Mai țineți minte ce au făcut nemții de la BMW cu M3 E90? I-au pus toată partea frontală de la E92 pentru a reduce costurile și a nu fi nevoie să proiecteze încă un bot pentru berlină. Apoi au repetat figura cu X5 M E70 și X6 M E71.
Același lucru l-a făcut și cei de la Audi cu noul RS6 Avant, mașina cu bot de RS7 Sportback. Doar că nu exista un RS7 Sportback, până azi, când a fost dezvăluit la Salonul Auto de la Frankfurt.
Mașina păstrează limbajul de design puțin exagerat introdus de RS6, avem o parte frontală cu guri de aerisire masive, faruri matrix LED, jante cu spițe groase, precum și un spate dominat de difuzorul agresiv și de cele două țevi de eșapament în care ar încăpea și capul lui Giurgea.
RS6 Avant este al treilea Audi ce primește propulsorul 4.0 V8 biturbo de origine Porsche, motor ce a reușit să își găsească adăpost sub capotele lui Cayenne, Panamera, Continental GT, Bentayga sau Urus. Cu 600 cai putere și 800 Nm, doar Urus îl bate, iar transmisia automată ZF cu opt rapoarte este împărțită de toate aceste modele construite pe platforma MLB Evo. Doar Conti GT V8 și Panamera Turbo primesc una cu dublu-ambreiaj și opt trepte deoarece folosesc arhitectura MSB. Primii 100 km/h sunt depășiți în doar 3.6 secunde, iar viteza maximă este cât vrei tu, 250 km/h în mod normal, 280 km/h dacă se optează pentru pachetul Dynamic sau 305 km/h dacă se optează pentru pachetul Dynamic plus. Sistemul de tracțiune integrală trimite cuplul 40:60 față/spate în mod normal. Dar la nevoie, până la 70% poate ajunge pe puntea față, sau 85% către spate. Apropo de bestia cu opt cilindri, patru dintre aceștia pot fi dezactivați în treptele mari de viteză, în sarcină mică și medie.
Inginerii Audi Sport au implementat un sistem electric de 48V foarte inteligent. Acesta este capabil să recupereze până la 12 kW în timpul accelerațiilor ușoare și să transmită această energie către o baterie li-ion. Între 55 și 160 km/h, la viteze constante, mașina fie recuperează energie, fie merge pe liber cu motorul oprit. În clipa în care șoferul accelerează, alternatorul pornește motorul termic.
RS7 Sportback vine în standard cu o suspensie pneumatică adaptivă cu gardă la sol variabilă pe trei moduri. Mașina stă în mod normal cu 2 cm mai jos decât un A7 Sportback. La viteze de peste 120 km/h, garda mai coboară cu încă 1 cm pentru o stabilitate exemplară, iar modul lift o ridică 2 cm față de poziția standard. Clienții care vor dori mai multă manevrabilitate de la super hatch-ul de lux pot selecta sistemul de direcție integrală de pe lista de opționale. O sportivă de două tone are nevoie și de frâne pe măsură. Discurile standard au dimensiunile de 420 mm pe față și 370 mm pe spate. Mai mult, cele ceramice opționale măresc dimensiunea discurilor față la 440 mm.
Dacă ați văzut interiorul lui RS6 Sportback, l-ați văzut și pe acesta. Același volan îmbrăcat RS îmbrăcat în Alcantara, aceleași padele din aluminiu, aceleași scaune scoică RS, același tablou de bord digital și diverse embleme RS7 ca să îți aducă aminte că nu ai dat banii pe un A7 2.0 TDI.