După ce și-a lansat noua emblemă, BMW și-a prezentat rezultatele financiare pe anul 2019 și planurile, în mare, pentru viitor.
Pentru început, costurile cu cercetarea și dezvoltarea au crescut cu 12% anul trecut. Asta se datorează și faptului că are în dezvoltare mai multe modele ca niciodată, iar cele electrificate adaugă și ele la acest cost. Pentru a mai diminua din aceste costuri, producătorul german are planul de economisi 12 miliarde Euro până la finalul lui 2022.
Primul pas spre acest rezultat este eliminarea a 50% dintre sistemele de propulsie tradiționale. A se citi benzină și diesel. Nu trebuie să ne speriem, acestea nu vor fi tăiate peste noapte, ci pe o perioadă de cel puțin trei ani. În locul lor vor veni sisteme de propulsie electrificate, precum PHEV-uri sau BEV-uri.
Altă măsură este reducerea complexității gamei de modele. Asta înseamnă fie folosirea unor platforme modulare comune, cum face grupul VAG (MLB EVO este folosită de la Audi A4 la Lamborghini Urus), fie scoaterea din producție a modelelor sau sistemelor de propulsie care nu se vând. În locul lor vor veni modele precum iX3, i4 sau iNext, poate chiar și un X8, produse cu o margină de profit mult mai mare.
Până în anul 2023, BMW plănuiește să aibă 25 modele electrificate în gamă. Momentan, această nișă este acoperită de:
Pe lângă marja de profit destul de mare, aceste produse electrificate vor avea o cerere dublă în 2021, iar începând cu anul 2025, vânzările vehiculelor electrificate vor crește cu 30% anual. Profitul net al Grupului BMW a scăzut cu 28.9% în 2019 față de 2018. Cei 5 miliarde Euro profit net nu sunt foarte mulți bani având în vedere volumul de modele pe care îl vinde BMW. MINI a fost singurul brand al grupului cu scădere, marca britanică livrând cu 4.6% mai puține unități față de anul precedent.