Analiza: cum si de ce vinde Alfa Romeo ATAT DE PUTIN!

x

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După cum bine știți, în ultimul episod de #superspeedlaprotv al acestei veri am testat în premieră prin România primul SUV Alfa Romeo, Stelvio. Și nu oricum, am fost cu el printre cei mai pasionați oameni ai unei mărci pe care eu i-am văzut vreodată: la Alfa Fest 2017, printre peste 100 de pasionați și posesori de Alfa. Însă oricât de mult ar iubi ei această marcă, sunt și ei de-acord că prețurile pentru Giulia și Stelvio sunt prohibitive pentru majoritatea românilor, fie și reduse și super-reduse de importator în încercarea de a strânge volume de vânzări care sunt absolut necesare mărcii atât în România cât și mai ales la nivel european. Ca să nu zic global. Sunt oameni în Alfa Club România care vorbesc atât de frumos de marca asta și despre Giulia încât eu, chiar eu, le-aș cumpăra câte una dacă aș reuși la #6din49. Pentru că pentru ei nu va conta niciodată ceea ce urmează să se întâmple cu marca, ceea ce se întâmplă deja cu ea, de fapt… iar viitorul Giuliei, al lui Stelvio și al celorlaltor modele care ar urma să fie construite pe platforma lor Giorgio, este acum… în ceață. Iată de ce.

În momentul de față, Alfa Romeo caută să ajungă pentru prima oară la profit anul viitor după două decenii în care a fost foarte aproape de faliment. CEO-ul considerat de mulți geniu pentru că a păstrat totuși în piață zeci de ani mărci ca Fiat și Alfa Romeo dar și mica afacere Maserati, Sergio Marchionne declara nu în urmă cu mult timp că „Alfa Romeo va vinde în 2017 170.000 de unități la nivel global”. Desigur, făcea referire și la Maserati dar acesta nu este subiectul acestui articol și oricum peste cifra lui Alfa ar trebui ca Maser să vină cu 60.000 de unități. Despre asta vom vorbi într-un articol separat.

Ce înseamnă 170.000 de unități pentru Alfa Romeo?

Totul și mai mult decât atât pentru că în 2016 marca a vândut… 73.000 de mașini pe Planetă. Cum vrea Bossul Marchionne să se ajungă la așa creștere? Simplu, cu Giulia și Stelvio. Vi se pare că 170.000 este realizabil? Eu unul sunt circumspect pentru că anterior, Marchionne declara în 2014 că Alfa va ajunge să vândă 400.000 mașini în 2018 iar apoi în scurt timp va ajunge la jumătate de milion de unități anual, fără probleme. În 2016, Il Capo a revizuit această previziune: „vom vinde 400.000 în 2020”. Acum suntem spre 2017 unde se așteaptă cifra 170.

Ultima oară când Alfa a vândut peste 200.000 mașini într-un an în Europa, a fost în 2001 iar gama de acum, adusă oarecum aproape de cererile publicului pare să miște lucrurile. Conform JATO, în primele luni ale acestui an, vânzările europene ale lui Alfa Romeo au crescut cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 21.500 unități. Dacă ritmul de creștere se menține, vom fi undeva la 100.000 unități în 2016 ceea ce ar însemna prea puțin pentru 170 în 2017 dacă gama de modele nu este mărită suficient. Alfa a vândut peste 100.000 pe continentul nostru acum cinci ani, în 2012, ultima oară.

Madonna mia!

Într-o piață inundată de SUV-uri, Alfa intră cu Stelvio. Doar că el este aruncat în luptă cu noile Q5, X3 (din toamnă), F-Pace, GLC-ul lui Mercedes-Benz precum și derivatele „coupe” ale unora din aceste modele și este foarte comparabil cu ele la preț. Foarte. Și să-i ceri lui Stelvio să ducă tot greul în condițiile actuale… cam dificil.

Vânzările sale ar trebui să fie ajutate enorm de cele ale Giuliei și din păcate, momentan nu este chiar așa. De la lansarea pe piață de acum un an, Alfa a vândut sub 20.000 de Giulia în Europa. Iar același domn Marchionne previzionase vânzări anuale între 75.000 și 100.000 de Giulia!!!

Nu putem să blamăm modelul deși prețurile sale foarte comparabile cu ale modelelor concurente sunt o problemă. Putem să blamăm previziunea unui om care a salvat de multe ori compania sa din derivă și acest om ar trebui să știe că cererea pentru limuzine de clasă medie este în scădere. Peste tot.

Soluția? Mărirea gamei.

Dar fără mașini „convenționale”. Și mă doare să spun asta, dar s-ar putea ca drumul Giuliei și al unui eventual break să fie mai scurt decât am fi vrut toți. Într-un fel mă bucur pentru că oamenii îndrăgostiți de ea se vor bucura de niște prețuri excelente la revânzare și s-ar putea să se aleagă cu mașini cumpărate la mâna a doua accesibil și care să reziste în timp, chiar să o facă așa cum trebuie. Pentru că, după cum am spus și în teste, în Giulia chiar m-am simțit la volanul unei mașini solide, cu suspensii minunate și cu un interior cu o calitate germană de asamblare.
Mărirea gamei înseamnă deci SUV-uri și Marchionne trebuie să se miște rapid și să arunce brandul în clasa compactă și într-un segment superior lui Stelvio. Să uite de viitoarea compactă, de viitorul vârf de gamă limuzină sau de breakul Giuliei. Platforma complet nouă poate fi modificată ușor și un SUV compact mai accesibil ar ajuta decisiv vânzările pe piața europeană iar cel mai mare decât Stelvio ar crește volumele în SUA și ar permite un asalt fantastic al piețelor asiatice. In bocca al lupo, Signor Marchionne!!!