Porsche a însemnat salvarea mărcii. Între 1996 și 2003 Boxster a fost cel mai vândut model Porsche, dublând în 1997 vânzările lui 1996 iar în 2004 vânzările din 1997 aproape se triplaseră! Atenție însă, în 2002 un Boxster ajungea chiar și la 100.000 dolari așa cum în ziua de azi un GTS poate ajunge lejer la peste 100.000 euro dar calculul este simplu. Un Boxster full poate costa cât baza de la un 911. La performanțe comparabile sau chiar mai bune pentru mașina cu motor central.

Cat costă acum un Boxster? Păi ar trebui să te uiți la un model cu facelift care este simțitor mai rafinat față de cel din 1996. Dacă vrei sub 50.000 km, trebuie să scoți din buzunar în jur de 20.000 euro. Dacă mașina este una cu istoric bun și întreținută, eu zic că ești pe cale să faci o afacere excelentă…

Senzațiile

Da, ar fi o afacere să cumperi un Boxster de primă generație, cu facelift, puțin rulat. Pentru că senzațiile pe care ți le dă mașina chiar și acum sunt geniale. Un roadster de 1.245 kg cu 228 CP dintr-un motor boxer în șase cilindri înseamnă multe senzații. În primul rând, sunetul de motor în șase cilindri, aspirat, amplasat fix în ceafa ta este fabulos. Este un muget care se accentuează în timp ce te îndrepți spre zona roșie de la 7.000 rpm!

Timoneria transmisiei manuale este destul de sportivă deși am văzut și cutii mai bune. Ambreiajul este cumva dur, dar nu la fel de dur ca într-un 996. Direcția asistată hidraulic necesită (re)obișnuință pentru că este cam grea dar pe viraje este foarte-foarte corectă. Suspensiile sunt extrem de silențioase și înclină mașina destul de mult dar senzația pe care o ai la drum întins este că ești la volanul unei mașini mult mai mari, nu într-un roadster totuși atât de mic.

Se simte că tu, pasagerul și motorul sunteți în mijlocul mașinii, se simte că poți să ai încredere în ea și că imediat ce te înveți cu momentele ideale de schimbat, cu direcția, cu frânele puternice și cu comportamentul motorului aspirat poți să conduci caun descreierat și asta îți creează o bucurie aparte. Repet, sunetul motorului este pur și simplu magic, aș cumpăra mașina asta doar pentru a auzi muzica glorioasă a motorului central de pe ea.

Aș vrea să vă mai spun că am observat că reușești 120 km/h în treapta a doua iar motorul este o minunăție pentru că este FOARTE elastic pentru un motor aspirat. Și cutia este etajată lung dar mi se pare fabulos că pui mașina în treapta a treia la 1.000 rpm și NU tremură pe la 25 km/h… începi apoi să accelerezi și muge, rage, urlă din ce în ce mai tare până la vreo 140 km/h la 7000 rpm unde ești tot în TREAPTA A TREIA!

Concluzia: mașina care a salvat marca Porsche până la apariția hit-ului Cayenne merită și ea o statuie. Și în mod clar merită să stea în garajul tău dacă ai banii pentru ea și dacă vrei cu adevărat o mașină sport clasică cu un motor pur și simplu genial.