Hello Transit: #primaimpresieconteaza

Ford-Transit_12

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Poate părea surprinzător dar acesta nu este primul test cu o utilitară pe care îl facem. Anul trecut am fost la Munchen unde am condus versiunea „people carrier” Ford de clasă compactă – Tourneo Connect. Vedeți aici articolul meu despre aceasta. Iar aici puteți viziona știrea din emisiune. Și pentru că Tourneo Connect a fost una din cele mai sigure mașini testate de Euro NCAP anul trecut avem un articol și o știre video despre asta. Un test amplu pentru emisiune urmează în România foarte curând…

Până atunci însă, astăzi am fost la Barcelona (iar, știm!) pentru a conduce noul Transit, cea mai mare utilitară a gamei Ford. Și iată ce am aflat despre ea.

Trei versiuni de Transit sunt disponibile acum:

Van Range – van, adică dubă ce poote fi și Kombi (adică poate primi până la nouă locuri în funcție de versiune plus loc de depozitare), Bus Range – Microbuz sau Șasiu – pui ce vrei tu în spate. Ei bine, de la aceste generalități avem de ales între ampatamente, felul cabinei, înălțimea mașinii sau sistemul de tracțiune… Mai precis:

– Pentru dubă (Van/ Kombi) și microbuz (Bus) poți alege între două ampatamente, două înălțimi și trei lungimi de caroserie. Astfel, o dubă poate avea spațiu de încărcare cuprins între 9.6 și 15.1 metri cubi și dacă este versiune Kombi poate primi între cinci și nouă pasageri. O dubă poate avea două sau trei locuri în față, poți avea cabină dublă, sau trei rânduri de scaune, etc. La un Bus poți avea în funcție de ampatament și felul caroseriei 12, 15 sau 18 locuri.

– Pentru un șasiu echipat cu cabină poți avea patru versiuni de ampatament și cinci lungimi pentru șasiul din spatele cabinei. Apropo de aceasta, ea poate fi simplă cu două sau trei locuri sau dublă cu până la un maxim de loc pentru șapte locuri.

O singură motorizare este disponibilă pentru toate aceste versiuni, un diesel de 2.2 litri care poate avea 100, 125 sau 155 CP.

Pentru aceste versiuni cuplu are 310, 350 respectiv 385 Nm. Motorizările de 125 și 155 CP pot fi comandate ca versiuni Euro 6. O singură cutie este disponibilă – manuală cu șase rapoarte. Tracțiunea poate fi față, spate sau integrală.

Ideea este că dacă nu știi exact ce îți dorești de la un Transit și ești la prima dubă pe care o cumperi în viața ta trebuie neapărat să vorbești cu un consultant de vânzări. Pentru că în noua gamă există peste 450 de combinații posibile de lungime, ampatament, înălțime, configurație interioară, motor, tracțiune… Nimeni nu mai oferă în lume o gamă atât de largă de combinații de configurare pentru un astfel de vehicul…

Evident, distracția este uriașă și cu prețurile. Lista este uriașă și îți poți perde mințile cu ușurință dacă o parcurgi singur și nu știi exact ce nevoi ai. Pentru că noul Transit poate fi deja comandat în România (iar primele mașini se vor livra începând cu luna martie) vă spun doar că cea mai accesibilă dubă (modelul Van, sau Furgon cum îi spune pe piața noastră) costă 25.658 euro cu TVA, versiune cu tracțiune față de 100 CP și ampatament de 3.75 metri lungime. Aceeași mașină dar cu tracțiune spate costă 27.776 iar o tracțiune integrală are minim 125 CP și costă într-o configurație similară cu mașina cu RWD – 37.014 euro cu TVA.

Dacă însă vrei să transporți 17 oameni în condiții de echipare Trend, cu 155 CP și roată dublă pe spate (!) trebuie să plătiți 50.654 euro cu TVA.

Și dacă vă interesează serios toate prețurile și opționalele le puteți studia cu atenție aici: Romania Price List_V363

Legat de costurile de întreținere (veți găsi toate detaliile la linkul de mai sus) există un pachet foarte interesant care îți acoperă două revizii într-un interval de cinci ani și maxim 100.000 km parcurși. Notați că reviziile au loc acum la fiecare doi ani sau 50.000 de km…

La doar 372 euro cu TVA inclus ți se schimbă de fiecare dată filtru ulei, filtru combustibil, filtru aer, ulei motor, se înlcouiește lichidul de frână și se face verificarea sistemului de aer condiționat, verificarea caroseriei și vopselei. Manopera este și ea inclusă în prețul mai sus menționat care este unic pentru toată rețeaua de dealeri Ford din România și ramâne neschimbat pe perioada contractului.

Ford pune foarte mult preț pe costul de exploatare foarte redus al lui Transit (cost of ownership) despre care spune că este cel mai bun din segment.

Argumentele pe care constructorul le aduce în favoarea susținerii acestei afirmații fac referire și la rezistența mașinii în timp, adică la fiabilitate. Prototipurile noii generații au rulat aproximativ 11 milioane de km în teste dintre care 500.000 km au fost făcuți alături de clienți de Transit care au ajutat la dezvoltare.

