Analiză prețuri: Mazda CX-5 vs Nissan X-Trail (Diesel, 4×4, automate)

Nissan-XTrail-01

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Toyota RAV 4 va rămâne în istorie ca fiind primul SUV compact. Nici nu știau japonezii ce creștere masivă va avea acest segment atunci când prima generație RAV 4 debuta în 1994.

Dar să revenim în 2017, acolo unde SUV-urile fac legea și sunt în continuă apreciere. Orice producător are în gamă cel puțin un astfel de automobil, iar pe viitor vom vedea SUV-uri de la Ferrari, Lamborghini, Aston Martin sau Rolls Royce.

Astăzi vom vorbi despre două modele foarte similare, ambele venind din Țara Soarelui Răsare, noua Mazda CX-5 și Nissan X-Trail Facelift.

Este incredibilă viteza cu care se mișcă Mazda. Producătorul din Fuchu a schimbat generația SUV-ului compact după doar puțin peste cinci ani. Da, noul CX-5 seamănă foarte mult cu generația trecută, însă o rețetă de succes nu se schimbă, doar uitați-vă la Golf.

O altă poveste de succes este Nissan X-Trail, aflat la a treia generație. SUV-ul produs la Kanda, Japonia și-a făcut apariția la Salonul Auto de la Frankfurt în 2013, dar a primit o restilizare pentru 2017 pentru a-l menține competitiv pe piață.

La capitolul dimensiuni, cele două modele sunt destul de apropiate, cu un mic avantaj pentru X-Trail, care poate fi comandat și cu al treilea rând de scaune.

  • CX-5: 4550 x 1840 x 1680 mm, 2700 mm ampatament, 193 mm gardă la sol, 506-1620 litri portbagaj
  • X-Trail: 4640 x 1820 x 1715 mm, 2705 mm ampatament, 210 mm gardă la sol, 550-1982 litri portbagaj

La noi în țară, noua Mazda MX-5 este disponibilă cu două motorizări pe benzină și două dieseluri. Baza este un SKYACTIV-G de 2 litri aspirat ce dezvoltă 165 cai putere sau 160 pentru versiunile cu tracțiune integrală. Acesta poate fi cuplat la o cutie manuală cu șase trepte sau la una automată tot cu șase rapoarte. Cine dorește mai mult poate alege versiunea de 2.5 litri, tot cu patru cilindri, tot aspirată, dar care dezvoltă 194 cai putere și vine exclusiv cu transmisia automată și tracțiunea integrală.

Desigur, dieselurile vor face grosul vânzărilor la noi, așa că trebuie promovate cele două unități SKYACTIV-D de 2.2 litri cu 150 sau 175 cai putere. Evident, transmisia automată și tracțiunea integrală se află pe lista de opțiuni.

Ce oferă rivalul Nissan la acest capitol? Pentru începtut, motoare mai mici pe linie. Singurul benzinar disponibil este un 1.6 DIG-T de 163 cai putere oferit doar cu punte față motoare și cutie manuală cu șase trepte. Oferta diesel este reprezentată de două propulsoare dCi. Primul este bine-cunoscutul motor de 1.6 litri cu 130 cai putere regăsit pe diferite modele Renault, Nissan sau chiar Mercedes-Benz (136 cai putere pe C200 d). Al doilea este o nouă unitate de 2 litri ce dezvoltă 177 cai putere. Dieselurile pot fi configurate și cu tracțiune integrală sau transmisie automată CVT.

Mazda CX-5 are un preț de pornire în România de 22.490 euro cu TVA pentru versiunea Emotion G165. Aceasta îți aduce în standard aer condiționat, geamuri electrice, pilot automat, start-stop, faruri LED cu spălător, computer de bord, oglinzi electrice și încălzite, sistem audio cu 4 difuzoare, MP3 și USB, asistent inteligent la frânarea în oraș și jante de tablă de 16”.

