Minunea lui Toyota: Concept-i

Toyota-Concept-6

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Este pur și simplu incredibil cât de mulți constructori și-au ales CES 2017 pentru a prezenta super creații futuristice. Mă gândesc totuși că va deveni o normalitate și că nu vom mai avea „Saloane Auto” și „Saloane pentru Electronice” deoarece aceste două lumi cor deveni atât de interconectate iar omul va fi mereu în centrul acstor conexiuni încât nu va mai avea rost să te prezinți în două locuri atât de diferite. Dacă vei putea să chemi mașina din parcare prin intermediul unei comenzi vocale date unui „asistent cu inteligență artificială” de ce să nu mergi să le testezi pe amândouă într-un singur loc?

Mai înspăimântător într-un mod care mă surescită ciudat este faptul că viitorul acesta ce pare îndepăratat, este de fapt undeva după colț. Și vedem colțul. De exemplu, conceptul Toyota prezentat la Las Vegas astăzi se numește „Concept-i” iar japonezii spun despre el: „On-road evaluation within the next few years in Japan”. Ok, poate nu vei vedea chiar „mașina” asta pe străzi dar tehnologia de pe ea implementată în mașini care vor aminti de cele actuale și se vor inspira mult din Concept-i, da.

Conceput și construit la CALTY în California (centrul de dezvoltare Toyota), Concept-i folosește tehnologie dezvoltată la Toyota Innovation Hub din San Francisco, locul în care inginerii se joacă de-a viitorul. Și, marea jucărie actuală este inteligența artificială care bineînțeles echipează acest concept. Se pare că acest AI de pe Concept-i, pe numele său YUI va înțelege nevoile șoferului și ale pasagerilor, îi va ajuta să-și îmbunătățească ziua (sunt curios ce înseamnă asta exact, ghicește numerele la Loto sau cum), sau le va „inspira imaginația” – face temele copiilor până îi lași la școală sau îți dă ceva de fumat din torpedou?!

Dacă nu ați văzut Her poate ar trebui să vă uitați astăzi la el pentru că Toyota subliniează faptul că inteligența artificială prezentă pe acest concept va putea ajunge în mașinile de serie și va crea… atenție… o relație „umană, semnificativă” cu utilizatorul mașinii. Dacă mă așteaptă cu un Red Bull rece în fiecare zi când mă simte nervos, mașina asta va fi fratele meu!!!

Detaliat, sistemul mașinii nu va oferi doar planificări de rute și navigație conformă stilului de condus al șoferului ci și felului în care acesta se simte. Și desigur, în funcție de destinația pe care șoferul vrea să o atingă. „Șoferul” este însă un termen vag pentru acest Concept-i pentru că mașina este capabilă de rulare complet autonomă (nu este demonstrat, Toyota declară doar acest lucru) DAR va oferi și posibilitatea de a fi condusă complet manual. Oare se va simți ca un Prius la condus?! Chiar și în momentele în care șoferul va prelua comenzile, AI-ul mașinii va oferi feedback și asistență vizuală, auditivă și chiar și haptică (și asta aș vrea să știu cum se întâmplă) pentru a ajuta la sporirea siguranței. De exemplu, prin monitorizarea atât a comportamentului șoferului cât și a condițiilor de drum, sistemul autonom va interveni dacă detectează pericole.

YUI este deci un tip foarte prietenos (sau poate că este tipă, încă nu am înțeles) care va folosi un head-up display uriaș integrat în parbriz, lumini în podea, sunete specifice, chiar și vorbe precum și atingere (repet, încă mă gândesc cum te atinge mașina și dacă e plăcut) pentru a te anunța despre obiectele din punctul mort, despre starea mașinii sau te va ajuta cu navigația.

Este clar, în curând eu și Giurgea nu vom mai testa mașini ci sistemele AI din ele. Vă vom spune care e amabil, care nu, care îți taie gazul pe drift, care nu te oprește la pipi când îi ceri sau care te duce la mare pe drumul vechi că așa i s-a părut lui că vrei tu.