Mai mult, toate ușile mașinii au fost închise/ deschise non-stop de, atenție… 500.000 de ori. Și se pare că rezistă la așa abuz. Apropo de abuzuri, caroseria este acum mai protejată împotriva loviturilor pe care le poate lua prin aglomerații. Plasticele din partea inferioară a caroseriei sunt făcute să reziste la micile lovituri fără a se sparge, spoilerul spate este construit din mai multe segmente pentru a înlocui mai ușor, mai ieftin și mai rapid doar segmentul afectat eventual de un mic accident iar blocurile optice au fost ridicate pentru a fi și mai protejate și deci pentru a se sparge cât mai rar posibil.

Nu în ultimul rând, Ford subliniază faptul că motorul de 2.2 Duratorq TDCI echipat cu Start/ Stop este foarte economic și cel mai bun consum pe care îl poți obține cu nout Transit coboară până la 6.4 litri de diesel pentru 100 km parcurși.

Pentru șofer, Transit este mai confortabil ca niciodată, evident cât se poate spune asta despre o utilitară.

În funcție de dotările standard și de opționale, poți avea pe mașină scaun încălzit și ajustabil electric pe zece direcții, parbriz încălzit, cruise control adaptiv, cameră video marșarier, senzori de parcare față/ spate, sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, unul de avertizare la părăsirea benzii de rulare și chiar sistemul de infotainment Ford SYNC. Acesta va include și funcția AppLink începând din toamnă.

Mașina pe care am condus-o astăzi a fost cea mai spectaculoasă prezentă la eveniment. „Cea mai spectaculoasă” înseamnă cea mai mare pe care am putut să o găsim. Este vorba despre Transit Jumbo, cel mai mare „furgon” disponibil acum pe noua utilitară Ford. Numele Jumbo nu este dat la întâmplare, versiunea asta este lungă de 6.7 metri (lungimea maximă pentru van), înaltă de 2.78 metri (cea mai mare înălțime disponibilă) și cu cel mai lung ampatament posibil – 3.75 metri.

Transit Jumbo pe care l-am condus astăzi era echipat cu dieselul de 155 CP și tracțiune spate. În lista de prețuri pentru România nu există momentan această configurație dar prețul de pornire pentru o caroserie similar de mare, tot cu tracțiune spate dar cu dieselul de 125 CP este de 31.744 euro cu TVA (versiune de echipare Trend).

Am descoperit astăzi că noul cel-mai-mare-van-Transit este o mașină surprinzător de ușor de condus.

Lipsa cutiei automate nu este momentan o problemă pentru că transmisia manuală este foarte bună din toate punctele de vedere dar în următorii ani s-ar putea ca o astfel de transmisie să devină obligatorie. Toate noile dotări ale lui Transit Jumbo (mașina de test era echipată absolut complet) îți fac viața foaret plăcută la bord. Desigur, ergonomia sistemului Ford SYNC lasă în continuare de dorit dar altfel, scaunul șoferului reglabil electric și sistemul „Lane Departure Warning” mi s-au părut că sunt două dotări care nu trebuie să lipsească de acum de pe o astfel de mașină.

Pentru că nu conduc în fiecare zi ceva atât de mare, sistemul m-a atenționat de multe ori când involuntar atingeam benzile de demarcație ale sensului pe care rulam. Chestia asta te educă mai repede cu privire la dimensiunile mașinii.

Motorul de 155 CP pare suficient de puternic pentru mașina asta care la gol are 2.3 tone iar pentru test a fost încărcată cu un element care cântărea 450 de kilograme. Există totuși momente în care parcă ai vrea ceva mai multă putere și având în vedere că poți căra în Jumbo peste 1.1 tone, cred că dacă ai lua un motor mai mic ai simți și mai mult nevoia de putere. De-asemenea nu cred că motorul de 100 CP poate face față foarte bine pe cea mai mare caroserie pe care este disponibil.

Consumul urban este anunțat la 8.6 litri pentru 100 km parcurși dar eu nu am reușit astăzi să-l scad sub 13 și am circulat doar în regim de oraș.

Nu cred totuși că cine cumpără o astfel de mașină se gândește foarte mult la consum – se știe deja că mașina încărcată consumă mult.

Altfel, cred că mulți clienți vor fi fericiți să vadă că mașina asta pare indestructibilă imediat ce iei contact cu ea, se conduce mai ușor decât fostul model și de soluțiile de costuri reduse de întreținere propuse de Ford chiar și în România. Cred că dacă ai nevoie de un Jumbo și dai pe el să spunem vreo 35.000 de euro cu tot cu TVA și în doi ani mai bagi în el sub 400 de euro (plus costurile de carburant și spălătorie), în condițiile în care îl abuzezi la munci grele zilnic, faci totuși o afacere destul de bună.

Vedeți testul nostru video de la primele teste din Barcelona, luni 17 februarie în „Mașini, Teste și Verdicte” la orele deja cunoscute.