Nissan X-Trail este ceva mai scump în versiunea cea mai ieftină, dar nu de bază, deoarece 1.6 DIG-T poate fi cumpărat doar de la echiparea intermediară ACENTA în sus.  Adevărata versiune de bază, VISIA, poate fi configurată doar cu motorul 1.6 dCi. Chiar și așa, poți avea un X-Trail la 25.230 euro cu TVA. De acești bani mai primești și jante de aliaj de 17”, computer de bord, aer condiționat, asistență la pornirea din rampă, geamuri electrice, radio CD, MP3, 4 difuzoare, USB și AUX In, faruri cu halogen, oglinzi exterioare electrice și încălzite, volan îmbrăcat în piele, șase difuzoare, proiectoare de ceață, senzori de parcare față-spate și pachetul de siguranță Nissan Safety Shield ce include, printre altele, recunoașterea indicatoarelor rutiere sau anticipare frânare de urgență.

Dar clienții de SUV-uri nu vor benzină, manuală și tracțiune față. Clienții de SUV-uri vor diesel, automată și integrală, că doar deaia dau banii pe o mașină polivalentă cu gardă la sol ridicată.

Pentru 36.790 euro cu TVA poți avea un CX-5 Revolution Top CD175 AT, adică varianta de top. Primești motorul diesel de 2.2 litri ce dezvoltă 175 cai putere și 420 Nm alături de transmisia automată cu șase rapoarte și tracțiunea integrală mult adorată de clienții de astfel de modele.

Astfel, SUV-ul tău compact de 1610 kg la gol va putea accelera până la 100 km/h în 9.5 secunde și atinge o viteză maximă de 206 km/h. Cu toate că va fi greu de atins în viața reală, japonezii promit un consum mediu de 5.8 l/100 km. Te poți bucura, însă, de dotări precum acces fără cheie, head-up display, cameră video marșarier, climatizare automată pe două zone, hayon acționat electric, pilot automat adaptiv, senzori de parcare față/spate, jante aliaj de 19”, scaune față/spate încălzite, sistem de infotainment cu ecran tactil de 7”, sistem de navigație, sistem audio premium Bose, Bluetooth, 10 difuzoare, USB, MP3, tapițerie din piele, scaune față electrice, scaun șofer cu memorie, volan încălzit, volan și schimbător îmbrăcate în piele.

La un preț foarte apropiat de cel al Mazdei, de 37.390 euro cu TVA poți avea varianta de top a lui X-Trail, anume 2.0 dCi Tekna 4×4. Deși are 2 CP în plus față de motorul Mazdei, cei 380 Nm și cutia CVT X-TRONIC penalizează cu jumătate de secundă timpul de accelerație de la 0 la 100 km/h și viteza maximă, de doar 196 km/h. Consumul mediu declarat al SUV-ului de 1590 kg este de 6.0 l/100 km. Diferențele sunt minime și țin de gusturi.

Merită menționat că echiparea Tekna te umple de dotări precum jante de aliaj de 19”, plafon panoramic cu trapă electrică, tapițerie din piele, cheie inteligentă, Nissan Safety Shield Plus cu o sumedenie de asistenți electronici, hayon cu acționare electrică, scaun șofer electric, faruri full LED, sistem de infotainment Nissan Connect ce include sistem de navigație cu touchscreen de 7”, CD, MP3, 6 difuzoare, USB, conectare smartphone și camere 360 grade.

Foarte rar am întâlnit modele atât de asemănătoare. În versiunile de top, Nissan pare să aibă avantajul dimensiunilor, iar Mazda îți oferă ceva mai multe dotări pentru 600 euro în minus. Cine dorește șapte locuri e obligat la X-Trail. Ambele sunt două oferte foarte bune în clasa SUV-urilor compacte. Dacă nu știți care este preferata dvs., luați-le pe amândouă la test-drive sau așteptați impresiile colegilor Giurgea și Bratu într-o ediție viitoare a emisiunii SuperSPEED la PRO TV.