Oficial: Jaguar XE

Jag_XE_S_Image_080914_01

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După tone de teasere care de care mai spectaculoase sau mai intrigante și o campanie de promovare foarte agresivă a acestora, iată că am trăit să o vedem și pe asta: premiera mondială a noii limuzine de clasă medie de la Jaguar. O mașină care are multă treabă: nu trebuie doar să înfrunte Audi A4, BMW Seria 3 sau Mercedes-Benz Clasa C fie Lexus IS. Trebuie să spele rușinea predecesorului său – X-Type, acel Ford Mondeo deghizat în niște haine de Jaguar destul de sărace. Și la exterior dar mai ales la interior, unde plasticele folosite erau pe alocuri mai ieftine la atingere decât cele din mașina care donase platforma și motoarele. Mondeo.

După premiera din seara aceasta, mașina va fi expusă în premieră în fața publicului care va trece pragul Salonului Auto de la Paris din octombrie. Iar din 2015 va intra și pe piața auto din România.

XE nu are un design revoluționar ci mai degrabă o evoluție a formelor faceliftului limuzinei de clasă mare XF. Dar asta nu este atât de important pe cât este faptul că această caroserie are un coeficient aerodinamic record pentru marcă: 0.26. Da, acesta este cel mai aerodinamic Jaguar din istorie: noul XE.

Ce este și mai important vine de la partea tehnică. XE este primul Jaguar construit pe o platformă complet nouă care va fi folosită de acum la multe modele ale mărcii. Și această platformă folosește intensiv aluminiul XE având o construcție monococă din aluminiu despre care se spune că va face ca mașina să fie mai ușoară cu vreo 200 de kilograme decât un rival german. Iar asta înseamnă că un XE ar putea să cântărească cât un… Golf. Nu se știu foarte multe date tehnice exacte, ele vor fi comunicate integral după premiera de la Paris.

Jaguar face câteva referiri și la suspensii – se pare că XE va avea cel mai avansat sistem de suspensie din segment. Ideea este ca noua limuzină Jaguar de clasă medie care acum are tracțiune spate să devină cel mai dinamic model din segment. Și de aceea, de exemplu, Jaguar nu folosește o suspensie MacPherson pentru puntea față ci una cu braț superior dublu – similară cu cea folosită în XF și XK. Mai departe, Jaguar susține că suspensia spate independentă multilink nu putea „să ofere dinamica dorită de marcă pentru mașina asta”. Astfel a adoptat o configurație „Integral Link” care de obicei este folosită la clasele mai mari. Toate componentele suspensiilor sunt realizate și ele din aluminiu.

Direcția. Citez: „Electric power steering (EPAS) offers incredible tuning potential and greater energy efficiency than traditional hydraulic systems but Jaguar’s engineers have not considered the technology sufficiently mature – until now.” Adică niciun Jaguar nu avea până acum ceva dovedit a fi foarte bun la celelalte mărci pentru că așa au considerat inginerii că este corect. Dar acum s-au răzgândit și XE intră în rândul lumii cu o direcție asistată electric.

Nici interiorul nu este revoluționar și este clar că face parte din noua generație de modele ale mărcii – vezi F-Type. Cel puțin din primele fotografii vedem un interior desenat corect din punct de vedere ergonomic și finisat foarte frumos cu aluminiu natur și piele cusută cu fir contrastant. Să așteptăm însă contactul direct pentru a ne exrpima cum trebuie. XE va fi primul Jaguar echipat cu InControl – noul sistem de infotainment. Jaguar susține ca touchscreenul cu diagonala de opt inch are meniuri intuitive și răspunde rapid la comenzi. Așa au spus de fiecare dată, să vedem dacă și aici inginerii și-au schimbat modul de lucru la fel ca cei de la „direcție”. 

Motorul de top a fost anunțat deja și este propulsorul pe benzină de 340 CP și 450 Nm ce va echipa o versiune XE S. Noi l-am testat deja atât pe F-Type cât și pe Range Rover Sport. XE S va face 0-100 în cinci secunde și se va opri limitat electronic la 250 km/h. Noile motoare diesel ale grupului, botezate Ingenium își fac debutul pe XE după ce am plâns după ele la anunțarea oficială a noului Land Rover Discovery Sport.

Primele Ingenium care vor echipa XE sunt cele de doi litri diesel. Știm doar că una din versiuni va avea 163 CP și 380 Nm și emisii poluante de doar 99 g de CO2 pentru 100 km parcurși. Motoarele diesel noi vor fi oferite standard cu o cutie manuală cu șase trepte și opțional cu o versiune „mai ușoară” a cutiei ZF cu opt trepte.

Sunt anunțate și două motoare pe benzină de doi litri cilindree cu turbo – ambele vor fi echipate standard cu cutia ZF la fel ca și XE S.

Dear Jaguar XE, see you in Paris!