Oficial: Volvo XC90

149802_1_5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În sfârșit, după multe luni de teasere și informații oficiale servite cu lingurița, Volvo a lansat oficial mașina definitorie pentru viitorul său. De sună așa de radical? Simplu, pentru că noul XC90 devine vârful de gamă al mărcii suedeze aflate acum sub patronaj chinezesc. Are o platformă nouă care va fi folosită de modelele de top și cum aspirațiile premium au fost foarte recente în ultimii ani din istoria companiei, orice eșec al vreunui model de top nou ar însemna o cădere în anonimat în lupta cu cele mai mari nume premium germane…

XC90 are un limbaj de design complet nou pentru marcă, elemente definitorii noi ce vor fi preluate de către toate modelele noi ce urmează a fi lansate. Dacă noul SUV nu va fi iubit pentru designul său, este greu de crezut că alte modele mai mici sau limuzina de top S80 vor avea altă soartă. Grila față cu o interpretare complet nouă integrează o siglă cu stilizare nouă. Farurile au o formă complet nouă și integrează lumini de rulare pe timp de zi cu o formă cu descriere spectaculoasă – „Ciocanul lui Thor”. Evident, toate viitoarele modele Volvo le vor avea. Este lesne de văzut că deși mașina asta are o față nemaivăzută la un Volvo, s-a încercat păstrarea proporțiilor clasice pentru model. De exemplu există în continuare un umăr lateral proeminent, în zona mediană – chiar dacă forma sa nu mai este atât de agresivă el se află în continuare acolo, pe mașină. Ajungând la partea din spate, forma spectaculoasă a stopurilor amintește și ea de modele din trecut dar în mod clar interpretarea de acum este foarte modernă…

Dimensiuni oficiale nu au fost comunicate dar este clar că avem de-a face cu o mașină masivă pe care vor arăta mici chiar și cele mai mari jante disponibile – cele de 22 de inch diametru. Pentru cei care își vor dori un aspect mai bărbătesc pentru XC90, mai Cross Country, se va putea comanda o versiune ce este echipată cu protecții din plastic închis la culoare și un model special de jante.

Interioarele au fost mereu punctul forte al lui Volvo iar la XC90 avem elemente care îl pot transforma într-o operă de artă a segmentului. La cum arată din primele fotografii și ce citim oficial despre calitatea fabricației și materiale ne așteptăm la un interior cu adevărat special pentru XC90. Pentru că am scris deja despre interiorul plin de lemn și cristale suedeze plus piele foarte fină și soluții de infotainment foarte moderne aici, nu mă voi mai repeta.

Vă amintesc doar că Volvo promite că pe locul trei de scaune vor putea lua loc fără probleme doi adulți de până la 1.70 metri înălțime și că sistemul de infotainment are un touchscreen uriaș pe consola centrală de unde vei putea comanda absolut totul, inclusiv reglajul electric pentru scaunele față. Eliminarea butoanelor a fost o prioritate la fel cum a fost și transformarea celor care mai rămân în opere de design în miniatură – finisate cu cristal suedez Orrefors. Mai mult, sistemul de operare și navigația sunt bazate pe tehnologie Ericcson de tip cloud plus Apple CarPlay la cerere. Rămâne să le testăm la un moment dat să vedem cât de eficiente sunt.

După cum am mai spus mai sus, XC90 este construit pe o nouă platformă tehnică, concepută pentru modelele de top. Botezată SPA (Scalable Product Architecture), ea va putea fi adaptată rapid schimbărilor necesitate de o caroserie de limuzină, de exemplu. Și a fost special construită pentru a putea fi echipată cu noile motoare Volvo. Despre toate motoarele noului XC90 am scris deja aici.

Noul XC90 va fi produs începând din 2015 la Torslanda, Gothenburg și se pare că primele mașini vor fi livrate global la începutul verii. Special pentru momentul lansării și disponibile doar pentru a fi comandate online vor fi oferite 1.927 de exemplare (anul înființării Volvo) stilizate special dar fără posibilități de personalizare. Doar ca motorizare se va putea alege între T6 și D5.

Primul contact cu mașina îl vom avea la Salonul Auto de la Paris de la începutul lui octombrie, vă vom spune mai multe despre ea atunci. Dacă mașina va arăta bine în viața reală, dacă se va conduce la fel de bine ca un X5, un ML și un RRS la un loc, dacă interiorul va fi, calitativ vorbind, la nivelul aspectului și evident dacă va avea un preț competitiv înseamnă că XC90 va intra puternic în topul celor mai bine vândute SUV-uri premium din România în 2015.

Clar, putem spune că XC90 poate fi ultimul cartuș pentru Volvo. Dacă va fi unul tras în aer atât de puternic încât să se zguduie toate clădirile din Ingolstadt, Munchen și Stuttgart sau unul în cap, rămâne de văzut.