Passatul cehilor primește un facelift de substanță, noua Skoda Superb

18d021c4-2020-skoda-superb-unveiled-officially-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Skoda nu s-a jucat cu faceliftul lui Superb, nava amiral a cehilor trebuie să performeze, iar grupul VW a aruncat toate găselnițele lui Passat facelift pentru a crea un produs matur, gata pentru a doua jumătate a carierei.

Inginerii sunt mândri de noile blocuri optice LED Matrix ce poate menține faza lungă mereu activă fără a orbi restul participanților la trafic folosind o cameră de luat vederi montată în parbriz ce monitorizează mediul constant mediul înconjurător. Acestea au o multitudine de moduri de rulare, în funcțiile de condițiile de trafic și emblemele „Skoda Crystal Lighting” în carcasele sale. Stopurile au și ele un design nou, iar semnalizările LED sunt acum dinamice.

În ceea ce privește exteriorul, designerii nu au făcut experimente majore, mașina e ușor de recunoscut ca fiind o Skoda și ușor de recunoscut ca fiind un Superb. Jantele de 18″ sau 19″ au primit desene noi, iar pe spate scrie mare acum SKODA.

Cine va alege versiunea de top, Laurin & Klement va primi un exterior răsfățat cu elemente cromate, jante Propus Aero de 18″ și amortizoarele adaptive Dynamic Chassis Control în standard.

Nu multe s-au schimbat la interior, dar există finisaje noi, cusături contrastante pentru scaunele din piele sau Alcantara, compartimente de stocare iluminate și materiale cu o calitate îmbunătățită. Clenții de Superb Laurin & Klement vor primi, contracost, plafon și montanți îmbrăcate în Alcantara neagră sau bej sau scaune față ventilate cu masaj pentru șofer. Un tablou de instrumente digital, sistemul de sonorizare Canton, trei tipuri de sisteme de infotainment și încărcarea inductivă, toate se vor regăsi pe lista de opționale.

Noul Superb a primit multe sisteme de asistență de ultimă generație, printre care Predictive Cruise Control (setează viteza în funcție de indicatoarele rutiere), Front Assist cu Predictive Pedestrian Protection, Emergency Assist (virează și la nevoie oprește mașina pentru a evita un obstacol), Side Assist sau Blind Spot Detect.

În ceea ce privește motorizările, avem câteva noutăți notabile, dar și propulsoare deja cunoscute:

  • 1.5 TSI 150 CP (M6 sau DSG7)
  • 2.0 TSI 190 CP (DSG7)
  • 2.0 TSI 272 CP (DSG7 + 4×4)
  • 1.6 TDI 120 CP (DSG7)
  • 2.0 TDI EVO 150 CP (M6 sau DSG7)
  • 2.0 TDI 190 CP (DSG, 2×4 sau 4×4)
  • 1.4 TSI 156 CP + Motor electric (115CP) = 218 CP

Cunoscătorii își vor da seama imediat că versiunea plug-in-hybrid (numită Superb iV) are sub capotă același sistem de propulsie pe care îl propune și VW Passat GTE facelift. Cei 218 CP sunt acompaniați de un cuplu maxim de 400 Nm, dar și de un acumulator cu o capacitate de 13 kWh. Mașina poate parcurge 55 km doar folosindu-se de baterii și se încarcă în 3 ore și 30 minute de la o priză de 220V. Autonomia totală este de 850 km dacă se rulează în modul hibrid, iar un calcul simplu ne dă un consum mediu de 5.9 l/100 km.

Superb iV dispune de patru trei moduri de rulare distincte față de restul gamei (Sport, Hybrid și E-mode), iar sistemul de infotainment dispune de diferite sub-meniuri specifice unui model cu propulsie alternativă. Update-urile de soft sunt oferite over-the-air, precum la telefoanele mobile, iar aplicația Skoda Connect poate controla diferite funcții ale mașinii de la distanță. Interesant este că Trailer Assist și sistemul de camere Area View sunt oferite exclusiv pe această versiune.

Surprizele nu se termină aici, noul Superb având o nouă echipare cu aromă sportivă, numită Sportline. Da, știm că Superb Sportline exista deja, însă cehii vor să amplifice diferențele pe noul model. Exteriorul vine cu detalii negre, jante din aliaj de 18″ cu design Zenith, dungă neagră între stopuri, faruri LED Matrix cu tentă închisă în standard și un șasiu sport coborât cu 1 cm. Pe lista de opționale vor exista și două seturi de jante de 19″ (Vega & Supernova).

La interior avem scaune sport îmbrăcate în Alcantara, cusături contrastante, volan cu trei spițe, finisaje ce imită carbonul și accente cromate. Plafonul poate fi configurat din Alcantara, sistemul KESSY de keyless entry este oferit în standard, la fel și lumina ambientală cu LED și Performance Monitor.

Singurul propulsor ce nu este disponibil pe noul Superb Sportline este 1.6 TDI. Propulsor ce nu se găsește nici pe ultima versiune de Superb dezvăluită, Superb Scout. De fapt, pe Superb Scout nu se găsec decât motorizările de top pe benzină și diesel.

Pentru cine a uitat, a mai existat un Superb Scout, însă pe versiunea anterioară, tot facelift. Frate cu Passat Alltrack, Scout este un Superb Estate cu o gardă la sol ridicată cu 1.5 cm, protecție pentru motor și alte subansamble ce se află sub mașină, elemente din caroserie de plastic, tracțiune integrală și carcasele oglinzilor laterale ce imită aluminiul. Jantele standard sunt unele de 18″ cu design Braga, însă pot fi optate unele de 19″ cu design Manaslu, împreună cu o nuanță specială de exterior, numită Tangerine Orange.

Interiorul diferă la nivel de finisaje, având unele ce imită lemnul, cusăturile contrastante sunt specifice versiunii Scout, iar sistemul de infotainment dispune de un meniu de off-road. Pentru pretențioși există scaune din piele sau Alcantara, banchetă încălzită și un pachet numit Sleep ce aduce tetiere mai mari și păturici. Aceste tetiere le-am văzut și la Kodiaq.