Haos la moto, greu la mașini: rezumat etapa 10 Dakar 2018

1795c

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Înainte de rezumatele etapei 10, să vă povestesc un pic despre ziua de luni, 15 ianuarie, când ar fi trebuit să se întâmple etapa numărul 9. Practic, luni ar fi trebuit să se meargă în regim de cursă de la Tupiza la Salta, dar din cauză de ploaie, vânt și noroi mult, organizatorii au decis anularea etapei. Practic, unii competitori au fost supărați că nu s-a mai alergat, alții au fost fericiți că au mai prins o zi de respiro. Iar alții au început cu acuzații: un olandez foarte bogat, Kes Koolen, care se dă la Quad-uri, pretinde că a fost la 20 de cm de a fi omorât de Sainz pe traseu. El zice că avea cam 20 de km/h când Sainz a trecut cu „120, 150 sau 180”, l-a acroșat și apoi a mers mai departe. Omul a făcut plângere, organizatorii i-au dat o penalizare de 10 min lui Sainz, dar asta n-a făcut decât să-l înfurie pe Koolen, care acum amenință că îl va da în judecată pe Sainz pe parte civilă, că are el avocați mai buni chiar și decât cei ai organizatorilor.

De cealaltă parte, Sainz zice că „e dezgustat de penalizare”, că el l-a văzut pe Koolen, că sistemul sentinel (o chestie inteligentă care avertizează competitorii când sunt la mai puțin de 200 de metri unul de altul) și-a făcut treaba, că olandezul a tras dreapta să iasă de pe pistă, că apoi el a accelerat, normal, dar că imediat după Koolen s-a dezechilibrat, a intrat înapoi spre traseu, chestie care l-a adus foarte aproape de mașina lui Sainz, însă fără să-l lovească. Vedeți și voi pe Sainz aici cum povestește ce s-a întâmplat:

Revenind la etapa 10, Salta – Belen, trebuie să știți că la moto au fost cele mai spectaculoase schimbări. La începutul zilei, clasamentul era:

  1. Beveren (Yamaha)
  2. Benavides (Honda) la 22 de secunde distanță
  3. Walker (KTM) la 6 min și ceva distanță…

…dar la final, clasamentul la general a ajuns să fie următorul:

  1. Walker (KTM)
  2. Barreda (Honda)
  3. Benavides (Honda)

Ce s-a întâmplat: Benavides, Toby Price și Antoine Meo au luat-o razna și au pierdut cam 40 de minute până să revină pe traseul normal, iar Beveren a luat o căzătură monstru cu vreo trei kilometri înainte de final, ceea ce l-a trecut pe Walker pe primul loc, cu un avans considerabil. La mașini, El Matador Sainz rămâne pe prima poziție la general, chiar dacă Peterhansel a câștigat etapa. Nasser Al-Attiyah e pe trei, aparent nemulțumit că nu micșorează diferența, deși mașina lui e cu integrală și mai puternică decât Peugeot-urile cu 2wd din frunte. Also, interesant este că Cyril Depres a primit sarcină de la echipă să rămână pe parcursul etapelor în preajma lui Sainz și să ofere ajutor dacă sunt probleme. Enjoy video aici:

Iar acum nu închideți, că mai e încă ceva de văzut: lupta de la Quad-uri (unde locul 2 și locul 3 sunt foarte aproape) și de la Trucks (unde un argentinian pe Iveco se încăpățânează să rămână destul de aproape de șefii de la Kamaz de pe locul 1).