VEZI cel mai NOU si SCUMP BMW cu PATRU USI!!!

_FK_1533

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După succesul înregistrat de BMW cu Seria 6 Gran Coupe, iată că a venit momentul ca al treilea model din gama Seriei 8 să vadă lumina zilei. Seria 8 Coupe și Seria 8 Convertible deja și-au marcat teritoriul în segmentul sportivelor de lux, iar M8 Coupe și M8 Convertible abia așteaptă să sfâșie asfaltul circuitelor de curse, însă modelul care se va vinde cel mai bine dintre toate este noul Seria 8 Gran Coupe, versiunea în patru uși ce nu pierde nimic din flerul fraților săi. Disponibil din luna septembrie a acestui an, 8 Gran Coupe va fi construit în aceeași fabrică BMW Plant Dingolfing alături de Seria 7.

Identic cu Seria 8 Coupe până în momentul în care începe montantul A și inspirat de conceptul M8 Gran Coupe, Seria 8 Gran Coupe are un parbriz mai vertical și un plafon mai înalt, oferind mai mult spațiu la cap, atât în față, cât și în spate. Montantul C, însă, este dispus la un unghi mai ascuțit față de linia caroseriei. Toate aceste detalii fac ca rigiditatea torsională și confortul acustic al mașinii să fie superioare coupe-ului. Totodată, nu vi se pare ciudat că mașina nu are aripa de rechin pe plafon? Asta se datorează faptului că antenele au fost poziționate în lunetă și în eleronul subtil al portbagajului. Gran Coupe măsoară 5,082 mm lungime, 1,932 mm lățime și 1,407 mm înălțime. Ampatamentul reușește să treacă de bariera de 3 metri, iar la 1,671 mm ecartament spate, acesta este cel mai lat BMW din gamă, mai lat chiar și decât Seria 8 Coupe. Pentru cine dorește o atmosferă aerisită, există chiar și un plafon panoramic cu o suprafață de 1.5 metri pătrați.

Mulțumită folosirii aluminiului, magneziului și a plasticului ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) (capacul portbagajului este plastic simplu), Seria 8 Gran Coupe este cu doar 70 kg mai greu decât Seria 8 Coupe, iar comandarea plafonului opțional din CFRP și a pachetelor exterioare de CFRP vor reduce masa mașinii și mai mult, scăzând și centrul de greutate al coupe-ului în patru uși. Mașina (mai puțin M850i xDrive) vine în configurație standard cu Chrome Line, însă pachetele M Sport (Standard pe M850i xDrive) și M Technic Sport se regăsesc pe listele de opționale.

Uite ceva ce nu credeam că voi scrie despre Seria 8 Gran Coupe, mașina dispune de cinci locuri. Chiar dacă la prima vedere mașina pare a fi una cu patru locuri individuale, bavarezii au inclus un al cincilea loc destul de mic, cu tot cu propria sa centură de siguranță, între cele două scaune individuale din piele oferite standard. Pasagerii spate au spațiu la cap, la picioare și pentru umeri nemaiîntâlnit într-un coupe BMW, luminile ambientale vin standard și oferă o atmosferă plăcută, iar plafonul panoramic opțional aerisește cabina celui mai nou BMW. Portbagajul de 440 litri este cu 20 litri mai încăpător decât cel al Seriei 8 Coupe, iar bancheta se poate rabata 40:20:40, oferind un plus nesperat de practicalitate și versatilitate. Restul interiorului este preluat de la 8 Coupe, cu tot cu tehnologia sa aproape fără rival, inclusiv BMW Live Cockpit Professional sau BMW Intelligent Personal Assistant.

Dacă sistemul standard de sonorizare nu te satisface, alege-l pe cel Harman Kardon Surround Sound System cu 16 difuzoare și 464 W. Iar dacă nici acesta nu îți gâdilă urechile, configurează noul Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System cu 16 difuzoare, o putere de 1.400 W și carcase din oțel inoxidabil parțial iluminate.

Motorizările și transmisia au fost preluate de la restul gamei, iar acesta nu este un lucru rău, Seria 8 neducând lipsă de putere și rafinament:

  • 840i: 3L 6l turbo, 340 CP, 500 Nm, 0-100 km/h în 5.2 s, 250 km/h V-MAX, 7.5 – 7.4 l/100 km
  • 840i xDrive: 3L 6l turbo, 340 CP, 500 Nm, 0-100 km/h în 4.9 s, 250 km/h V-MAX, 7.8 – 7.7 l/100 km
  • M850i xDrive: 4.4L V8 Biturbo, 530 CP, 750 Nm, 0-100 km/h în 3.9 s, 250 km/h V-MAX, 10.0 – 9.9 l/100 km
  • 840d xDrive: 3L 6l Biturbodiesel, 320 CP, 680 Nm, 0-100 km/h în 5.1 s, 250 km/h V-MAX, 6.3 – 6.2 l/100 km

Șasiul a fost calibrat pentru lungimea și masa suplimentară a Seriei 8 Gran Coupe, dar pentru cei cu un picior drept năzdrăvan nemții au pregătit suspensia Adaptive M cu amortizoare controlate electronic, direcția integrală (opțională pe 840i, standard pe modelele cu tracțiune integrală), sistemele de frânare M Sport (discuri de 374 mm pe față) sau M Technic Sport (discuri de 395 mm pe față). Transmisia este aceeași automată cu opt rapoarte de origine ZF pe care o știm de la toată gama cu motor longitudinal BMW.

Tot arsenalul sistemelor de asistență ale șoferului pe care l-am văzut pe Seria 8 Coupe și pe Seria 7 LCI se vor regăsi acum și pe noul BMW Seria 8 Gran Coupe. Menționăm doar Active Cruise Control cu Stop & Go, Parking Assistant sau Reversing Assistant, sistemul de ține minte ultimii 50 metri parcurși cu fața și pe care îi poate repeta cu spatele.

Două lucruri mai vrem să știm. Primul este când apare M8 Gran Coupe și al doilea este cum a ajuns Giurgea în pozele oficiale?